6 rad, jak přestat jíst sladké

9. října 2017 • 06:00

Sladké k snídani, jako dezert ke kávě i jako útěcha a uspokojení chutí v momentech, kdy si naše tělo žádá cukr. Jak se zbavit sladkých neřestí a proč máme chutě na sladké? 

1. Dostatek živin a pravidelný jídelníček

Důvodem časté chuti na sladké bývají velké rozestupy mezi jednotlivými chody a nevyvážená strava. Nad jídlem je potřeba přemýšlet a nepokoušet se jej dohnat až doma u večeře. Připravujte si jídlo dopředu, myslete na dostatek čerstvých surovin a vitamínů, které vaše tělo nakopnou a udrží bez sladkého celý den.

Pravidelný jídelníček je základ! Pravidelný jídelníček je základ! • Autor: iStock

2. Více ovoce, méně zbytečných cukrů

Ovoce obsahuje fruktózu, zdravější formu cukru. Úplně byste se měli vyhnout bílému rafinovanému cukru a sladké nahradit ovocem. Víme, že banán nikdy nebude chutnat jako čokoláda, ale pokud vydržíte 14 dní bez sladkostí, uvidíte pokrok a nižší touhu po sladkém.

Do jídelníčku zařaďte ovoce Do jídelníčku zařaďte ovoce • Autor: iStock

3. Hledejte alternativy!

Ovoce není jediným zdrojem zdravých cukrů. Není důvod odpírat si oblíbené dezerty, když víte, čím nezdravý cukr nahradit. Alternativní sladidla dnes seženete v běžných supermarketech, konkrétně sirup z agáve, javorový, konopný, kokosový či datlový nebo rýžový. Všechny mají trochu jinou chuť, ale na výsledné chuti sladkých pokrmů nepoznáte rozdíl.

Bílý cukr nahraďte třtinovým nebo sáhněte po sirupech Bílý cukr nahraďte třtinovým nebo sáhněte po sirupech • Autor: iStock

4. Spočítejte to sami sobě

Napište si, kolik sladkého denně sníte a kontrolujte také cukry obsažené ve slaném jídle. Možná vás to překvapí, ale nezdravý cukr naleznete i v hamburgeru nebo kupované bagetě. Tato lákadla vyřaďte nekompromisně z jídelníčku alespoň po dobu 14 dnů.

Sepište si jídelníček na následující týden a pokaždé, když koupíte sladkost navíc, zapište si ji Sepište si jídelníček na následující týden a pokaždé, když koupíte sladkost navíc, zapište si ji • Autor: iStock

5. Vytvořte si plán

Vezměte do ruky tužku, papír a sepište si, co a v kolik hodin budete celý týden jíst a vařit. Dodržujte plán a vše si pečlivě odškrtávejte. Bavte se během nakupování jídla, zkoušejte nové potraviny a recepty. Uvidíte, že vás změna motivuje a pokud se stane, že si sladké neodpustíte, zbytečně se netrestejte.

6. Měsíc bez alkoholu

Kdo by si nedal jednou za čas skleničku vína s přáteli? Oslavy, večírky a posezení s vašimi blízkými svádí k dobrému alkoholu, který je často spojován se zábavou. Vyhecujte se k měsíční očistě těla bez alkoholu. Uleví se vašemu metabolismu a jako bonus zhubnete.

Alkohol nahraďte vodou s ovocem či bylinkami Alkohol nahraďte vodou s ovocem či bylinkami • Autor: iStock

Autor: Jarmila Červená