Madonna slaví narozeniny! Ochutnejte její oblíbenou rolku s avokádem

16. srpna 2022 • 10:00

Skladatelka, tanečnice, herečka, režisérka a hlavně nejúspěšnější zpěvačka všech dob Madonna oslaví 16. srpna již 64. narozeniny. Takový věk by jí tipoval jen málokdo. Za mladistvý vzhled vděčí královna popu nejen plastickým chirurgům, ale také přísné životosprávě. Na čem si nejraději pochutnává?

Jako matka šesti dětí (dvou vlastních a čtyř adoptovaných) se musí Madonna ohánět nejen v profesním, ale i v soukromém životě. O to překvapivější bylo, když před několika lety v rozhovoru pro britský deník Daily Mail prozradila, že nikdy v životě neuvařila žádné jídlo. A potvrdila to i v rozhovoru pro americkou televizní síť ABC. Když se jí zeptali, jaké bylo poslední jídlo, které uvařila úplně sama, odpověděla: „Myslím, že jsem nikdy neuvařila jídlo úplně sama.“ Zároveň přiznala, že vlastně vůbec vařit neumí. „Ale dělám všechno ostatní! Jídlo dělá každý. Mám kuchařku, dcera ráda vaří, syn rád vaří. Moje chůvy vaří, moje hospodyně vaří, řidiči vaří, všichni vaří.“ Její odhalení jistě vyvolalo údiv mnoha matek, pro které je vaření každodenním rituálem a nevyhnutelnou povinností. Ale Madonna nikdy nedělala věci tak jako ostatní. A to i pokud jde o stravování.

Video se připravuje ...

Tvrdý trénink a makrobiotika

Jak Madonna prohlásila v jednom z rozhovorů, nenarodila se bohužel s tělem supermodelky Gisele Bündchen, takže musí na tom, jak vypadá, hodně pracovat. Aby měla i ve věku, kdy mnohé ženy už vychovávají svá vnoučata, stále mladistvou energii, její životní styl se hodně zaměřuje na fitness a zdravé stravování. Každému, kdo ji viděl na pódiu, je jasné, že základem je dobrá fyzička. Zpěvačka cvičí šestkrát týdně a její tréninky jsou hodně intenzivní. Madonna dokonce jednou zavtipkovala, že když nechá své přátele vyzkoušet některý z tréninků, které pravidelně absolvuje, končí to obyčejně zvracením na toaletě. Ve formě ji udržuje hlavně kombinace kruhového, silového a intervalového tréninku, také pilates, běhání, jóga a tanec.

Nedílnou a velmi důležitou součástí jejího životního stylu je i zdravá, převážně makrobiotická strava, ke které ji přivedl její bývalý manžel Guy Ritchie. V jejím jídelníčku tak převládají celozrnné výrobky, luštěniny ořechy, zelenina, jako je brokolice, kapusta, dýně, ředkvičky nebo mrkev. Často si také dává mořské řasy, které jsou nabité živinami a enzymy a jsou považovány za jednu z nejzdravějších potravin na světě, a také jí hodně ryb. Naopak se vyhýbá masu, vejcím, mléčným výrobkům, pšenici a také cukru, který byl údajně v jejím domě zcela zakázaný.

Na rozdíl od tří větších jídel si během dne dává šest menších. Často mívá jako předkrm polévku a zeleninu jako hlavní chod. Bývalá soukromá šéfkuchařka Madonny Mayumi Nishimura kdysi prozradila, že zpěvačka miluje quinou a také sushi rolku s avokádem. Můžete si ji zkusit připravit podle následujícího receptu:

Sushi rolka s avokádem

Avokádové sushi rolky Avokádové sushi rolky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1/3 šálku čerstvě uvařené sushi rýže
  • 1 lžičku rýžového octa
  • 1/2 plátku řasy nori
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíci pražených sezamových semínek (černých nebo bílých)
  • 1/4 zralého avokáda
  • 1 lžičku čerstvé citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Ještě teplou (ne horkou) rýži nasypte do misky, pokapejte rýžovým octem a načechrejte vidličkou.

2. Připravte si dvě bambusové podložky na sushi. Položte plátek nori na jednu podložku hrubou stranou nahoru a rozprostřete na něj pomocí navlhčených prstů připravenou rýži. Potřete ji hořčicí, posypte lžící sezamových semínek a jemně je do rýže zatlačte. Rýži zakryjte mikrotenovou fólií a druhou bambusovou podložkou a vše otočte vzhůru nohama tak, aby rýže byla vespodu a nori nahoře.

3. Avokádo zbavte slupky, nakrájejte na proužky, pokapejte je citronovou šťávou, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a rozprostřete v pruhu do středu plátku nori.

4. Pomocí podložky pak vše zarolujte a hotovou rolku posypte zbylým sezamem. Nakrájejte ji na silnější plátky a podávejte se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a wasabi.

Hodně vody, žádný alkohol a občas pizza

Aby Madonna všechno to zdravé jídlo spláchla, pije hodně vody, také zázvorový čaj (který zlepšuje proudění krve a vzduchu), tradiční argentinský čaj yerba maté (přirozeně zlepšuje bdělost) a také kokosovou vodu. Tato ryze přírodní tekutina plná minerálů obsahuje spoustu životně důležitých elektrolytů, které zpěvačka potřebuje doplnit po náročném cvičení nebo vystoupení. Čemu se naopak vyhýbá, je alkohol a kofein.

I Madonna je ale člověk jako každý jiný, občas podlehne svodům nezdravých dobrot a navzdory svému jménu si trochu zahřeší. V takových chvílích sáhne nejraději po pizze, hranolkách nebo bramborových lupíncích.

Autor: AK