Talentovaná Angličanka peče překrásné koláče: Kariéru jí pomohla nastartovat maminka s demencí
Julie Jones, známá také jako The Soulful Baker, není typickou instagramovou celebritou. Tato populární britská cukrářka a autorka kuchařek objevila svůj talent pro pečení poté, co její matce diagnostikovali demenci. A postupně začala péct koláče, které vypadají jako umělecká díla.
Vyučená kuchařka, instagramová influencerka a autorka kuchařek Julie Jonesová se postupně stala jednou z nejvlivnějších britských pekařek. Specializuje se na koláče a dorty, avšak v mnohem sofistikovanější podobě, než jakou známe od našich babiček. Její výtvory jsou propracované do nejmenších detailů a kombinují různé textury a barvy, čímž vytvářejí skutečná jedlá umělecká díla.
Dostali jste chuť na něco sladkého? Upečte si tyto rychlé a jednoduché krtkovy muffiny:
Julie o tom, že bude pekařkou, původně vůbec neuvažovala. Svou kariéru se rozhodla změnit ve třiceti letech, kdy se po letech práce v kanceláři cítila frustrovaná a demotivovaná. Zapsala se proto na tříletý kurz vaření a svou vášeň našla právě v pečení, které bylo jeho součástí. Její láska k cukrařině se ještě prohloubila později, kdy začala vnímat pečení jako formu terapie a způsob, jak zvládat těžké životní období. V době, kdy byla těhotná, se totiž musela navíc starat o maminku trpící demencí. A zjistila, že pečení je činnost, kterou mohou dělat společně. Pečení prý maminku uklidňovalo a dodávalo jí pocit sebedůvěry. „Nemohli jste si s ní povídat nebo jí říkat, co má dělat, ale když jste jí dali do ruky lžíci nebo váleček, používala je automaticky a bavilo ji pak ochutnávat hotové koláče,“ svěřila se Julie v rozhovoru pro britský Pastryarts Magazine. Díky jejich pravidelným týdenním pečicím seancím Julii pohltila vášeň pro pečení natolik, že začala tvořit stále složitější a propracovanější cukrářské výtvory.
Inspirace z přírody i vlastních emocí
Přestože Juliiny koláče jsou opravdovou pastvou pro oči, Julie zdůrazňuje, že chuť, textura a rovnováha chutí jsou pro ni vždy na prvním místě. Bez skvělé chuti by pro ni pečení ztratilo svůj smysl. Nicméně důležité je i to, aby koláč vypadal krásně nejen před, ale i po upečení. U koláčů, které Julie zdobí na začátku, musí brát v úvahu, nakolik použité ingredience v teple trouby změní svou barvu nebo texturu. Některé koláče proto Julie dělá tak, že upeče jen krustu z křehkého těsta, kterou pak naplní krémem a dozdobí ovocem, bylinkami, u slaných verzí zeleninou a často i předem upečenými ornamenty. Inspiraci pro své návrhy nachází v přírodě, architektuře, špercích, ale také ve vlastních emocích. Například koláč s motivem bílých per je výrazem ztráty po smrti její matky. Květina dřínu symbolizuje návrat k životu po těžkých letech. Každý její výtvor má hluboký osobní význam a Julie věří, že pečení je nejen o jídle, ale také o vyjádření sebe sama a o hledání krásy ve světě kolem nás. Prohlédněte si galerii koláčů od Julie Jones v úvodu článku.
Instagram jí otevřel dveře
Nečekanou hvězdou se Julie stala i díky Instagramu, kde má téměř 180 tisíc sledujících. Její příspěvky, které dokumentovaly péči o matku s demencí a radost ze společného pečení, oslovily tisíce lidí po celém světě. Právě tato platforma jí otevřela dveře k tomu, že mohla začít pořádat kurzy pečení nebo vydávat kuchařky. Na kontě má už tři a najdete v nich návody i spoustu inspirace na pečení a zdobení sladkých i slaných koláčů.
Znáte tuto buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou?