Masopust 2024: Kam za dobrým jídlem a zábavou?

20. ledna 2024 • 03:40

Pestrobarevné masky, masopustní průvody nebo zabijačkové hody. To vše se pojí se svátkem, který si můžeme užít každoročně těsně před obdobím předvelikonočního půstu. Masopust neboli fašank probíhá na mnoha místech v Čechách i na Moravě a tradice s ním spojené jsou příjemným zpestřením dlouhé zimy. Jak a kdy se slaví a kam se letos za masopustními akcemi můžete vypravit?

Kdy slavíme masopust?

Masopust se u nás slaví už od konce 13. století. Začíná každoročně se svátkem Tří králů 6. ledna a končí den před Popeleční středou – její datum zjistíte tak, že od termínu Velikonočního pondělí odečtete přesně 46 dní. Právě před Popeleční středou jsou tři hlavní masopustní dny, které letos vycházejí na 11., 12. a 13. února. V současnosti se ale masopust slaví v každém koutě Česka jindy, bez ohledu na tradici.

VIDEO: Koblihy během masopustu nesmí chybět

Video se připravuje ...

Masopustní tradice

Čtvrtku před masopustní nedělí, který letos vychází na 8. února, se říká „tučný“. V tento den se dříve jedlo syté jídlo, aby měl člověk sílu do celého roku. Hlavní oslavy ale začínaly právě o masopustní neděli, kdy se podával bohatý oběd – nechyběly klobásy, slanina nebo koblihy. Od neděle až do úterý také probíhaly všemožné taneční zábavy. Poslední den masopustu se pak konaly sváteční průvody maškar, které musely navštívit každý dům v obci. Popíjelo se, jedlo a tančilo. Půlnocí masopustního úterý ale zábava končila. Začínala Popeleční středa a s ní i čtyřicetidenní půst.

Masopust a dobré jídlo patří k sobě

Masopust je neodmyslitelně spjatý se zabijačkami. Jídelníčku tak už dříve vévodily vepřová pečínka, guláš nebo pečený bůček, ale i zabijačkové speciality jako jitrnice, jelita, škvarky, ovar nebo sulc. Na stole nesměla chybět ani pálenka. Jako sladká tečka se pak podávaly již zmíněné masopustní koblihy nebo boží milosti.

Do průvodu jedině s maskou

Pokud se chtěl člověk účastnit masopustního průvodu, musel mít masku. Takovou tradiční byl medvěd s medvědářem, k vidění byla ale i další „zvířata“ jako kobyla skrývající často dvě osoby nebo třeba kominík či bába s nůší. Masky si většinou lidé vyráběli svépomocí.

Kam za masopustním veselím?

Masopust v pražském Karlíně

Masopust v Karlíně vypukne 27. ledna. Od 12:00 do 19:00 budou na Karlínském náměstí otevřeny stánky s masopustními pochoutkami a mnoho dalšího. Budete moct ochutnat zabijačkové speciality, sladké i slané koláče a spousty dalšího jídla a pití. Nebude chybět vystoupení různých kapel, divadla, karneval, průvod masek, aktivity pro děti a mnoho dalšího.

Letenské prase a letenský masopust

Zažijte atmosféru staročeské zabijačky a ochutnejte zabijačkové speciality v rámci akce Letenské prase a letenský masopust. Tradiční ukázky řeznického umění, prodej zabijačkových specialit, povídání o masopustních zvycích i historii řeznického cechu, komentované prohlídky i masopustní průvod – to vše na vás čeká 20. ledna v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné.

Masopust Masopust • Autor: iStock

Máslovický masopust

I v Máslovicích na vás čeká masopust jaksepatří. V sobotu 27. ledna po 11. hodině proběhne vesnická zabijačka, odpoledne pak soutěž v pojídání jitrnic nebo setkání dechovky a masek na návsi. Po 13. hodině následuje průvod masek s hudbou po vsi.

Masopust v Klecanech

Oslavy odstartují 20. ledna. Od rána bude možné ochutnat masopustní chody za doprovodu flašinetáře a po 14. hodině vyrazí průvod masek přes Klecany. Sraz na maškarní průvod je ve 13:30 na náměstí Třebízského. Do kroku zahraje dechová kapela Jitřenka.

Masopust v Roztokách

Roztocký masopust původně vznikl jako lokální počin malé skupiny lidí a za více než dvacet let vyrostl do jedinečné živoucí akce. V sobotu 10. února se mohou návštěvníci těšit na průvod, který vyrazí za svou královnou. Průvod plný originálních masek poputuje přes Roztoky na Holý vrch, kde se setkává s průvodem z dalších obcí. Společně pak tančí a odcházejí za masopustní zábavou.

Masopust Masopust • Autor: iStock

Masopustní akce v Zadní Třebani

Jedna z největších a na kulturní program nejbohatších akcí svého druhu ve středních Čechách míří letos opět do Zadní Třebaně. Poberounský masopust a největší „fašaňk“ široko daleko se zde bude konat v sobotu 10. února i v neděli 11. února. Masopust začne v sobotu ráno staročeským jarmarkem, kde budou k dostání preclíky, koláče, maso nebo koblihy. Děti se mohou svézt na koních, dospělé potěší zabijačkové pochoutky nebo oblíbená masopustní tombola.

Příbramský masopust

Maškarní průvod a veselice proběhnou také v prostředí historických báňských objektů v areálu Ševčinského dolu v Příbrami. Diváci si mohou užít hornický masopust 17. února včetně humorných scének a hornických písniček.

Poberounský masopust Poberounský masopust • Autor: SCCR

Masopustní veselí v Mělníku

Mělnický masopust propukne v neděli 19. února. Kromě trhů se bude zpívat a dovádět v masopustním průvodu, který vyrazí z náměstí Míru. Zakončení akce proběhne za doprovodu folklorních souborů.

Masopustní akce v Litoměřicích

Tradiční masopust přichází do Litoměřic na Mírové náměstí 3. února. Začíná ve 13:00 zahájením masopustu včetně stánkového prodeje, po celý den budete moct ochutnávat guláš, ovar s křenem i prdelačku. K poslechu i tancování budou hrát staročeské písničky i harmonikář na rynku. Součástí budou i dílničky na výrobu masopustních masek do průvodu, který také nesmí na této akci chybět.

Masopust v Ústí nad Labem

Již šestý ročník masopustu v Ústí nad Labem odstartuje 10. února v 11:00 u domu kultury, kde bude sraz účastníků masopustního průvodu na Lidické náměstí. Ochutnat můžete zabijačkové speciality i jiné dobroty, k dispozici bude i kreativní dílna pro děti a mnoho dalšího.

Oslavy masopustu na Dlaskově statku u Turnova

Tradiční masopustní oslavy proběhnou na Dlaskově statku v sobotu 3. února. Můžete se těšit na zabijačkové pochoutky i na bujarý rej maškar, hudbu nebo vystoupení folklorních souborů. Program začne od 13:00 hodin. Kroje i tradiční masopustní masky předvede folklórní soubor Horačky z Podještědí.

Masopust na Dlaskově statku Masopust na Dlaskově statku • Autor: Muzeum Českého ráje Turnov

Liberecký masopust

V Liberci proběhne masopust 18. února od 10:00 na náměstí Dr. E. Beneše. Můžete se těšit na spoustu dobrého jídla a pití, muziku i bohatý masopustní trh. Proběhne pravá krkonošská zabijačka a od 10:30 i masopustní průvod městem.

Masopust v Postřekově

Tradiční postřekovský masopust se koná od pátku 9. února do úterý 13. února. Jedná se o nejvyhlášenější a největší masopustní oslavy v oblasti. V neděli 11. února od 16:00 proběhne krojovaný průvod obcí, na masopustní průvod se pak můžete těšit 13. února od 16:00 hodin. Postřekovský masopust nabízí i další bohatý program.

Masopustní koleda v Českých Budějovicích

Masopust v Českých Budějovicích proběhne 13. února od 16:00 v historickém centru města. Průvod začíná u Jihočeského divadla, pokračuje na náměstí Přemysla Otakara II. a celý program je v jeho blízkém okolí. Těšit se můžete na maškarní průvod barevných masek i žehnání koledy. Doprovodný program zajišťují ty nejlepší jihočeské folklórní soubory.

Masopust Masopust • Autor: iStock

Masopust v Pelhřimově

Pelhřimovský masopust proběhne 6. února od 14:00, kdy je i sraz masek v KD Máj. Na náměstí nebude chybět tradiční program. Proběhne předání vlády nad městem maškarám, zahraje masopustní kapela a můžete se těšit i na obří tlačenku.

Masopustní oslavy v Zoo Jihlava

Připojte se ve zvířecí masce do masopustního průvodu, který projde jihlavskou zoo 13. února. Ve 14:00 vyrazí masopustní průvod od hlavní pokladny směrem k vesnici Matongo. Děti, které dorazí do zoo ve zvířecí masce a zúčastní se průvodu, budou mít vstup v tento den do zoo zdarma.

Masopustní jarmark v Chrudimi

Na chrudimském Resselově náměstí proběhne 10. února od 9:00 do 12:00 hodin masopustní jarmark. Centrem města Chrudim projde tradiční masopustní průvod, který vyráží v 9:00 od budovy chrudimského muzea.

Svitavský masopust a zabijačkové hody

Masopustní oslavy ve Svitavách proběhnou v sobotu 20. ledna. Ve 13:00 vyrazí ze spodní části náměstí Míru průvod masek. Rej maškar bude poté pokračovat na horní část náměstí, kde už bude nachystaný masopustní jarmark se zabijačkovými hody. Můžete se těšit na jitrnice, prejt, prdelačku, tlačenku, škvarky a další dobroty.

Brněnský masopust na Špilberku

Masopustní oslavy na hradě Špilberk proběhnou 10. února. Od 10:00 do 17:00 bude na velkém nádvoří přichystaný bohatý hudební, divadelní i soutěžní program. Součástí budou i stánky s tradičním občerstvením. Ve 13:00 začne masopustní průvod, který půjde areálem hradu až na velké nádvoří, kde bude následovat představení masek.

Kroměřížský masopust

Veselý, barevný, plný maškar a tradičních masopustních dobrot bude také masopust v Kroměříži. Proběhne v sobotu 10. února na Hanáckém náměstí, kde se bude konat masopustní jarmark, a dorazí i maškary ve veselém průvodu v čele s medvědem. Můžete se těšit na celodenní bohatý program.

Masopust Masopust • Autor: iStock

Masopustní veselí v Rožnově pod Radhoštěm

Na masopust v Dřevěném městečku (Valašské muzeum v přírodě) v Rožnově pod Radhoštěm se můžete těšit 3. února od 9:00 do 16:00. Přijďte poznat tradiční masopustní zvyky na Valašsku a ochutnat zabijačkové speciality. Součástí budou masopustní obchůzky z obce Francova Lhota, zahraje dechová hudba Galička.

Masopust v Ostravě

Svátek plný bujarého veselí, masek, zábavy a hodování proběhne i v Ostravě, a to v neděli 11. února od 10:00 do 16:00 hodin na náměstí Ostrava-Jih, které se na jeden den promění v tradiční rynek. Nebude chybět pravá moravská zabijačka, hudební zábava, povídání o zvycích a tradicích spojených s masopustem ani masopustní průvod a rej masek.

Milevské maškary

Milevské maškary proběhnou 9. a 10. února. V největším českém masopustním průvodu, který je zapsaný v české knize rekordů a také seznamu nehmotného dědictví, spatříte každoročně kolem tisícovky masek a také různé alegorické vozy. Letošní, už 162. ročník má podtitul 840 let města Milevska, a proto bude v průvodu 840 masek. Milevské maškary budou tradičně zahájeny v 9:00 hodin masopustním jarmarkem. Těšit se můžete na zabijačkové hody, dobré občerstvení i nápoje, cukrovinky, trdelník a mnoho dalšího.

VIDEO: Vyrobte si masopustní masku

Video se připravuje ...
Autor: ML, inf