Smlsněte si na úžasně lehkém ořechovém dortu se švestkami a karamelem, který se rozplývá na jazyku

4. listopadu 2021 • 00:00

Plánujete rodinnou oslavu nebo přemýšlíte, čím pohostit své blízké? Pak určitě upečte báječný bezé dort podle časopisu F.O.O.D., který pro vás výtečný recept připravil. Tento dezert je jako stvořený pro výjimečné chvíle a bude ozdobou každé slavnostně prostřené tabule.

Vyzkoušejte pusinkovo-ořechový dort se švestkami! Pochází z Francie a přezdívá se mu dacquoise. Lehký a jemný korpus s ořechy v kombinaci s lahodným vanilkovým krémem s křupavým hořkosladkým karamelem a rozvarem ze švestek je podzimní variace, která vás nadchne od prvního sousta.  

Dort dacquoise, který je skutečnou francouzskou delikatesou, můžete ochutnat v mnoha obměnách. Korpus z ořechových pusinek je však klasikou, která prostě nemá chybu. Stačí jen připravit lesklý bílkový sníh a zlehka do něj zapracovat najemno nastrouhané ořechy. Poté hmotu rozetřít na plechy, upéct a zkompletovat se zbylými ingrediencemi dle vybraného receptu. V tomto se můžete těšit na úžasnou smetanovou náplň, ovocnou vložku i skvostné karamelové zdobení. Nechte se vést podrobným receptem níže – jistě si pochutnáte.  

Video se připravuje ...

Pusinkovo-ořechový dort se švestkami

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 12   

Suroviny na korpusy:

  • 6 ks bílek (3 x 2 kusy)
  • 240 g cukr krupice (3 x 80 g)
  • 30 g kukuřičný škrob (3 x 10 g)
  • 210 g mleté vlašské ořechy (3 x 70 g)

Karamelizované ořechy:

  • 60 g vlašské ořechy
  • 100 g cukr krupice
  • 100 ml voda  

Krém:

  • 400 ml smetana ke šlehání
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 500 g mascarpone
  • 100 g moučkový cukr  

Rozvar:

  • 400 g švestky
  • 1 lžíce třtinový cukr
  • 100 ml voda  

Postup:

1. Dva bílky ušlehejte takřka dotuha, pak postupně přisypávejte adekvátní množství cukru a ušlehejte lesklý, pevný sníh. Nakonec přidejte škrob a už jen krátce prošlehejte. Do sněhové hmoty stěrkou vmíchejte mleté ořechy. Troubu rozehřejte na 160 °C. Na plech v rozích připevněte malým množstvím sněhové hmoty pečicí papír. Doprostřed podle talířku obkreslete kolečko o průměru 20 cm a do kruhu rovnoměrně rozetřete těsto. Plech dejte do trouby, teplotu ihned snižte na 140 °C a pečte hodinu. Stejným způsobem připravte další dva korpusy.

2. Ořechy rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 6 minut. Pak je nechte na plechu vychladnout. Mezitím připravte karamel. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile začne hnědnout, už cukrovou směs nemíchejte, ale silikonovým štětcem nebo mašlovačkou namočenou ve studené vodě potírejte vnitřní stěnu kastrůlku, díky tomu se v karamelu nebudou tvořit krystaly. Jakmile bude směs zlatohnědá a začne houstnout, odstavte kastrůlek z ohně, na chvilku ponořte jeho dno do studené vody a karamel přelijte přes ořechy. Nechte ho ztuhnout a nalámejte na střepy. 

3. Připravte rozvar. Švestky vypeckujte, pár jich pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, zbytek nadrobno. Hrst nadrobno pokrájených švestek dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte, dokud se švestky zcela nerozpadnou. Rozmixujte ponorným mixérem a ještě chvíli vařte, aby se tekutina zredukovala a zhoustla na sirupovou konzistenci.

4. Pokračujte krémem. Smetanu ušlehejte dotuha. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte z něj semínka a vmíchejte je do mascarpone. Přidejte cukr, dobře ručně promíchejte a poté po částech vmíchejte šlehačku. Krém přendejte do cukrářského sáčku a uložte do lednice.

5. Sestavte dort. Na podnos dejte jeden korpus, na něj naneste třetinu krému a trochu nadrobno pokrájených švestek, pokračujte dalším korpusem, krémem a švestkami. Na poslední korpus naneste krém, ozdobte ho většími kusy švestek a karamelovými střepy s ořechy. Nakonec ho přelijte švestkovým rozvarem.  

Tipy a triky:

1. Den předem upečte korpusy. Pečte je postupně, každý zvlášť. Na každý korpus si vždy připravte nové těsto. Pokud byste těsto nechali ležet, než se upeče první korpus, sněhová hmota spadne a zřídne.

2. Karamelizované ořechy připravujte trpělivě a hlídejte moment, kdy začne karamel tuhnout: Příliš řídký karamel neztuhne a nepůjde nalámat, příliš tuhý karamel zase nevyteče z hrnce.

3. Dort nesestavujte příliš dopředu, pusťte se do toho až pár hodin před servírováním, korpusy by jinak hodně zvlhly. Hotový dort by se měl konzumovat ještě týž den.

Autor: DF, VDŠ