Jak na slaný karamel krok za krokem. Připravte si lahodné opojení i skvělý dárek pod stromeček!

16. října 2024 • 04:54

Slaný karamel je fenoménem, který si v posledních letech našel cestu nejenom do hipsterských kaváren, bister a zmrzlináren, ale i do kuchyní po celém světě. Jak vznikl tento lahodný trend a jak si slaný karamel připravit doma?

Slaný karamel je chutí, která propojuje dva zdánlivě nesourodé světy – sladkost a slanost – do naprosto neodolatelné harmonie. Vytváří tak jedinečný zážitek, který oslovuje nejenom milovníky sladkostí, ale i ty, kteří si jinak na dezerty nepotrpí. Slaný karamel je přitom neuvěřitelně univerzální a nabízí mnoho možností využití. A pozor, je vysoce návykový!

Slaný karamel zvládnete jednoduše i podle videa:

Video se připravuje ...

Kde to všechno začalo?

Tahle dobrůtka má své kořeny ve Francii, konkrétně v Bretani, kde jsou tradičně vyráběné slané máslové karamelky. Právě v této oblasti, známé pro svou vysoce kvalitní mořskou sůl, poprvé vznikla myšlenka kombinovat sladkost karamelu se slanou chutí. V 70. letech minulého století přišel na scénu bretaňský cukrář Henri Le Roux, který slaný karamel zpopularizoval a proměnil ho ve světově známou delikatesu.

Stačí jen čtyři ingredience

Všechno, co potřebujete na výrobu slaného karamelu, máte většinou doma. Základem je bílý cukr, ke kterému se přidává máslo, smetana a na závěr i kvalitní mořská sůl, která z něj udělá doslova božskou věc. Ideální je sůl vločková, protože dodá hladké omáčce lehkou křupavost.

Aby se povedl…

Připravit slaný karamel je poměrně jednoduché. Aby se vám ovšem povedl ten nejlepší, dejte pozor, aby mělo máslo, které použijete, pokojovou teplotu. Smetanu ke šlehání pak přidáváme ideálně horkou. Na přípravu tohoto tekutého zázraku použijte hrnec se silným dnem. Co se týče cukru, lepší je bílý než ten třtinový a s tučností smetany určitě nešetřete.

Pozor na správný postup

Příprava karamelu spočívá v postupném zahřívání cukru. Ten nenechávejte zhnědnout moc, chutnal by pak spáleně. Správná barva je zlatavě medová. Celá příprava trvá asi patnáct minut, během ní raději neodcházejte od sporáku. Dejte také dobrý pozor, abyste se nepopálili.

Slaný karamel Slaný karamel • Autor: iStock

Slaný karamel jako vánoční dárek

Pokud se rozhodnete nadělit slaný karamel jako jedlý vánoční dárek pod stromeček, pořiďte si nějaké pěkné uzavíratelné sklenice, které můžete ozdobit mašličkou a vlastním nápisem. V ledničcepak tohle potěšení vydrží až tři měsíce.

Co se slaným karamelem?

Možností, jak a s čím kombinovat slaný karamel, je nepočítaně. Můžete ho přidat nejenom do dezertů, ale i slaných jídel. Je populární přísadou do koláčů a dortů, skvěle ladí s čokoládou, vanilkou i ovocem, jako jsou jablka nebo hrušky. Oblíbená je samozřejmě i zmrzlina nebo makronky. Touhle delikatesou ale můžete oživit i palačinky či lívance, anebo si ji vychutnat jen tak, na lžičce.

Jak na ten nejlepší slaný karamel?

Ingredience:

  • 200 g cukru krupice
  • 90 g másla (pokojové teploty)
  • 120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
  • 1 lžička soli
  • několik kapek vanilkového extraktu

Postup:

1. Cukr dejte do hrnce a na středním plameni začněte zahřívat. Počkejte, až se cukr úplně rozpustí. Stáhněte plamen, vezměte si metlu a přidejte máslo pokojové teploty, které předtím nakrájíte na kostičky. Poté ho zapracujte do karamelu, což trvá asi dvě minuty.

2. Poté přilévejte za stálého míchání smetanu ke šlehání a nechte asi minutu provařit. Hrnec odstavte z plotny.

3. Nakonec přidejte po troškách sůl, pár kapek vanilkového extraktu a vše důkladně promíchejte, aby se sůl v karamelu rozpustila.

4. Ještě za tepla slaný karamel přelijte do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujte v chladu.

Slaný karamel Slaný karamel • Autor: iStock

Zkuste slaný karamel třeba v těchto receptech:

Cheesecake se slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

Dort se slaným karamelem a medovými plástvemi

Milionářské řezy se slaným karamelem

Slaným karamelem můžete přelít i palačinky:

Video se připravuje ...

Autor: Michaela Láchová