Crème brûlée zvládnete i bez flambovací pistole

29. ledna 2024 • 00:20

Chtěli jste vždy zkusit francouzský dezert crème brûlée? Může se zdát, že jeho příprava bude oříšek, když ale víte, jak na něj, jde to samo. Navíc ten pocit, kdy se lžičkou proboříte skrz křupavou karamelovou krustičku do nadýchaného krému, za trochu práce rozhodně stojí. Ohromte blízké originálním dezertem.

Na ingrediencích záleží

Právě proto, že je crème brûlée svým složením tak jednoduchý, nejde ho ošidit. V chuti se totiž nic neschová, takže bez vanilkového lusku se neobejdete. Pak už potřebujete jen žloutky, kvalitní smetanu ke šlehání, krupicový cukr a ještě hnědý třtinový cukr na flambování. Poměr jednotlivých ingrediencí se může recept od receptu trochu lišit, v zásadě ale platí, že čím více žloutků crème brûlée dopřejete, tím hutnější krém bude.

Video se připravuje ...

S formičkami to jde lépe

Rozhodně platí, že chcete-li, aby byl váš crème brûlée dokonalý, budete muset zainvestovat do zapékacích mističek. Je sice pravda, že si vystačíte klidně i s menším hrnkem, ale vždy musíte přizpůsobit dobu pečení a právě tu není vždy jednoduché odhadnout.

Crème brûlée bez flambovací pistole

S flambovací pistolí je samozřejmě tento neodolatelný francouzský dezert nejjednodušší a nejhezčí. Srovnatelného výsledku ale dosáhnete, když nad (plynovým) sporákem nahřejete lžíci a budete ji pomalu přikládat na cukr na povrchu dezertu, dokud nebude váš crème brûlée zdobit karamelová čepička, jak se patří. 

 

Klasický vanilkový, levandulový, nebo kaštanový?

Ten klasický vanilkový zvládnete podle tohoto receptu na crème brûlée levou zadní. Máte-li ale chuť na experiment, neváhejte zkusit kaštanový crème brûléeklasiku můžete obohatit také o aroma bobkového listu a připravit crème brûlée s bobkovým listem nebo ho stejným způsobem provonět jemnou levandulí. Svěží dezert vykouzlíte také pomocí pomerančové kůry podle našeho receptu na pomerančový crème brûlée

Stejně návykový je i mini cheesecake jako crème brûlée. Křupavému sušenkovému podkladu v kombinaci se slaďounkým krémem ze smetany a mascarpone se odolává těžko. 

Nejslavnější francouzský dezert už máte v malíku, další oblíbené dezerty naleznete ZDE >>>

 

 

Autor: red