Božský karamel: Těchto 20 hříšně dobrých dezertů vám svou chutí vezme dech a lahodná inspirace v galerii

24. listopadu 2023 • 00:17

Chuti hříšně dobrého karamelu podlehlo už opravdu hodně milovníků sladkého. Vyzkoušejte i vy některý z našich výtečných dezertů, které mizí z talířů během mrknutí oka, a překvapte své milé opravdu lahodným zákuskem. Bohatou inspiraci naleznete také v naší karamelem opředené galerii.

Medově zlatá delikatesa v podobě karamelu dodá dezertům nejen úžasnou vůni a chuť, ale také neodolatelný vzhled. U koláčů a dortů přelitých smetanovým karamelem se prostě nedá jinak, než do nich zabořit vidličku a tu dobrotu ochutnat.  

Příprava karamelu není nikterak složitá a při dodržení několika základních pravidel se kýžený výsledek zaručeně dostaví. Důležité je si jen určit, jaký že karamel si vlastně budete přát připravit. Tvrdý, nebo tekutý, slaný, nebo sladký?

Slaný karamel si můžete připravit podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Tvrdý karamel plní ve své podstatě především dekorační účel, kdy jím například v podobě „střepů“ můžete finálně ozdobit různé poháry nebo dorty. Jeho kouzlo tkví pouze v jediné ingredienci, a to v pozvolna rozpuštěném zkaramelizovaném cukru. Připravený karamel pak jen rozetřete na máslem potřený list pečicího papíru, necháte zatuhnout a nalámete na „střepy“. Můžete ho také nalít jen v tenkých nitkách a tvořit z nich různé tvary. Opomenout bychom jej ale neměli ani v podobě tvrdého griliáše, který se mele či drtí. V něm se již tradičně snoubí chuť karamelu a lískových oříšků. Skvěle se hodí jak na ozdobu, tak třeba na ochucení krémů, jako je tomu u klasických laskonek.  

Na tekutý karamel stačí přidat do roztaveného cukrového základu smetanu, popřípadě i máslo a za stálého míchání spojit všechny ingredience do krémové konzistence. V tomto okamžiku pak již jen dle svých preferencí přidáte trošku soli nebo karamelu ponecháte pouze jeho přirozeně sladkou chuť. Z takového karamelu je úžasná poleva na dorty, koláče, poháry či lívance. Je ale také výtečnou náplní například do čokoládových pralinek, ochutit jím můžete i krémy a náplně. Vždy je však nutné dodržet přesný poměr ingrediencí v daném receptu, aby byla konzistence odpovídající záměru použití.       

Tipy na domácí přípravu karamelu:

  • Zvolte pánev nebo rendlík se silným dnem. Je důležité, aby se teplo rozvádělo stejnoměrně.
  • Ideálně použijte nádobí nerezové či světlé, abyste měli kontrolu nad změnou barvy.
  • Cukr na dno rozprostřete rovnoměrně, zalijte jej vodou (na 100 g cukru postačí 50 ml vody) a bez míchání nechte zkaramelizovat. Cukr zahřívejte na mírném ohni.
  • Buďte opatrní, roztavený cukr dosahuje opravdu vysokých teplot a mohl by vás nepříjemně popálit.
  • Pozor na barvu, karamel by měl mít zlatohnědou barvu. Čím déle jej budete zahřívat, karamel bude stálé více tmavnout. Nemile by vás mohla překvapit až jeho nahořklá chuť.  
  • Při přípravě krémového smetanového karamelu přilívejte k roztavenému cukru v pánvi vždy jen horkou smetanu. V opačném případě by mohlo dojít kvůli prudkému ochlazení roztaveného cukru k jeho vystříknutí a mohl by vás popálit.  

Božské dezerty s karamelem

Nechcete-li karamel připravovat sami, úžasnou karamelovou chuť dezertům dodá také karamelové kondenzované mléko, pudinkový prášek s příchutí karamelu nebo karamelové aroma. Vyzkoušejte některý z námi vybraných receptů níže, jistě si pochutnáte:    

Karamelové větrníky na plech

Karamelové rohlíčky s čokoládou

Milionářské řezy se slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

Karamelové řezy s rumovými piškoty

Pečená jablka s ořechy, brusinkami a karamelem

Čokoládové brownies s karamelovou krustou

Dort se slaným karamelem a medovými plástvemi

Dort se slaným karamelem a medovými plástvemi korunuje každou oslavu Dort se slaným karamelem a medovými plástvemi korunuje každou oslavu • Autor: F.O.O.D.

Poháry s lesním ovocem a slaným karamelem

Křehké čokoládové sušenky s karamelem

Karamelovo-ořechové řezy

Nepečený karamelový lotus dezert

Domácí čokoládové muffiny s karamelovou polevou

Smetanové řezy s karamelovým pudinkem

Cheesecake se slaným karamelem

Koblihy s jablky v pikantním karamelu

Mrkvový dort s karamelovou polevou

Kokosovo-karamelový zákusek

Ořechové řezy s karamelovým krémem 

Sezamky s brusinkami a karamelem

Video se připravuje ...

Autor: red