Bešamelová omáčka: Jak na to, aby se povedla bez hrudek

1080p720p360p

Bešamel je zkrátka základ. Je jedno, jestli se vrhnete na kulajdu, nebo lasagne  tuhle původně francouzskou omáčku by měl mít správný kuchař v malíku. Přesvědčte se, že hladký bešamel bez hrudek je ve skutečnosti brnkačka a naučte se ho podle videa s blogerkou Monou Jaoua.

Klasická musaka, ale i koprovka, křenová nebo houbová omáčka se bez něj neobejdou. Stejně tak se bešamel skvěle hodí na zapečená kuřecí prsa s prosciuttem a parmazánemBešamel doslova znamená "jíška a mléko" a jakkoli může být tahle základová omáčka jednoduchá, nejednu hospodyňku děsí výsledek plný hrudek. Jak na dokonale jemný bešamel se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Suroviny:

50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř

Jak na bešamel, aby byl dokonale hladký?

1. V hrnci rozpustíme máslo. Do rozpuštěného másla postupně přisypáváme mouku, a vytvoříme tak světlou jíšku.

2. Do jíšky pomalu přiléváme mléko.

3. Metličkou máslo, mouku a mléko šleháme do hladka. Základem hladkého bešamelu je hlavně neustálé míchání. Pokud se vám ale i tak na omáčce vytvoří hrudky, je možné ji zachránit promixováním nebo propasírováním.

4. Hladký bešamel necháme alespoň 5 minut probublávat na mírném plameni, aby se mouka v něm obsažená dobře provařila. Bešamel by se nikdy neměl prudce vařit, pouze probublávat do takové konzistence, aby byl hustý, ale stále tekutý.

5. Hotovou omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. 

Stále si nejste jistí, jak na to? Podívejte se na video v úvodu článku a přesvědčte se sami, že hladký bešamel není žádná věda.