Jedlé dárky k Vánocům: Pečený čaj, nakládaný hermelín, vaječný likér i perníčky

3. prosince 2018 • 00:00

Jsou osobní, chutnají, potěší smysly. A navíc si můžete být jisti, že neskončí někde na dně skříně, v šuplíku nebo zaprášené na poličce. Vlastnoručně vyrobené jedlé dárky zkrátka nikdy nezklamou. Inspirujte se proto našimi recepty a pusťte se do jejich výroby.

Přemýšlíte nad něčím originálním, čím letos obdarovat své přátele? Dejte jim najevo, že na ně myslíte a záleží vám na nich, vlastnoručně připraveným dárkem. Je mnohem cennější než nepotřebné nesmysly z obchodu a navíc vás vyjde na pár korun. Inspirujte se třeba našimi tipy. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Čokoládové lanýže i medové perníčky

Čokoláda potěší chuťové buňky a funguje jako antidepresivum. Vlastnoručně vyrobené lanýže, které se doslova rozplynou na jazyku, obdarované rozhodně nezklamou. Vyzkoušejte třeba božské lanýže s kardamomem, jejichž příjemná aromatická vůně s kořenitě citronovým nádechem k vánočním svátkům patří. Pokud preferujete zdravější nebo rostlinnou variantu receptu, oceníte avokádové lanýže slazené datlemi, v nichž máslo a smetanu ke šlehání nahrazuje avokádo a kokosový olej. Do sklenice ale můžete dát cokoliv, od domácích sušenek po medové perníčky

Domácí likér: kávový, vanilkový, vaječný i z ledových kaštanů

V chladném a nevlídném zimním počasí většina lidí ocení také nějaký ten likér. Takový dárek zahřeje hned dvakrát. U srdce a na jazyku. Jejich příprava je mnohem snazší, než jste si mysleli. Velmi populární je například vánoční likér z ledových kaštanů, který za skvělou chuť vděčí oblíbené čokoládové tyčince. Milovníkům kávy zachutná kávový likér, na jehož výrobu budete kromě kondenzovaného mléka, cukru,instantní kávy a rumu potřebovat také černé pivo. Zapomenout nesmíme ani na vánoční klasiku, kterou je bezesporu vaječňák. Záleží jen na vás, zda si vyberete poctivou variantu se žloutky a smetanou, kterou je kouzelný vaječný koňak, nebo raději zvolíte jednoduchou verzi a připravíte vaječný koňak bez vajec s karamelizovaným kondenzovaným mlékem.

Domácí pečený čaj

Abstinenty a milovníky horkých nápojů stoprocentně potěšíte sklenicí pečeného ovocného čaje. Stačí ho dát pár lžiček do hrnku, zalít vroucí vodou a voňavý a chutný nápoj je na světě. Po vypití navíc mohou vyluhované ovoce ještě sníst. Vynikající je třeba jablečno-hruškový pečený čaj, na jehož přípravu teď seženete ingredience v každém supermarketu. Vynikající je i kombinace hrušek a pomeranče v pečeném hruškovém čaji. Pokud ale preferujete raději letní ovoce, zkuste čaj rybízový. Že už je dávno po sezóně? Žádný problém. Použijte klidně mraženou zahradní směs, ve které je jak rybíz, tak i maliny a jahody.

Vanilkový extrakt nebo levandulový cukr

Pro ty, kteří rádi pečou sladké dobroty, můžete vyrobit například domácí vanilkový extrakt. Na jeho výrobu potřebujete pouhé dvě ingredience a příprava vám zabere jen pár minut. Do jeho výroby se ale pusťte co nejdřív, potřebuje totiž alespoň čtyři, nejlépe však šest týdnů na rozležení. Zajímavým dárkem je také levandulový cukr, který se hodí pro přípravu krémů, do bábovky i do domácí citronády.

Nakládané sýry na čtyři způsoby

Nejen muži, ale všichni, kdo si raději pochutnávají na slaných dobrotách, ocení doma naložené sýry. Výhodou je, že naložit se dá téměř cokoliv, co vás napadne. Ať už do oleje naložíte eidam, hermelín, balkánský sýr nebo třeba olomoucké tvarůžky, všechny budou vynikající. Efektně vypadají také nakládané korbáčiky. Volba dalších ingrediencí je jen na vás, přidat můžete cibuli, česnek, olivy, různé bylinky či koření, ale také pálivé papričky.

Autor: Lenka Chvostová