Masopust: Koblihy, vdolky a koláče vám osladí sváteční chvilky!

8. února 2024 • 00:15

Dali byste si raději jemně nadýchané tvarohové koláčky, nebo pořádně naducané smažené koblihy či křehké boží milosti? Že se nemůžete rozhodnout? Nemusíte! Je vrchol masopustního období a z jídla je povoleno všechno, co vám udělá radost.

Masopust, fašank, končiny, voračky… to je několik výrazů pro jedno období, které začíná každoročně po Třech králích a trvá až do Popeleční středy, která letos připadá na 14. února. Jelikož se délka masopustu určuje podle začátku Velikonoc, není „čas hodování“ vždy stejně dlouhý. Ale každý rok platí, že veselí a debužírování vrcholí posledními dny tohoto období.

Video se připravuje ...

Koblihy, slanina i pálenka

Zapomeňte protentokrát na diety a utahování opasků. 8. února je tučný čtvrtek, kdy se máte pořádně nadlábnout, pak masopustní neděle, pro kterou jsou typické smažené koblihy, ale také koláče, pálenka nebo slanina. Vyvrcholením všeho veselí je masopustní úterý. Vesnicemi i městy v ten den vždy procházel průvod maškar a lidé si užívali poslední chvilky zábavy a jídla. O půlnoci totiž ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval, aby se rozešli do svých domovů. Začala Popeleční středa a s ní čtyřicetidenní půst.

K masopustnímu hodování patří také zabijačkové recepty. Jak na ně, aniž musíte porážet vepře?

Koláče a buchty

Koláče k masopustu patří. Dejte si záležet se zdobením! Koláče k masopustu patří. Dejte si záležet se zdobením! • Autor: F.O.O.D.

Kynuté moučníky jsou klasikou české kuchyně a patří samozřejmě i k masopustnímu období. Vyzkoušejte třeba bystřický vdolec nebo posvícenské koláče. Zapomenout nesmíme ani na buchty klasické, takzvané „Honzovky“, bez kterých se neobejde žádná pořádná pohádka a žádný Honza nevyrazí na vandr.

Koblihy a vdolky

Vdolky s povidly a tvarohem, to je slast! Vdolky s povidly a tvarohem, to je slast! • Autor: F.O.O.D.

Domácí koblihy a povidlové vdolky vám budou chutnat dvojnásob. S našimi tipy se zaručeně povedou a čerstvé se v puse jen rozplynou. Máte chuť na plněnou masopustní koblihu, ale do smažení se vám nechce? Zkuste tyto koblihy s džemem pečené v troubě!

Boží milosti

Boží milosti jsou křehké a křupavé. Boží milosti jsou křehké a křupavé. • Autor: F.O.O.D.

Na masopust se také připravují drobnější sladkosti obalené v cukru. Boží milosti jsou typické smažené křehké pečivo, kterému se také někdy pro jeho lístkování a křehkost říká křehotiny. Boží milosti, které vzhledově připomínají vánoční cukroví, se smaží jak na masopustní neděli, tak o Velikonocích, kdy se pak rozdávají koledníkům. Na tuhle dobrotu existují desítky variací receptů a liší se kraj od kraje. My vám nabízíme rumovou verzi! Zkuste je!

Video se připravuje ...

Autor: red, inf