Recepty z olomouckých tvarůžků: smažené syrečky, bramborový salát i šunkofleky

1. března 2022 • 00:00

Patříte mezi ty, kteří na tvarůžky nedají dopustit, nebo je nemůžete ani „cítit“? Ve srovnání s jinými sýry obsahují minimum tuku, zato pořádnou porci bílkovin, proto jsou vhodné i při hubnutí. Důkazem, že mohou navíc i skvěle chutnat, je Tvarůžková kuchařka od Kateřiny Bednářové, ze které jsme pro vás vybrali pět nejlepších tvarůžkových receptů.

Tvarůžky: jak na ně v kuchyni

Typická vůně olomouckých tvarůžku vzniká rozkládáním obsažených bílkovin. Pokud vám jejich vůně hodně vadí, vybírejte tvarůžky co nejčerstvější a tepelně je upravujte co nejkratší dobu. Zápachu se také částečně zbavíte, když je necháte rozbalené deset až patnáct minut odpočinout.

Zavzpomínejte si námi a s retro reklamou na tvarůžky >>>

Dietní tvarůžky jsou slané, proto s nimi zacházejte podobně jako s fetou nebo balkánským sýrem. Solte je minimálně a solničku si schovejte spíše ke konci úpravy nebo k servírování. Nepřežeňte to ani s délkou marinování v octu, aby neztvrdly.

Recepty ze syrečků

Šunkofleky jsou oblíbená česká klasika. Co ale zkusit šunkofleky s tvarůžky? Chutnají výborně i v kombinaci s kořenovou zeleninou. Směle tak můžete využít zbylou bulvu celeru, mrkev nebo kapustu.

Škvarková pomazánka s kmínovými tvarůžky je výbornou a vydatnou pochoutkou a kysané zelí s aromatickými tvarůžky tvoří dokonalou souhru výrazných chutí. S čerstvým kváskovým chlebem a vychlazeným pivem nebude mít tahle pomazánka chybu!

Sýrové nugety s brokolicí jsou vhodné jako lehký oběd nebo večeře. Se zeleninovým salátem a domácí bramborovou kaší potěší toto bezmasé jídlo chuťové pohárky i zarytých milovníků masa.

Vydatný teplý bramborový salát s houbami a tvarůžky je vhodný do chladnějších nebo deštivých dní. Skvěle chutná, zahřeje, a navíc nebudete mít hlad celé odpoledne.

Jak jinak využít poloměkký sýr než do halušek? Co vyzkoušet tvarůžkové halušky s dokřupava vypečenou chalupářskou slaninou? Sytý oběd inspirovaný tradicí můžete připravit i ve variantě bez masa. Vegetariáni se mohou obejít i bez slaniny nebo ji nahradit uzeným tofu.

Olomoucké tvarůžky, první ryze český sýr

Olomoucké tvarůžky jsou jednou z prvních českých potravin, které v Bruselu získaly Chráněné zeměpisné označení. Na Hané se vyráběly už na přelomu 15. a 16. století a díky oblibě na olomouckých trzích se jim začalo říkat „olomoucké“. Světu se ale představily až roku 1872 na světové výstavě ve Vídni, a protože sklidily úspěch, staly se žádaným vývozním artiklem. Vyzkoušejte naše národní bohatství s nezaměnitelnou vůní i vy.

Milujete tvarůžky? Inspiraci na další recepty z této olomoucké dobroty naleznete ZDE >>>

Autor: Tereza Langmajerová, F.O.O.D.