Udon: Recept na asijské nudle jako z bistra, které připravíte do 20 minut

16. února 2024 • 00:15

Máte rádi asijskou kuchyni? Pak určitě vyzkoušejte nudle udon. Tyto tlustší nudle se vyrábí z pšeničné mouky, jsou rychle hotové a můžete je podávat na mnoho způsobů – horké v zimě i studené v létě. Vyzkoušejte jeden z našich receptů. Za 20 minut si pochutnáte na skvělém jídle jako z asijského bistra!

Nudle udon mohou být kulaté nebo ploché a lze je konzumovat samotné i jako přílohu. Obvykle se podávají v horkém vývaru jako nudlová polévka. Mezi nejoblíbenější jídla z udon nudlí patří:

Yaki udon – smažené nudle se sójovou omáčkou, sezamovým olejem a zeleninou, jako jsou jarní cibulky a pekingské zelí nebo pak choi, někdy zdobené sezamovými semínky.
Kake udon – nudlový vývar se sójovou omáčkou, ochucujícím základem dashi a sladkým rýžovým vínem (mirin).
Curry udon – nudle potažené kari.
Udon suki – horký hrnec s nudlemi a variací surovin, jako jsou krevety, úhoř, bambusové výhonky, houby shiitake a zelenina.

Do salátů z udon nudlí se kromě čerstvé zeleniny přidávají třeba plátky vaječné omelety nebo kuřecího masa. Do polévky pak hlavně to, co nabízí sezóna.

Udon nudle můžete podávat i k domácí číně>>>

Video se připravuje ...

Udon nudle jako z asijského bistra

Suroviny:

  • 400 g sušených udon nudlí
  • 1/2 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku rýžového octa
  • 2 lžíce hoisin omáčky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 šálku vody
  • 500 g mletého kuřete nebo krůty (nemusí být)
  • 2 červené nebo oranžové papriky, nakrájené na nudličky
  • kousek brokolice (nemusí být)
  • kousek čerstvého zázvoru (asi na velikost palce)
  • nasekaná čerstvá bazalka (výborný je také koriandr)
  • čerstvé chilli papričky (pokud máte rádi)
  • 2 nasekané jarní cibulky
  • 2 lžíce sezamových semínek

Skvělý nudlový pokrm budete mít hotový za 20 minut! Skvělý nudlový pokrm budete mít hotový za 20 minut! • Autor: iStock

Postup:

1. Nudle uvařte podle návodu.

2. Smíchejte je v míse sójovou omáčku s octem, hoisin omáčkou a 1/4 šálku vody, přidejte nasekanou bazalku.

3. Zahřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu a nalijte do ní sezamový olej a do něj vložte kuřecí nebo krůtí maso. Nechte chvíli orestovat a přidejte nakrájené papriky, zázvor a případně i brokolici rozebranou na malé růžičky a chilli, pokud máte rádi pálivé. Vařte další 2–3 minuty.

4. Pomalu přilijte směs omáček s bazalkou. Směs nechte vařit dalších 3–5 minut, dokud omáčka neobalí maso se zeleninou.

5. Vmíchejte uvařené nudle a odstavte směs z ohně. Přidejte jarní cibulku a sezamová semínka a můžete podávat.

Vyzkoušejte i další recept: Zelené thajské karí s krevetami a udon nudlemi

Zkuste také silný a vydatný vývar Phở (nejen) pro vegetariány>>>

Autor: red