Cibulačka, nebo česnečka? Proč si vybírat, uvařte si obě!

24. listopadu 2021 • 00:00

Francouzská cibulačka, nebo česká česnečka? Pokud se stále nemůžete rozhodnout, zda vsadit na hřejivou variantu s cibulí, nebo opojnou vůni česneku, pak uvařte obě! V podzimních dnech zahřejí, ale také zasytí. Nejlépe si je vychutnáte s křupavými krutonky.

Ta nejlepší francouzská cibulačka!

Nemusíte být ve Francii, abyste si vychutnali dokonalou cibulačku jako v nejslavnějším francouzském podniku Mirazur, oceněném michelinskou hvězdou. Základem je vždy cibule, vývar a bílé víno. S naším receptem ji hravě a jednoduše zvládnete za hodinu! Během zimních dnů patřičně zahřeje a provoní vaši kuchyň ohromujícím aromatem. Servírujte ji s dozlatova opečenými krutony z francouzské bagetky a sýrem Gruyère.

Video se připravuje ...

Suroviny:

  • 1 kg cibule
  • 2 lžíce másla
  • 4 snítka tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • 1 ks menší bagety
  • 150 g sýru Gruyère

Postup:

1. Cibuli oloupejte a pokrájejte na tenká půlkolečka. V kastrolu rozehřejte máslo, dejte do něj cibuli a tymián, krátce je zprudka opečte a snižte teplotu. Na mírném plameni a za občasného míchání cibuli restujte asi 30 minut. Cibule zezlátne a změkne.

2. Vmíchejte česnek nasekaný nadrobno, krátce zarestujte a přilijte víno. Na mírném plameni vařte asi 5 minut, aby se odpařil alkohol a tekutina se částečně zredukovala. Obsah hrnce zaprašte moukou, promíchejte a minutu restujte. Teď postupně přilévejte horký vývar, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut.

3. Bagetu nakrájejte na plátky a z obou stran ji opečte pod grilem dozlatova. Sýr nastrouhejte nahrubo. Polévku dochuťte solí, pepřem a rozdělte do misek vhodných do trouby. Při nalévání vylovte větvičky tymiánu. Na polévku dejte plátky opečené bagety a bohatě je zasypte sýrem. Misky dejte krátce zapéct do trouby pod gril, stačí pár minut, než se rozpustí sýr.

Typická česká česnečka tak, jak ji milujete

Na rozdíl od cibulačky má česnečka kořeny v našich končinách a kdysi patřila mezi pokrmy prostých lidí. Jednoduchá polévka skvěle poslouží jako rychlý oběd, večeře, ale také už kde koho zachránila od ranní nevolnosti po bujarém večírku. Vylepšit ji můžete strouhaným sýrem, petrželkou a chlebovými krutony.

Suroviny:  

krutony:

  • 3 krajíce chleba
  • 2 lžíce másla  

polévka:

  • 3 ks středních brambor
  • 750 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 100 g tvrdého strouhaného sýru
  • 1 hrst petrželové natě
  • sůl  

Postup:

1. Chleba nakrájejte na kostičky, na pánvi rozpusťte máslo a kousky chleba opečte dozlatova. 

2. Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vývarem a vařte takřka doměkka. Mezitím oloupejte a utřete česnek. K bramborám přidejte česnek, polévku osolte, ochuťte majoránkou a už jen krátce dovařte. 

3. Do misek rozdělte krutony, zalijte je polévkou, přidejte na kostičky pokrájený sýr a nasekanou petrželku.    

Video se připravuje ...

Autor: DF