Domácí škvarky: Voňavá dobrota jako od babičky
Moc velké, příliš malé, tvrdé, gumové, přesolené…? Taky se vám stává, že nemůžete sehnat škvarky takové, jaké byste potřebovali? Žádný problém! Vyškvařte si sádlo sami! Získáte přesně to, co chcete, a navíc ještě kvalitní sádlo na smažení či přípravu moučníků. S naším postupem a radami budete mít škvarky, než bys řekl „řezník“.
Stačí vám jen dvě suroviny: čerstvé sádlo a voda. A pak už potřebujete jen hrnec se silným dnem, vařečku a dost trpělivosti. Se škvarky se to totiž má jako s krupicovou kaší. Vyžadují vaši pozornost. Ale výsledek pak stojí za to!
Domácí škvarky
Suroviny
1 kg vepřového sádla bez kůže
100 ml vody
sůl
Postup
1) Sádlo nakrájejte na kostky (cca 2 cm). Dejte do hrnce se silným dnem a podlijte trochou vody. Přikryjte poklicí a přiveďte vodu k varu. Takhle na mírném plameni nechte sádlo dusit zhruba 30 minut. Sádlo se takto rovnoměrně prohřeje a začne vypouštět tuk.
2) Poté sundejte poklici a nechte pomalu škvařit ve vlastním tuku. Přidaná voda se po chvíli odpaří a na dně hrnce začne pomalu přibývat vrstva vyškvařeného tuku. Škvarky se budou lehce přichytávat, proto je hlídejte a dle potřeby občas zamíchejte.
Znáte drkotinu? Vyzkoušejte masopustní recept ze Slovácka!
3) Sádlo takto pomalu škvařte, dokud uvidíte, že tuk bublá. Škvarky budou postupně nabírat pěknou zlatavou barvu. Nespěchejte a hlavně hlídejte plamen. Pokud bude příliš vysoký, bude teplota tuku vysoká a škvarky i tuk se připálí.
4) Když jsou škvarky pěkně zlaté, sundejte je z plamene a opatrně sceďte přes kovové sítko. Sádlo pak ještě přeceďte přes plátýnko. Sádlo i škvarky nechte vychladnout a pak uschovejte zakryté v chladu a temnu.
Tipy a rady
- Pokud chcete zbavit škvarky přebytečného tuku, dokud jsou ještě teplé, opatrně je vymačkejte.
- Někdy se voda při škvaření škvarků míchá s mlékem. Pak platí, že na 2 kg sádla použijte 100 ml vody a 100 ml mléka. Ale pozor, mléko se nedává do hrnce hned, ale jakmile se sádlo rozpustí.
- Sádlo dejte na noc do ledničky, případně pak ještě na 30 minut do mrazničky. Krásně ztuhne a lépe se krájí.
- Když máte v plánu dále sádlo používat jako univerzální tuk do kuchyně, nesolte je! V opačném případě přidejte ve chvíli, kdy je z poloviny vyškvařené, na 1 kg sádla 1 lžičku soli.
- Ideální teplota sádla při škvaření je zhruba 120 °C, při vyšší teplotě získá sádlo nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a má i nižší trvanlivost.