Zeleninové polévky k obědu i večeři: Recepty na ty nejlepší, které si můžete dát na sklonku zimy

22. února 2023 • 00:00

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. Už dávno neplatí, že polévka je jen grunt nebo dokonce jídlo chudých. Dnešní recepty na polévky jsou mnohem propracovanější, rafinovanější a i ty zeleninové mohou být opravdovou delikatesou.

Výhodou zeleninových polévek je, že do nich můžete zpracovat všechnu sezonní zeleninu. Té sice není na přelomu zimy a jara moc, nicméně pořád se dají v obchodech pořídit některé druhy za dobrou cenu. A když není nic k mání, je tu ještě zelenina mražená nebo konzervovaná (například rajčata). Samostatnou kapitolou jsou luštěniny, které můžete do polévek přidávat kdykoli a navíc jsou levné.

Skvělá je v zimě například brokolicová polévka>>>

Video se připravuje ...

Vyzkoušejte recepty na polévky, které jsou vhodné nejen pro období předvelikonočního půstu. Zaženou hlad, jsou výživné a přesvědčí vás, že dobře najíst se můžete i bez masa.  

Rajčatová polévka s petrželovým pestem

Rajčatová polévka s petrželovým pestem Rajčatová polévka s petrželovým pestem • Autor: F.O.O.D.

I z konzervovaných rajčat se dá uvařit skvělá a hustá polévka, kterou navíc výborně dochutí jednoduché domácí pesto z petrželové nati, česneku, parmazánu a slunečnicových semínek. Stačí přidat dokřupava opečenou bagetku. Recept najdete ZDE.

Jemná kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka Kedlubnová polévka • Autor: F.O.O.D.

Jemný krém z kedluben, brambor a smetany umí krásně zasytit a navíc má hezky zelenkavou barvu. Chuť mu dodávají i dokřupava opečené kedlubnové nudličky. Recept najdete ZDE.

Zeleninový boršč

Zeleninový boršč Zeleninový boršč • Autor: F.O.O.D.

Vynikající hutná polévka z červené řepy, zelí, mrkve a brambor, dochucená čerstvým koprem, citronovou šťávou a zakysanou smetanou je skvělá i ve variantě bez masa. Recept najdete ZDE.

Čočková polévka s pórkem

Čočková polévka s pórkem Čočková polévka s pórkem • Autor: F.O.O.D.

Ochutnejte čočkovou polévku trochu jinak. S kokosovým mlékem, pórkem, limetkou, petrželkou a koriandrem.  Můžete jí servírovat samotnou nebo s pita chlebem. Recept najdete ZDE.

Cibulačka s toasty

Cibulačka s toasty Cibulačka s toasty • Autor: F.O.O.D.

Polévka původem z Francie si našla i v české kuchyni své místo. Připravíte ji z cibule a vývaru a šťávu jí dodáte bílým vínem. I s křupavými toasty je hotová do půl hodiny. Recept najdete ZDE.

Hrášková polévka s krutony

Hrášková polévka s krutony Hrášková polévka s krutony • Autor: F.O.O.D.

Polévku z mraženého hrášku připravíte do dvaceti minut. Určitě do ní nezapomeňte přidat trošku zakysané smetany a křupavé krutony z bagety. Recept najdete ZDE.

Toskánská fazolová polévka

Toskánská fazolová polévka Toskánská fazolová polévka • Autor: F.O.O.D.

Toskánská kuchyně je plná chutí a vůní a stejně taková je i tato polévka. Plná jemných bílých fazolí, šťavnaté zeleniny a voňavých bylinek. Recept najdete ZDE.

Batátový krém s kokosovým mlékem a cizrnou

Batátový krém s kokosovým mlékem a cizrnou Batátový krém s kokosovým mlékem a cizrnou • Autor: F.O.O.D.

Husté krémové polévce z batátů, klasických brambor, mrkve a kokosového mléka dodává na pikantnosti drcené sušené chilli a čerstvý koriandr. Skvělým doplňkem je dokřupava upečená cizrna obalená ve sladké paprice. Recept najdete ZDE.

Brokolicová polévka se sýrem a slaninou

Brokolicová polévka se sýrem a slaninou Brokolicová polévka se sýrem a slaninou • Autor: F.O.O.D.

Oblíbená brokolicová polévka vás potěší svojí chutí a jemností, o kterou se postará smetana. Tato verze je ještě vylepšená dokřupava opečenou slaninou a rozdrobenou nivou. Recept najdete ZDE.

Kukuřičný chowder

Kukuřičný chowder Kukuřičný chowder • Autor: F.O.O.D.

Velmi hustá a sytá polévka oblíbená hlavně v Americe, která se hodí i jako samostatný chod, má řadu variací. Tato je s bramborami, kukuřicí, slaninou, mrkví, řapíkatým celerem a zahuštěná smetanou. Recept najdete ZDE.

Vyzkoušejte i jednoduchou květákovou polévku>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK