Nejenom pstruh nebo siven. Lososovité ryby z českých vod jsou ve zdravé kuchyni sázkou na jistotu

13. září 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Ti, kteří si rádi dopřávají zdravé a zároveň chutné potraviny, oceňují rybí maso z čeledi lososovitých pro jeho vybranou chuť a nesporné výživové kvality. Ve srovnání s ostatními v Česku běžně chovanými druhy je jejich maso bohaté na vitamín B12. Vyšší obsah tuku zároveň znamená vyšší obsah zdraví prospěšných omega 3 mastných kyselin. Obecně se největší pozornosti těší losos, jehož svalovina může obsahovat až 20 % zdravého tuku, nicméně mezi zástupci čeledi lososovitých se nachází řada dalších druhů, které se renomé kvality lososího masa s přehledem vyrovnají.

Při přípravě lososovitých druhů v kuchyni je jednoznačnou výhodou možnost úpravy celých ryb až do fáze filet, které po odstranění svalových kůstek zůstávají zcela bez kostí, což např. u kapra není dost dobře možné. Dále je pro tuto čeleď charakteristická přítomnost tzv. „tukové“ ploutvičky v oblasti mezi hřbetní a ocasní ploutví. Navzdory svému názvu však nemá s kvalitou svaloviny nebo s obsahem tuku mnoho co do činění – je tvořena pouze měkkou tkání a její název je odvozen od absence jakékoli kostěné opory, která je běžnou součástí ostatních ploutví.

Vzácné dědictví českých vod

Jednou z nejznámějších a nejběžněji dostupných sladkovodních ryb u nás je pstruh duhový, jehož chov je v Čechách velmi dobře propracovaný a na vysoké úrovni. Běžný obsah tuku v mase pstruha duhového dosahuje hodnot, které se pohybují mezi 4 – 7 %.  Standardně je pstruh dostupný kuchaný nebo ve formě filet. Známá je také varianta tzv. pstruha lososového, což je obchodní název pro vyšší váhovou kategorii pstruha duhového (cca 1 – 3 kg). Díky speciálnímu krmivu se jeho svalovina velmi podobá svalovině lososa. V našich vodách se rovněž chová pstruh obecný potoční. Jde o původní druh citlivý na kvalitu vody, což zvyšuje nároky na jeho chov. Mezi sportovními rybáři jde o úlovek, který si od vody odnášejí více méně za odměnu. U ryb z volných vod je maso výjimečně chutné, jemné a má až oranžové zbarvení, které reflektuje vysoký podíl drobných vodních korýšů v potravě.

. . • Autor: Ministerstvo zemědělství

Kvalitou masa se pstruhu potočnímu podobají také siven americký, případně siven arktický. Oba jsou poměrně standardně chovaným druhem lososovitých ryb na území ČR. Skvělé a chutné maso mají i síhové, zástupci podčeledi lososovitých ryb. Síh severní maréna a síh peleď se v našich vodách poměrně běžně chovají, a to většinou jako kříženci obou druhů. Jejich potravou je především plankton, mají proto skvělé a chutné maso, které je vyhlášené především jako uzené. Na trhu je nejčastěji k dostání celá uzená ryba o hmotnosti 250 – 500 g.

Ochutnejte ryby z okolí vašeho regionu!

Konzumaci sladkovodních ryb v České republice podporuje i projekt Ministerstva zemědělství Ryba na talíř. Pokud stále hledáte inspiraci, jak se sladkovodními rybami v kuchyni naložit, vyzkoušejte některé z receptů na webových stránkách projektu rybanatalir.cz. Kromě detailního postupu v nich naleznete také kvalitní videonávody.

. . • Autor: Ministerstvo zemědělství

Nákup a konzumace lososovitých ryb jsou zpravidla možné celoročně vzhledem k tomu, že se kvalita svaloviny lososovitých druhů (podobně jako u ostatních v ČR chovaných druhů) do značné míry odvíjí od druhu přijímané potravy a od kvality prostředí, v němž jsou ryby chovány.  Pokud váháte, kam vyrazit na nákup skutečně kvalitních čerstvých ryb, najděte si v seznamu lokálních producentů svého rybáře, který vám s výběrem ryby poradí. V Čechách existuje řada soukromých rybářství, jejichž majitelé a provozovatelé s velkou pečlivostí dohlížejí na kvalitu vody, proto se v podmínkách České republiky zákazník nemusí obávat, že nákupem od lokálních rybářů sáhne vedle. Příprava originálních rybích pokrmů tak již nemůže být snadnější!