Šéfkuchař Jan Punčochář: První jídlo mám ve dvanáct hodin, pizzu s ananasem bych si nikdy nedal

20. února 2025 • 04:55

Patří mezi přední tuzemské šéfkuchaře a od roku 2019 ho můžeme pravidelně vídat na televizních obrazovkách jako porotce v kulinářské soutěži MasterChef Česko. Jan Punčochář byl hostem pořadu v rádiu Frekvence 1. Jakou nejdražší ingredienci má v kuchyni? Které jídlo ho v poslední době opravdu nadchlo? A díky čemu se mu podařilo výrazně zhubnout?

Jan Punčochář začínal jako učeň v luxusním pražském hotelu Ambassador. Později sbíral zkušenosti ve vyhlášených restauracích u nás i ve světě. Po návratu ze zahraničí se stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir, kde pracoval deset let a získal michelinské ocenění. Také se podílel na konceptu restaurace známého karlovarského Grandhotelu Pupp nebo gastroprovozů Pohostinec Monarch a Pohostinec Karlín.Téměř pět let působil jako šéfkuchař pražského Grand Cru Restaurantu a během té doby se stal trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. V roce 2019 si splnil svůj dlouholetý sen a otevřel vlastní restauraci U Matěje. „Všichni si myslí, že je to podle mého syna Matěje, ale není. Byla to strašná náhoda. Když jsem viděl ten prostor, ani jsem nevěděl, že je to hned vedle kostela svatého Matěje,“ vysvětluje Jan Punčochář, který má velkou radost, že má v restauraci pořád plno.

Ve stejné budově, kde je restaurace U Matěje, otevřel i další, finediningovou restauraci Stůl. Její nevšední koncept je založen na tom, že usednete k velkému stolu a necháte se pohostit. „Teď jsme udělali takovou změnu, že všechno dostanete doprostřed, takže je to doopravdy jako takový hojný stůl. Jako kdybyste přišli ke mně domů. Je to takové uvolněné. Dříve to byla degustační meníčka, která byla hodně svázaná. Teď jsme to odlehčili, čímž nemyslím kvalitu jídla, ale způsob servírování, aby to bylo doopravdy hodně rodinné.“ 

Za rok shodil 15 kilo!

Jan Punčochář prošel v minulém roce neskutečnou proměnou, které si nelze nevšimnout. Zhubl totiž 15 kilogramů! A jaký je jeho recept na štíhlou postavu? „Když jsem skončil s natáčením MasterChefa, dal jsem se hodně na thajský box. Takže já pětkrát v týdnu každé ráno vstanu, odvezu děti do školy a jdu cvičit,“ popisuje šéfkuchař, který kromě thajského boxu také hraje tenis a běhá. Zhubnout mu pomohla i změna jídelníčku. Jak prozradil, jí poloviční porce a dodržuje přerušovaný půst – první jídlo si dává až ve 12 hodin. 

Jakou nejdražší ingredienci má ve své kuchyni, jaké jídlo ho v poslední době opravdu nadchlo, co je jeho noční můrou a jakou jeho specialitu v jiných restauracích nejčastěji kopírují? To a ještě mnohem více se dozvíte v pořadu Host Frekvence 1. Celý rozhovor si můžete poslechnout přímo ZDE.

Banner Frekvence 1 Banner Frekvence 1 • Autor: archiv redakce

Autor: Redakce Frekvence 1, Anna Kopečková