Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte hvězdou pláže

21. června 2023 • 00:00

Chystáte se na dovolenou a chtěli byste před odjezdem ještě trochu zhubnout? Expresní dieta vám může pomoci dosáhnout vašeho cíle rychle a efektivně.

Před odjezdem na dovolenou si mnoho z nás přeje vypadat a cítit se skvěle. Expresní dieta je způsob, jak zhubnout rychle a dosáhnout svého vysněného vzhledu ještě dřív, než vyrazíte opalovat se na pláž. Je však důležité si uvědomit, že tato dieta není dlouhodobým řešením a měla by být dodržována pouze krátkodobě. Připravili jsme pro vás několik tipů a triků, abyste mohli využít sílu expresní diety před dovolenou.

Jak je to s alkoholem při dietě?

Video se připravuje ...

Jak na to

Omezte příjem kalorií: Expresní dieta se zaměřuje na omezení příjmu kalorií, což je nezbytné pro rychlou ztrátu váhy. Doporučuje se snížit denní příjem o 500 až 1000 kcal pod ten obvyklý. Můžete se zaměřit na zeleninu, bílkoviny a omezit příjem tuků a sacharidů.

Zvyšte příjem bílkovin: Bílkoviny jsou klíčové pro udržení svalové hmoty a pocit nasycení. Zahrňte do svého jídelníčku potraviny jako kuřecí prsa, ryby, vaječné bílky a luštěniny.

Omezte sůl a cukr: Sůl zadržuje vodu v těle a cukr může vést ke zvýšenému ukládání tuků. Místo toho pro ochucení pokrmů používejte bylinky, koření a přírodní sladidla.

Zvyšte příjem vlákniny: Vláknina je důležitá pro trávení a udržení zdraví střevního traktu. Proto si do jídelníčku přidejte potraviny bohaté na vlákninu, například celozrnné produkty, ovoce, zeleninu a luštěniny.

Pijte hodně vody: Pitný režim je klíčový pro úspěch jakékoli diety. Voda vám pomůže udržet hydrataci, zlepšit metabolismus a snížit pocit hladu. Doporučuje se pít minimálně osm sklenic vody denně.

Pravidelný pohyb: Kromě změn ve stravovacích návycích je důležité zahrnout pravidelný pohyb do vašeho programu. Přidejte si do diety cvičení, jako je běh, plavání, posilování nebo jóga. Fyzická aktivita vám pomůže spálit kalorie a zlepšit celkovou kondici.

Další triky

  • Snězte více zeleniny: Zelenina je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály a zároveň má nízký obsah kalorií. Můžete si připravit pestrou zeleninovou salátovou mísu s rajčaty, okurkou, paprikou a listovým salátem. Přidejte k tomu trochu olivového oleje a citronové šťávy pro osvěžující chuť.
  • Vyhněte se prázdným kaloriím: Omezte konzumaci potravin s vysokým obsahem prázdných kalorií, jako jsou sladkosti, sladké nápoje a smažené jídlo.
  • Mějte zdravé svačinky po ruce: Abyste se vyhnuli lákadlům v podobě nezdravých svačin, připravte si zdravé alternativy, které budete mít vždy po ruce. Pro jistotu si zabalte do tašky ořechy, sušené ovoce, hummus s plátky mrkve nebo celozrnné müsli tyčinky.
  • Kontrolujte si porce: I když jíte zdravá jídla, může velká porce přispět ke kalorickému přebytku. Mějte na paměti správné porce, snažte se jíst pomalu a vychutnávat si každé sousto. Pokud máte problém s kontrolou porcí, můžete si pořídit menší talíře a mističky, které vám pomohou snížit velikost.
  • Pijte zelený čaj: Zelený čaj obsahuje antioxidanty a látky, které podporují spalování tuků. Můžete si dát šálek zeleného čaje ráno nebo ho popíjet jako alternativu sladkých nebo energetických nápojů během dne.
  • Dostatečně spěte: Kvalitní spánek je důležitý pro udržení zdravého metabolismu a hormonální rovnováhy. Snažte se spát alespoň 7-8 hodin denně a vytvořte si rutinu před spaním, která vám pomůže uklidnit se a připravit se na odpočinek.

Rozdíly mezi hubnutím u mužů a žen

Mezi mužem a ženou jsou rozdíly i při hubnutí. Pozor na ně! Mezi mužem a ženou jsou rozdíly i při hubnutí. Pozor na ně! • Autor: iStock.com

Expresní dieta před dovolenou může mít některé rozdíly v přístupu mezi ženami a muži, a to z důvodu biologických a hormonálních odlišností. Zde je několik faktorů, které je vhodné zohlednit:

  • Kalorický příjem: Obecně platí, že muži mají vyšší bazální metabolickou rychlost a vyšší svalovou hmotu než ženy. To znamená, že muži obvykle potřebují více kalorií než ženy. Při expresní dietě by se měl kalorický příjem přizpůsobit individuálním potřebám každého jednotlivce.
  • Bílkoviny a svalová hmota: Muži mají tendenci snadněji budovat svalovou hmotu než ženy, a to díky vyšší hladině testosteronu. Při expresní dietě je proto pro muže důležité zajistit dostatečný příjem bílkovin, aby se minimalizovala ztráta svalové hmoty.
  • Hormonální vlivy: Hormonální hladiny se u mužů a žen liší. Například ženy mohou během menstruačního cyklu čelit hormonálním změnám, které často ovlivňují chuť k jídlu a metabolismus. Je důležité tyto individuální rozdíly respektovat.
  • Specifické nutriční potřeby: Muži a ženy se také mohou lišit ve svých specifických nutričních potřebách. Například ženy mají obvykle vyšší potřebu železa kvůli menstruačním ztrátám, zatímco muži mohou potřebovat více zinku pro podporu hormonální rovnováhy. Je vhodné zahrnout do stravy potraviny, které těmto potřebám odpovídají.

Expresní dieta před dovolenou může být skvělým způsobem, jak zhubnout rychle a cítit se sebevědomě na pláži. Nicméně je důležité ji dodržovat pouze krátkodobě a s rozumným přístupem. Nezapomeňte, že každý člověk je jedinečný a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Pokud máte jakékoliv zdravotní problémy nebo pochybnosti, poraďte se s odborníkem před zahájením jakéhokoli nového stravovacího plánu.

Když to s dietou nevyjde, jde to i jinak!

Když to s dietou nevyjde, pomůže správná volba barev a střihu Když to s dietou nevyjde, pomůže správná volba barev a střihu • Autor: iStock.com

Použijte vizuální triky: Vizuální triky mohou vytvořit dojem, že jste zhubli nebo vypadáte lépe, i když jste neprošli žádnou dlouhodobou změnou. Zkuste  například toto:

  • Vyzkoušejte oblečení v tmavších barvách, které může opticky zúžit postavu.
  • Použijte oblečení s průstřihy a střihy, které zdůrazňují vaše pozitivní stránky.
  • Zahrňte do oblékání pás nebo pásek na zdůraznění pasu, což vytváří iluzi štíhlejší postavy.
  • Přidejte si do vlasů objem pomocí účesu, díky tomu vznikne dojem plnějších vlasů a delšího obličeje.
  • Použijte make-up techniky, které zvýrazní vaše rysy a podpoří dojem konturovaného obličeje.

Jak se proměnila móda a styl plavek od šatů po mini bikini?

Video se připravuje ...
Autor: TR