Bešamelová omáčka: Jak na to, aby se povedla bez hrudek
Bešamel je zkrátka základ. Je jedno, jestli se vrhnete na kulajdu, nebo lasagne – tuhle původně francouzskou omáčku by měl mít správný kuchař v malíku. Přesvědčte se, že hladký bešamel bez hrudek je ve skutečnosti brnkačka a naučte se ho podle videa s blogerkou Monou Jaoua.
Klasická musaka, ale i koprovka, křenová nebo houbová omáčka se bez něj neobejdou. Stejně tak se bešamel skvěle hodí na zapečená kuřecí prsa s prosciuttem a parmazánem. Bešamel doslova znamená "jíška a mléko" a jakkoli může být tahle základová omáčka jednoduchá, nejednu hospodyňku děsí výsledek plný hrudek. Jak na dokonale jemný bešamel se dozvíte ve videu v úvodu článku.
Suroviny:
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
Jak na bešamel, aby byl dokonale hladký?
1. V hrnci rozpustíme máslo. Do rozpuštěného másla postupně přisypáváme mouku, a vytvoříme tak světlou jíšku.
2. Do jíšky pomalu přiléváme mléko.
3. Metličkou máslo, mouku a mléko šleháme do hladka. Základem hladkého bešamelu je hlavně neustálé míchání. Pokud se vám ale i tak na omáčce vytvoří hrudky, je možné ji zachránit promixováním nebo propasírováním.
4. Hladký bešamel necháme alespoň 5 minut probublávat na mírném plameni, aby se mouka v něm obsažená dobře provařila. Bešamel by se nikdy neměl prudce vařit, pouze probublávat do takové konzistence, aby byl hustý, ale stále tekutý.
5. Hotovou omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Stále si nejste jistí, jak na to? Podívejte se na video v úvodu článku a přesvědčte se sami, že hladký bešamel není žádná věda.