Udon: Recept na asijské nudle jako z bistra, které připravíte do 20 minut
Máte rádi asijskou kuchyni? Pak určitě vyzkoušejte nudle udon. Tyto tlustší nudle se vyrábí z pšeničné mouky, jsou rychle hotové a můžete je podávat na mnoho způsobů – horké v zimě i studené v létě. Vyzkoušejte jeden z našich receptů. Za 20 minut si pochutnáte na skvělém jídle jako z asijského bistra!
Přesný původ udonu není znám, a přestože existuje několik teorií, nejstarší tvrdí, že udon pochází z Číny v sedmdesátých letech. Nudle udon se obvykle podávají jako nudlová polévka v horkém vývaru. Mezi nejoblíbenější jídla patří:
Yaki udon – smažené nudle se sójovou omáčkou, sezamovým olejem a zeleninou, jako jsou jarní cibulky a pekingské zelí nebo pak choi, někdy zdobené sezamovými semínky.
Kake udon – nudlový vývar se sójovou omáčkou, ochucujícím základem dashi a sladkým rýžovým vínem (mirinem).
Curry udon – nudle potažené kari.
Udon suki – horký hrnec s nudlemi a variací surovin, jako jsou krevety, úhoř, bambusové výhonky, houby shiitake a zelenina.
Do salátů z udon nudlí se kromě čerstvé zeleniny přidávají třeba plátky vaječné omelety nebo kuřecího masa. Do polévky pak hlavně to, co nabízí sezóna.
Recept na nudle s paprikou, kuřecím masem, čerstvou bazalkou a návykovou kořeněnou omáčkou:
- 400 g sušených udon nudlí
- ½ šálku sójové omáčky
- ¼ šálku rýžového octa
- 2 lžíce hoisin omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- ¼ šálku vody
- 500 g mletého kuřete nebo krůty (nemusí být)
- 2 červené nebo oranžové papriky, nakrájené na nudličky
- kousek čerstvého zázvoru (asi na velikost palce)
- nasekaná čerstvá bazalka (výborný je také koriandr)
- čerstvé chilli papričky (pokud máte rádi)
- 2 nasekané jarní cibulky
- 2 lžíce sezamových semínek
Máte rádi zelené kari? Připravte si ho s krevetami a udon nudlemi podle časopisu F.O.O.D.
Postup:
1. Nudle uvařte podle návodu.
2. Smíchejte v míse se sójovou omáčkou, octem, hoisin omáčkou a ¼ šálku vody, přidejte nasekanou bazalku.
3. Zahřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu a nalijte na ni sezamový olej a do něj vložte kuřecí nebo krůtí maso. Nechte chvíli provařit a přidejte nakrájené papriky, zázvor a případně i chilli, pokud máte rádi pálivé. Vařte další 2–3 minuty.
4. Pomalu přilijte směs omáček s bazalkou. Směs nechte vařit dalších 3–5 minut, dokud omáčka neobalí maso se zeleninou.
5. Vmíchejte uvařené nudle a odstavte směs z ohně. Přidejte jarní cibulku a sezamová semínka a můžete podávat.
Zkuste také silný a vydatný vývar Phở (nejen) pro vegetariány.