Máte rádi asijskou kuchyni? Pak určitě vyzkoušejte nudle udon. Tyto tlustší nudle se vyrábí z pšeničné mouky, jsou rychle hotové a můžete je podávat na mnoho způsobů – horké v zimě i studené v létě. Vyzkoušejte jeden z našich receptů. Za 20 minut si pochutnáte na skvělém jídle jako z asijského bistra!
Nudle udon mohou být kulaté nebo ploché a lze je konzumovat samotné i jako přílohu. Obvykle se podávají v horkém vývaru jako nudlová polévka. Mezi nejoblíbenější jídla z udon nudlí patří:
Yaki udon – smažené nudle se sójovou omáčkou, sezamovým olejem a zeleninou, jako jsou jarní cibulky a pekingské zelí nebo pak choi, někdy zdobené sezamovými semínky. Kake udon – nudlový vývar se sójovou omáčkou, ochucujícím základem dashi a sladkým rýžovým vínem (mirin). Curry udon – nudle potažené kari. Udon suki – horký hrnec s nudlemi a variací surovin, jako jsou krevety, úhoř, bambusové výhonky, houby shiitake a zelenina.
Do salátů z udon nudlí se kromě čerstvé zeleniny přidávají třeba plátky vaječné omelety nebo kuřecího masa. Do polévky pak hlavně to, co nabízí sezóna.
Udon nudle můžete podávat i k domácí číně>>>
Video se připravuje ...
Udon nudle jako z asijského bistra
Suroviny:
400 g sušených udon nudlí
1/2 šálku sójové omáčky
1/4 šálku rýžového octa
2 lžíce hoisin omáčky
2 lžíce sezamového oleje
1/4 šálku vody
500 g mletého kuřete nebo krůty (nemusí být)
2 červené nebo oranžové papriky, nakrájené na nudličky
kousek brokolice (nemusí být)
kousek čerstvého zázvoru (asi na velikost palce)
nasekaná čerstvá bazalka (výborný je také koriandr)
čerstvé chilli papričky (pokud máte rádi)
2 nasekané jarní cibulky
2 lžíce sezamových semínek
Skvělý nudlový pokrm budete mít hotový za 20 minut!
• Autor:
iStock
Postup:
1. Nudle uvařte podle návodu.
2. Smíchejte je v míse sójovou omáčku s octem, hoisin omáčkou a 1/4 šálku vody, přidejte nasekanou bazalku.
3. Zahřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu a nalijte do ní sezamový olej a do něj vložte kuřecí nebo krůtí maso. Nechte chvíli orestovat a přidejte nakrájené papriky, zázvor a případně i brokolici rozebranou na malé růžičky a chilli, pokud máte rádi pálivé. Vařte další 2–3 minuty.
4. Pomalu přilijte směs omáček s bazalkou. Směs nechte vařit dalších 3–5 minut, dokud omáčka neobalí maso se zeleninou.
5. Vmíchejte uvařené nudle a odstavte směs z ohně. Přidejte jarní cibulku a sezamová semínka a můžete podávat.