Domácí škvarky: Voňavá dobrota jako od babičky
Moc velké, příliš malé, tvrdé, gumové, přesolené…? Taky se vám stává, že nemůžete sehnat škvarky takové, jaké byste potřebovali? Žádný problém! Vyškvařte si sádlo sami! Získáte přesně to, co chcete, a navíc ještě kvalitní sádlo na smažení či přípravu moučníků. S naším postupem a radami budete mít škvarky, než bys řekl „řezník“.
Na přípravu škvarků vám stačí jen dvě suroviny: čerstvé sádlo a voda. A pak už potřebujete jen hrnec se silným dnem, vařečku a dost trpělivosti. Se škvarky se to totiž má jako s krupicovou kaší. Vyžadují vaši pozornost. Ale výsledek pak stojí za to!
Domácí škvarky
Suroviny:
- 1 kg vepřového sádla bez kůže
- 100 ml vody
- sůl
Postup
1. Sádlo nakrájejte na kostky (cca 2 cm). Dejte je do hrnce se silným dnem a podlijte trochou vody. Přikryjte pokličkou a přiveďte vodu k varu. Zmírněte plamen a sádlo nechte dusit pod pokličkou zhruba 30 minut. Díky tomu se rovnoměrně prohřeje a začne pouštět tuk.
2. Poté sundejte pokličku a nechte sádlo pomalu škvařit ve vlastním tuku. Přidaná voda se po chvíli odpaří a na dně hrnce začne pomalu přibývat vrstva vyškvařeného tuku. Škvarky se budou lehce přichytávat, proto je hlídejte a dle potřeby občas zamíchejte.
3. Sádlo takto pomalu škvařte, dokud uvidíte, že tuk bublá. Škvarky budou postupně nabírat pěknou zlatavou barvu. Nespěchejte a hlavně hlídejte teplotu. Pokud bude teplota tuku moc vysoká, škvarky i tuk se připálí.
4. Když jsou škvarky pěkně zlaté, sundejte je z plamene a opatrně sceďte přes kovové sítko. Sádlo pak ještě přeceďte přes plátýnko. Sádlo i škvarky nechte vychladnout a pak uschovejte zakryté v chladu a temnu.
Tipy a rady
- Pokud chcete zbavit škvarky přebytečného tuku, dokud jsou ještě teplé, opatrně je vymačkejte.
- Někdy se voda při škvaření sádla míchá s mlékem. Pak platí, že na 2 kg sádla použijte 100 ml vody a 100 ml mléka. Ale pozor, mléko se nedává do hrnce hned, ale až ve chvíli, kdy se sádlo rozpustí.
- Sádlo, které chcete škvařit, dejte předtím na noc do ledničky, případně pak ještě na 30 minut do mrazničky. Krásně ztuhne a lépe se krájí.
- Když máte v plánu dále sádlo používat jako univerzální tuk do kuchyně, tedy například i na sladké pečení, nesolte je! V opačném případě přidejte ve chvíli, kdy je z poloviny vyškvařené, na 1 kg sádla 1 lžičku soli.
- Ideální teplota sádla při škvaření je zhruba 120 °C, při vyšší teplotě získá sádlo nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a má i nižší trvanlivost.
Ze škvarků si můžete udělat výbornou pomazánku>>>