Vareniky versus pelmeně: Jak se vyznáte v ukrajinské kuchyni a jak si ji snadno připravit doma?

27. března 2022 • 11:00

Oblíbené pokrmy střední a východní Evropy. Jedná se v zásadě o plněné knedlíčky masovou nebo vegetariánskou směsí. Jedny jsou národním jídlem Ukrajinců, ty druhé zase milují Rusové. Jsou jednoduché na přípravu a zároveň zasytí. Přece jen se tyto lahodné balíčky těsta přípravou a náplní poněkud liší. Seznamte se s jejich hlavními rozdíly!

Vareniky naslano i nasladko

Vareniky jsou v ukrajinské kuchyni často používaný termín. Jedná se o těsto z mouky, vejce a vody, se slanou nebo sladkou náplní. Jednoduše si připravíte hladké těsto, které se bude dobře válet a necháte krátce odpočinout. Mezitím si připravíte náplň. Obvykle se vareniky plní bramborem, kysaným zelím, masem nebo houbami. Směs si dle chuti opražíte na pánvi a troše oleje. Poté se vrátíte k těstu, které vyválíte na 2 mm tenký plát, pomocí sklenice vykrájíte kolečka a naplníte směsí a těsto přeložíte, aby vznikly půlměsíčky. Okraje dobře přimáčknete pomocí zoubků vidličky. Dáte vařit do vroucí osolené vody po dobu 5 minut. Podávejte se zakysanou smetanou a opraženou cibulkou.

Vareniky lze připravit i nasladko s ovocem. Po uvaření ve vodě je pak ještě osmažíte na másle. Slaná verze se nejčastěji podává jako předkrm, sladká jako dezert.

Také máme naši plněnou klasiku a tou jsou knedlíky! Připomeňte si je s uzeným třeba hned dnes k obědu >>>

Video se připravuje ...

Masové pelmeně

Tradiční pokrm, který najdete všude v Rusku. Pelmeně i vareniky se vařily již v dávných dobách králů, jako vhodný způsob k uchování masa přes zimu, protože se daly připravit a poté zmrazit ve sněhu a chladu. Přesto jsou pelmeně trochu jiné. Plní se náplní ze syrového mletého masa a jsou propočené uvnitř těsta, takže se musí vařit déle a mají trochu jinou chuť. Postup přípravy těsta ale zůstává stejný jako u vareniků. Těsto následně naplníte masovou či rybí směsí s oblíbeným kořením a česnekem a vaříte 10 minut ve vroucí vodě. Zatímco k varenikům patří zakysaná smetana nebo smažená cibulka, pelmeně se podávají i s vývarem.

A ještě jedna inspirace ze zahraničí ve videu >>>

Autor: AP, TR