Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou superpotravinu po celý rok

16. května 2024 • 04:49

Nakládané ředkvičky jsou skvělým způsobem, jak si užít pikantní chuť této zeleniny po celý rok. Ideální jsou jako chutný doplněk k salátům, sendvičům nebo jako lahůdková příloha ke grilovanému masu, uzeninám či sýrům.

Nakládání je u nás velmi oblíbené a vůbec nemusíte čekat, až budou okurky. Využijte dobu, kdy dozrávají ředkvičky, a naložte si je do sladkokyselého nálevu. Máme pro vás základní recept, můžete ale experimentovat s různými bylinkami, kořením nebo druhy octa či cukru, abyste dosáhli chuti, která vám bude nejvíc vyhovovat. Například klasický lihový ocet můžete vyměnit za bílý vinný, bílý cukr za třtinový nebo kuličky koriandru nahradit lžičkou hořčičných semínek a přidat kopr, případně česnek.

Zkusili jste někdy ředkvičky upéct?>>>

Nakládané ředkvičky

Nebo je naložte nakrájené na plátky. Nebo je naložte nakrájené na plátky. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 6 svazků ředkviček
  • 250 ml octa
  • 500 ml vody
  • 100 g cukru
  • pár kuliček celého pepře
  • 4 bobkové listy
  • pár kuliček celého koriandru
  • sůl
  • 4 zavařovací sklenice (370 ml)

Postup:

1. Z vody, octa a koření si připravíme sladkokyselý nálev. Kyselost nebo naopak sladkost si každý určí podle chuti. Nálev důkladně na mírném plameni provaříme, aby se koření rozvonělo. Můžeme si ho také s předstihem připravit den předem.

2. Zavařovací  sklenice důkladně umyjeme a sterilizujeme buď vyvařením v horké vodě, nebo v myčce na nádobí.  

3. Ředkvičky zbavíme listů, a pokud jsou v dobrém stavu, můžeme je dále použít. Ředkvičky omyjeme ve studené vodě, větší rozpůlíme a rozdělíme do skleniček. 

4. Pak je zalijeme až po okraj horkým nálevem a necháme několik minut odstát, aby unikly všechny bublinky, případně nálev ještě dolijeme. Skleničky uzavřeme a sterilujeme v hrnci s horkou vodou při teplotě 95 °C po dobu 30 minut. Můžeme je zavařovat i při nižší teplotě (85 °C) při delším, až dvojnásobném času. Zelenina si díky tomu ponechá svou barvu i část vitaminů.

5. Zavařené ředkvičky necháme vychladnout a pár dnů odpočinout na chladnějším místě.

TIP: Ředkvičky můžete také nakrájet na kolečka. Skvěle budou chutnat, pokud je zavaříte spolu s malými cibulkami.

Nakládané ředkvičky se skvěle hodí třeba k těmto slaným šnekům>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková