Sushi je čím dál oblíbenější. Nemusíte si ho objednávat, snadno ho připravíte i doma!

16. února 2023 • 00:00

Sushi si spousta lidí představí jako malý váleček rýže s kousky lososa, avokáda nebo okurky obalený řasou. Toto ikonické, původem japonské jídlo, má ale mnoho rozličných podob a chutí, a není proto divu, že mu propadá stále více Čechů. Navíc si ho nemusíte objednávat jen z restaurace. I když to tak možná na první pohled nevypadá, přípravu sushi zvládne i začátečník.

Málokdo ví, že se sushi do našich luhů a hájů dostalo až z jihovýchodní Asie, kde nejdřív mělo podobu nare-sushi, což bylo jídlo z ryb kvašených v rýži. Prosolené ryby se na několik měsíců vložily do vařené rýže, případně směsi rýže a obilí, kde pak probíhalo mléčné kvašení. Tím se rybí maso zakonzervovalo a mohlo se tak skladovat poměrně dlouhou dobu. Navíc tak bylo obohaceno o další živiny, které ryby neobsahují. Rýže se ovšem nejedla, ale jako pouhý konzervační prostředek se vyhazovala. Dnešní podoba sushi pochází z poloviny 19. století a vznikla v Tokiu, kde původně sloužila jako občerstvení pro divadelní publikum.

Připravit sushi není vůbec těžké >>>

Video se připravuje ...

Základní přísady na sushi

Vyjmenovat na tomto místě všechny přísady na sushi by zabralo hodně místa. Nemusíte se ale bát, protože na základní sushi jich zase tolik potřebovat nebudete. Nicméně téměř všechny mají jedno společné – obsahují málo tuku a kalorií, a naproti tomu velké množství minerálních látek a vitaminů, takže lze sushi považovat za velmi zdravé jídlo. Mezi základní suroviny na sushi patří:

  • Sušené a lisované pláty mořské řasy nori, s nimiž se obaluje ochucená rýže.
  • Rýže, u níž je velmi důležité vybrat správný druh. Nejlepší je bílá krátkozrnná japonská rýže s označením „suši“ nebo obyčejná kulatá bílá krátkozrnná rýže, která je po uvaření velmi lepivá. 
  • Rýžový ocet je při přípravě sushi nepostradatelný. Používá se hlavně k ochucení rýže. Vinný ani jablečný ocet nejsou pro tento účel vhodné, protože mají příliš silnou vůni.
  • Sójová omáčka – v Japonsku existují dva základní typy: tmavá a světlá (obsahuje více soli a je méně voňavá). Tmavá sójová omáčka se hodí pro veškeré domácí vaření a podává se právě k sushi.
  • Čerstvé syrové ryby, krevety, garnáti, křupavá zelenina, houby, ředkve a také například vaječná omeleta, které se používají jako náplň.
  • Nakládaný zázvor je nezbytnou přílohou při konzumaci sushi. Má ostrou příchuť a aroma a pojídá se mezi dvěma sousty na osvěžení chuti. K dostání je buď krémově nebo růžově zabarvený. 
  • Wasabi – japonský ostrý zelený křen je absolutně nepostradatelný pro přípravu prstového suši (nigiri sushi), kterému dodává pikantní příchuť. Nastrouhaný čerstvý je nejchutnější, ale není u nás k dostání (nesnažte se ho nahradit naším českým křenem). Wasabi lze ale koupit v podobě pasty nebo prášku, který se rozmíchá ve vodě.

Kromě výše uvedených surovin se vám ještě bude hodit bambusová podložka. Vyrábí se z neobyčejně úzkých proužků štípaného bambusu a používá se na rolování plátků řasy nori okolo rýže a dalších přísad na zhotovení rolovaného sushi. V nouzi můžete místo ní použít čistou bambusovou roletu, ze které uříznete požadovanou velikost. 

Které sushi je nejoblíbenější?

Nejznámější a u nás nejoblíbenější variantou sushi je maki. Jde o rolky z ochucené rýže, které se balí pomocí bambusové podložky do plátků řasy nori a mají různé náplně – od lososa, přes okurku a avokádo až po nakládanou ředkev nebo vaječnou omeletu. Existují také různé varianty. Hoso maki jsou malé závitky, futo maki jsou velké závitky s bohatou náplní. Velmi oblíbené jsou závitky California, což je takové sushi naruby, kdy rýže tvoří povrch rolky a řasa s náplní jsou uvnitř. Populární je i nigiri sushi, tedy válečky ochucené sushi rýže, které se podávají obložené syrovými rybami, houbami, zeleninou, mořskými plody apod. Přestože vypadají na první pohled jednoduše, na domácí přípravu jsou nejsložitější, protože se každý váleček musí tvarovat zvlášť. Pokud byste chtěli vyzkoušet něco méně obvyklého, připravte si sushi burgery nebo sushi sendvič.

Sushi se před vložením do úst namáčí do sójové omáčky. Sushi se před vložením do úst namáčí do sójové omáčky. • Autor: iStock

Jak sushi správně jíst?

Japonci jedí sushi buď hůlkami nebo rukama, takže vlastně ani nezáleží na tom, zda umíte hůlky používat, nebo ne. Konzumace vidličkou je ale nepřípustná a měli byste se jí při pojídání sushi zcela vyhnout. K sushi se obvykle podává wasabi a sójová omáčka, do které si váleček lehce namočíte. Wasabi nemíchejte s omáčkou, ale potřete jím lehce horní část sushi válečku. Nakládaný zázvor slouží k neutralizaci chuti mezi pojídáním různých druhů sushi. Takže když si dáte maki a poté přecházíte na jiný druh – třeba na californskou rolku, díky nakládanému zázvoru budou vaše chuťové pohárky dokonale připraveny. 

Sushi byste také měli vždy vkládat do úst celé, bez ukusování. A na stole by neměly chybět vlhčené utěrky nebo papírové ubrousky, na utírání prstů během jídla.  

Jak připravit lepkavou rýži

Sushi, to je především vařená rýže spojená speciální sladkokyselou marinádou připravenou k tomuto účelu. Také slovo sushi v doslovném překladu z japonštiny znamená „kyselá chuť“.

Základní recept na přípravu rýže sushi

Co budete potřebovat:

  • 200 g kulatozrnné rýže 
  • 2,5 dl vody

Na marinádu:

  • 5 lžic rýžového octa 
  • 2–3 lžíce krupicového cukru 
  • 1/2 lžíce soli

Postup:

1. Rýži dobře propláchněte v sítku studenou vodou, dokud z ní nebude odtékat čirá voda. Nasypte ji do hrnce, zalijte větším množstvím studené vody a nechte asi 20 minut stát. Pak vodu slijte a rýži nechte dobře odkapat.

2. V hrnci přiveďte k varu 2,5 dl vody, přisypte odkapanou rýži a zakryjte pokličkou. Jakmile se voda s rýží začne vařit, snížte teplotu na minimum a vařte 15 minut. Pak hrnec odstavte z plotny a rýži nechte ještě 10 minut dojít pod pokličkou.

3. Mezitím promíchejte ocet se solí a cukrem,dokud se cukr a sůl nerozpustí. Uvařenou rýži přesypte do mísy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pokapejte ji připravenou sladkokyselou marinádou a promíchejte. Pokud chcete z rýže tvarovat válečky, je ideální, pokud má rýže teplotu lidského těla. Váleček by měl být na povrchu tak pevný, aby se dal zvednout prsty nebo hůlkami, ale uvnitř sypký, že se po vložení do úst rozpadne.

Jakmile budete mít rýži hotovou, můžete se pustit do přípravy sushi. 

Maki sushi se připravuje jako váleček rýže obalený řasou, který se pak nakrájí na silnější plátky. Maki sushi se připravuje jako váleček rýže obalený řasou, který se pak nakrájí na silnější plátky. • Autor: iStock

Maki sushi s shiitake, mrkví a okurkou 

Co budete potřebovat:

  • 460 g připravené sushi rýže
  • 5 sušených hub shiitake 
  • 3 plátky řasy nori
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 středně velkou mrkev
  • 7 lžic vína saké
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • 3 lžičky krupicového cukru
  • 2 lžičky pasty wasabi 
  • sůl
  • sójovou omáčku a pastu wasabi na namáčení

Postup:

1. Houby přelijte 2,5 dl vroucí vody, po 30 minutách je slijte a vodu si ponechte. Houby omyjte a odkrojte z nich nožičky. Vodu z hub promíchejte se 2 lžičkami cukru, sójovou omáčkou a 3 lžícemi saké, vložte do ní houby a povařte 10 minut. Pak houby opět slijte a po vychladnutí je překrojte na poloviny.

2. Okurku omyjte, podélně rozkrojte, vyjměte z ní semínka a nakrájejte ji na 1 cm široké hranolky. Mrkev očistěte a nakrájejte na 1 cm silné nudličky.

3. Ve třech lžících vody rozpusťte špetku soli a zbylý cukr. Přilijte zbylé saké, přidejte hranolky mrkve, zhruba 3 minuty povařte, nechte vychladnout, mrkev vyjměte a osušte.

4. Rýži rozdělte na třetiny. Plátek nori položte na bambusovou podložku a obložte třetinou dávky rýže, kterou potřete troškou wasabi, rozložte na ni v pruhu houby shiitake a zatočte do rolky. Stejným způsobem postupujte i v přípravě sushi s okurkami a mrkví.

5. Rolky nakrájejte na silnější plátky a podávejte se sójovou omáčkou a pastou wasabi. 

Nigiri sushi s avokádem 

Co budete potřebovat:

  • 200 g připravené sushi rýže
  • 2 menší  zralá avokáda
  • 1/2 plátku nori
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci sezamových semínek
  • sójovou omáčku na namáčení

1. Avokáda podélně nakrojte, rozpulte, zbavte pecky, půlky oloupejte a nakrájejte na 20 plátků. Každý plátek z obou stran pokapejte trochou citronové šťávy a rozetřete ji po celé ploše.

2. Ocet promíchejte s 2 dl vody. V této směsi namáčejte ruce a vytvarujte 10 stejnoměrných válečků z ochucené rýže.

3. Plátek řasy nori rozstříhejte nůžkami na proužky široké 1 cm.

4. Na každý váleček rýže položte dva plátky avokáda, obtočte je proužkem řasy a konce slepte dvěma rozmáčknutými zrnky rýže.

5. Avokáda posypejte sezamovými semínky a nigiri upravte na talíře. Podávejte se sójovou omáčkou, do které nigiri namáčejte.

Kalifornské závitky Kalifornské závitky • Autor: iStock

Kalifornské závitky

Co budete potřebovat:

  • 250 g připravené sushi rýže 
  • 100 g syrového filetu z lososa nakrájeného na dlouhé hranolky
  • 12 zelených fazolek, povařených 5 minut v páře 
  • 2 plátky řasy nori
  • 50 g bambusových výhonků z konzervy (bez nálevu)
  • 4 lžíce drobně nasekané petrželky nebo sezamu
  • 1 lžičku pasty wasabi 
  • sójovou omáčku a wasabi na podávání

Postup:

1. Všechny suroviny rozdělte na dvě části, protože budete připravovat dvě rolky. Na bambusovou podložku rozložte fólii na potraviny, na ni položte hladkou stranou dolů plátek řasy, rozložte na něj polovinu rýže a urovnejte ji navlhčenými prsty. Pak řasu i s rýží opatrně otočte tak, aby řasa byla nahoře a rýže ležela na fólii.

2. Třetinu plátku řasy potřete polovinou dávky wasabi. Na ni rozložte v pruhu fazolky, hranolky lososa a bambusové výhonky. Pomocí podložky a fólie vše pevně stočte do rolky tak, aby na povrchu zůstávala rýže (pozor, abyste nezabalili do rolky i tenkou fólii). Stejným způsobem připravte i druhou rolku.

3. Nakonec obě rolky obalte v nasekané petrželce nebo sezamu a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Podávejte se sójovou omáčkou a pastou wasabi.

Autor: AK