Zelený ječmen: Opravdu pomáhá zhubnout?

4. ledna 2018 • 00:00

Potravinové doplňky ze zeleného ječmene jsou stále populárnější a lidé se k nim upínají čím dál častěji jak v souvislosti s detoxikací těla, tak i s hubnutím. Opravdu zelený ječmen tolik pomáhá, nebo jde jenom o výkřik zdravého moderního životního stylu? A jak zelený ječmen nakoupit a používat? Poradíme vám!

Proč je zelený ječmen tak oblíbený?

Mladý ječmen je právem označován za superpotravinu, je totiž doslova multivitamínovou bombou. Je bohatý na vysoce zásadotvorné minerální látky, jako jsou vápník, draslík i železo, díky čemuž pomáhá obnovit alkalickou rovnováhu v těle. Jeho skvělé antioxidační účinky jsou skvělým pomocníkem při detoxikaci. Mimo vitamínů a minerálů obsahuje také velké množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, vitamín K a kyselinu listovou. Je tedy jednou z mála rostlin, která poskytuje spoustu živin nutných pro naše přežití. Díky tomu umožňuje posílit náš imunitní systém, detoxikovat a dodat tělu vše, co potřebuje, a to ve velmi malém množství.

Mladý ječmen je právem označován za superpotravinu Mladý ječmen je právem označován za superpotravinu • Autor: istock

Zelený ječmen může při hubnutí pomáhat

Zelený ječmen je pro hubnutí výborným pomocníkem, sám o sobě ale nezpůsobí, že člověk začne automaticky ubývat na váze. Detoxikační účinky na jednu stranu umožní, že se tělo začne zbavovat nejenom škodlivin, ale spolu s nimi i velkého množství vody. A tak najednou ztratíme i několik kil. Na druhou stranu pokud se po ukončení detoxu ale vrátíme k původnímu stravování, můžeme ztracená kila velmi rychle znovu nabrat. 

Je ale prokázáno, že zelený ječmen může hubnutí podporovat i díky velkému množství vitamínů a minerálů, které ovlivní správné fungování těla. Obsažené enzymy zase napomohopu spalování tuku v těle. Konzumace zeleného ječmene při snaze zhubnout ale nestačí, určitě bychom neměli zapomínat i na pravidelný pohyb, správnou stravu a dostatek spánku.

Jak zhubnout kila nabraná o Vánocích? Čtěte zde!

 

Mimo ječmen bychom neměli zapomínat ani na pravidelný pohyb, správnou stravu a dostatek spánku Mimo ječmen bychom neměli zapomínat ani na pravidelný pohyb, správnou stravu a dostatek spánku • Autor: istock

Pozorně čtěte etikety – jaký ječmen si vybrat?

Zároveň je třeba si vybrat velmi kvalitní produkt, protože pouze takový má dostatečné množství živin, a tedy i ten správný přínos pro naše tělo. V obchodech i na internetu lze vybírat mezi širokou nabídkou produktů, ale rozhodně ne všechny jsou stejně kvalitní a účinné. Pokud si nevíte mezi velkým množství produktů rady, dívejte se po ječmenu, který je označen jako 100% čistý mladý ječmen, jedině tak máte jistotu, že nemá žádné příměsi. Kvalitní zelený ječmen je sklizený ve formě mladých lístků max. 20–25 cm vysokých. Je vypěstován organicky a připraven jako sušená šťáva.

Kvalitní zelený ječmen je sklizený ve formě mladých lístků max. 20–25 cm vysokých Kvalitní zelený ječmen je sklizený ve formě mladých lístků max. 20–25 cm vysokých • Autor: istock


Jak si ječmen připravit?

Zelený ječmen se na trhu objevuje ve dvou zpracováních – v prášku nebo v tabletách. Tablety jednoduše zapijete velkým množstvím vody, pokud máte prášek, smíchejte malou čajovou lžičku s vodou, džusem nebo jiným nápojem. Nepoužívejte kovovou lžičku, ale plastovou! Kov totiž podporuje oxidaci. Prášek také nikdy nerozpouštějte ve vodě o teplotě vyšší než 45 stupňů Celsia. Důležité enzymy a vitamíny by se mohly zničit. Zelený ječmen by se měl konzumovat ideálně na lačno nebo alespoň 2 hodiny po jídle. 

Zelený ječmen se na trhu objevuje ve dvou zpracováních – v prášku nebo v tabletách Zelený ječmen se na trhu objevuje ve dvou zpracováních – v prášku nebo v tabletách • Autor: istock

Možné negativní účinky

Může mít taková superpotravina nabitá vitamíny a minerály vůbec negativní účinky? Jak je zmíněno, zelený ječmen podporuje detoxikaci a očistu těla od škodlivých látek. Detox se může zpočátku projevovat únavou, bolestí hlavy nebo zažívacími potížemi, jde ale o přechodný stav, který posléze odezní. Pro některé skupiny lidí by mohly být tyto účinky nežádoucí, především pro těhotné a kojící ženy. Ty by měly konzumaci zeleného ječmene konzultovat s lékařem.

Zelený ječmen také není vhodný pro celiaky, přestože je prokázáno, že se jedná o přirozeně bezlepkový produkt. Pokud ječmen není sklizen včas, může být kontaminován semeny, které lepek obsahují. I proto je vhodné ječmen kupovat od kvalitního výrobce, který garantuje, že sklízí pouze lístky mladého ječmene. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu K se zelený ječmen nedoporučuje ani osobám s poruchou srážlivosti krve. Vitamín K totiž může ovlivňovat působení léků, které jsou na poruchu srážlivosti určené.

Návod, jak si pročistit tělo a připravit se na detox, najdete zde. 

 

Těhotné a kojící ženy by měly konzumaci zeleného ječmene konzultovat s lékařem Těhotné a kojící ženy by měly konzumaci zeleného ječmene konzultovat s lékařem • Autor: istock

Zelený ječmen jako pomocník, ne lék

Zelený ječmen je výborný pomocník, který naše tělo podpoří při řadě zdravotních obtíží – pročistí organismus, dodá důležité látky a nastartuje metabolismus. Jako u všech doplňků bychom ho měli brát jako doplněk stravy, nikoliv lék, který vyřeší všechny naše problémy.

Autor: Tereza Langmajerová