Domácí škvarky: Voňavá dobrota jako od babičky

3. února 2024 • 00:15

Moc velké, příliš malé, tvrdé, gumové, přesolené…? Taky se vám stává, že nemůžete sehnat škvarky takové, jaké byste potřebovali? Žádný problém! Vyškvařte si sádlo sami! Získáte přesně to, co chcete, a navíc ještě kvalitní sádlo na smažení či přípravu moučníků. S naším postupem a radami budete mít škvarky, než bys řekl „řezník“.

Na přípravu škvarků vám stačí jen dvě suroviny: čerstvé sádlo a voda. A pak už potřebujete jen hrnec se silným dnem, vařečku a dost trpělivosti. Se škvarky se to totiž má jako s krupicovou kaší. Vyžadují vaši pozornost. Ale výsledek pak stojí za to!

Domácí škvarky

Suroviny:

  • 1 kg vepřového sádla bez kůže
  • 100 ml vody
  • sůl

Postup

1. Sádlo nakrájejte na kostky (cca 2 cm). Dejte je do hrnce se silným dnem a podlijte trochou vody. Přikryjte pokličkou a přiveďte vodu k varu. Zmírněte plamen a sádlo nechte dusit pod pokličkou zhruba 30 minut. Díky tomu se rovnoměrně prohřeje a začne pouštět tuk.

2. Poté sundejte pokličku a nechte sádlo pomalu škvařit ve vlastním tuku. Přidaná voda se po chvíli odpaří a na dně hrnce začne pomalu přibývat vrstva vyškvařeného tuku. Škvarky se budou lehce přichytávat, proto je hlídejte a dle potřeby občas zamíchejte.

3. Sádlo takto pomalu škvařte, dokud uvidíte, že tuk bublá. Škvarky budou postupně nabírat pěknou zlatavou barvu. Nespěchejte a hlavně hlídejte teplotu. Pokud bude teplota tuku moc vysoká, škvarky i tuk se připálí.

4. Když jsou škvarky pěkně zlaté, sundejte je z plamene a opatrně sceďte přes kovové sítko. Sádlo pak ještě přeceďte přes plátýnko. Sádlo i škvarky nechte vychladnout a pak uschovejte zakryté v chladu a temnu.

Tipy a rady

  • Pokud chcete zbavit škvarky přebytečného tuku, dokud jsou ještě teplé, opatrně je vymačkejte.
  • Někdy se voda při škvaření sádla míchá s mlékem. Pak platí, že na 2 kg sádla použijte 100 ml vody a 100 ml mléka. Ale pozor, mléko se nedává do hrnce hned, ale až ve chvíli, kdy se sádlo rozpustí.
  • Sádlo, které chcete škvařit, dejte předtím na noc do ledničky, případně pak ještě na 30 minut do mrazničky. Krásně ztuhne a lépe se krájí.
  • Když máte v plánu dále sádlo používat jako univerzální tuk do kuchyně, tedy například i na sladké pečení, nesolte je! V opačném případě přidejte ve chvíli, kdy je z poloviny vyškvařené, na 1 kg sádla 1 lžičku soli.
  • Ideální teplota sádla při škvaření je zhruba 120 °C, při vyšší teplotě získá sádlo nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a má i nižší trvanlivost.

Ze škvarků si můžete udělat výbornou pomazánku>>>

Video se připravuje ...

Autor: red