Brambory, jak je možná ještě neznáte. Pochutnají si milovníci slaného i sladkého!

4. března 2024 • 03:15

Brambory patří mezi nejvyužívanější plodiny v české kuchyni. Možná i proto, že obsahují mnoho vitaminů a minerálů. Existuje mnoho způsobů, jak z brambor vykouzlit hotové zázraky, a my vám ukážeme ty, které ještě možná neznáte. Inspirujte se bramborovými vdolky, lívanci nebo třeba bramborovou tortillou.

Dochází vám inspirace v kuchyni? S našimi tipy hravě zvládnete originální přílohu i vydatný oběd. Věřte nebo ne, ale k přípravě vám postačí obyčejné brambory.

Na zapečené brambory s masem a smetanou vám stačí pár surovin >>>

Video se připravuje ...

Brambory v krustě s ořechy

Brambory v krustě z ořechů se báječně hodí jako příloha. Brambory v krustě z ořechů se báječně hodí jako příloha. • Autor: F.O.O.D.

Ať už hledáte originální přílohu nebo neobvyklé mlsání, brambory v krustě s ořechy vás mile překvapí. Křupavá krusta z čedaru a vlašských oříšků dodá bramborům jedinečný šmrnc.

Bramborové vdolky se skořicí

Vdolky nemusejí být vždy jen plné povidel. Ty bramborové jsou zkrátka senzační. Vdolky nemusejí být vždy jen plné povidel. Ty bramborové jsou zkrátka senzační. • Autor: iStock

Nejsou vdolky jako vdolky, ty pečené z bramborového těsta potěší i ty nejnáročnější strávníky. Bramborové vdolky nezapomeňte řádně obalit v moučkovém cukru se skořicí.

Bramborová španělská tortilla

Vyzkoušejte lahodnou španělskou bramborovou tortillu. Vyzkoušejte lahodnou španělskou bramborovou tortillu. • Autor: iStock

Bramborovou španělskou tortillu můžete podávat teplou i studenou. Hodí se jako příloha k masu, ale uvítáte ji i jen tak samotnou. Přesvědčte se sami, že z pár surovin dokážete připravit hotové zázraky.

Bramborové lívanečky s lososem a avokádovou omáčkou

Bramborové lívanečky s avokádem a lososem Bramborové lívanečky s avokádem a lososem • Autor: F.O.O.D.

Vyzkoušejte všemi milované lívance tentokrát ve slané verzi! Bramborové lívanečky s lososem a avokádovou omáčkou s rajčaty si vás získají od prvního sousta. Placky na závěr můžete dozdobit koprem a plátkem citronu.

Ušatá špaldová bageta

Bramborovou bagetu ze špaldové mouky si oblíbíte. Bramborovou bagetu ze špaldové mouky si oblíbíte. • Autor: iStock

Famózní bageta z kynutého těsta je připravovaná z brambor, chlebové a špaldové mouky. Ať už si ji namažete svou oblíbenou pomazánkou, nebo ji využijete jako přílohu k masu či salátu, tento báječný recept si zamilujete.

Patatas bravas

Patatas bravas Patatas bravas • Autor: iStock

Smažené brambory patatas bravas je pokrm pocházející ze Španělska. Jsou typické rajčatovo-paprikovou omáčkou ovoněnou česnekem a báječně poslouží jako samostatný pokrm i netradiční příloha. Ozvláštnit je můžete oreganem a dalšími bylinkami.

Bubble & squeak

Tak trochu jiné bramboráky. I tak se dá nazvat britský recept Bubble & squeak. Pochutnejte si na vegetariánské variantě nebo na té s trhaným masem! Placky z brambor a mrkve si dopřejte s domácí barbecue omáčkou.

Autor: red