Chcete opravdu zdravou domácí zmrzlinu? Udělejte si avokádovou!

18. června 2022 • 12:00

Avokádo je nejspíš ta poslední ingredience, která vás napadne jako surovina na výrobu domácí zmrzliny. Pokud ale seberete odvahu a uděláte si ji, překvapí vás svou lahodnou chutí. Navíc má krásnou barvu, je zdravá a příprava vám nezabere víc než pár minut.

Avokádo má přirozeně krémovitou konzistenci, což z něj dělá ideální přísadu třeba do smoothie. Navíc je to ovoce a zmrzliny se přece z ovoce dělají, tak proč to nezkusit? Celkem dobrým argumentem je i to, že avokádo je opravdu zdravé. Dokonce je to jedna z nejzdravějších potravin naší planety. Obsahuje 20 vitaminů a minerálů, také poměrně hodně tuků, ale velmi zdravých, takže je vhodné i při hubnutí (v přiměřeném množství).

Víte, jak se dá avokádo rychle oloupat? >>>

Video se připravuje ...

Vyberte ho správně

Prvním krokem k úspěšné výrobě domácí zmrzliny je avokádo správně v obchodě vybrat. Avokádo je jeden z mála plodů, který začíná zrát až po utržení. Je tak v pořádku, když si ho z obchodu odnesete domů ještě tvrdé. Jen při nákupu odloupněte stopku a zkontrolujte, zda se pod ní neukrývá plíseň nebo černé skvrny, takový plod neberte. Doma zabalte avokádo do hnědého či novinového papíru a nechte dozrát na misce s ovocem. Nedávejte ho do ledničky, chlad mu nesvědčí. Zralé avokádo poznáte tak, že je při stisknutí prstem mírně měkké, na slupce se již mohou objevovat černé skvrnky, uvnitř by však plod měl být krásně zelenožlutý.

Existuje několik jednoduchých verzí receptu na avokádovou zmrzlinu, které využívají kromě avokáda mléko, smetanu nebo kokosové mléko, cukr nebo jiná zdravější sladidla a citronovou šťávu, aby si avokádo zachovalo hezkou barvu a nezhnědlo. Vyberte si z následujících tří receptů, který vám nejvíce vyhovuje: 

Avokádovo-kokosová zmrzlina

Co budete potřebovat:

• 1 plechovku kokosového krému (400 ml)

• 1 a 1/2 zralého avokáda

• 1 lžičku citronové šťávy

• 1/3 hrnku hnědého rýžového sirupu

Postup:

1. Plechovku s kokosovým krémem nechte přes noc vychladit v lednici. Pak dejte krém do misky a vyšlehejte elektrickým šlehačem, dokud nebude mít konzistenci šlehačky.

2. Avokádo zbavte pecky a slupky, dejte do mixéru a přidejte citronovou šťávu. Obojí rozmixujte na pastu a přimíchejte ji k našlehanému kokosovému krému.

3. Nakonec zlehka vmíchejte rýžový sirup, krém naplňte do vhodné nádoby, zakryjte ji víkem nebo plastovou fólií a dejte nejméně na 4 hodiny do mrazáku.

Kokosový krém se vyrábí z dužiny kokosu a seženete ho v asijských prodejnách nebo i v supermarketech. Nepleťte si ho s kokosovým mlékem. To se dá sice do receptu použít také, ale mělo by být plnotučné a bude vám trvat déle, než ho našleháte.

Rýžový sirup je zdravější alternativou klasického cukru především proto, že neobsahuje fruktózu, ale hodně polysacharidů, takže se energie po jeho zkonzumování uvolňuje postupně a nezpůsobuje kolísání cukru v krvi jako bílý cukr. Seženete ho v prodejnách zdravé výživy.

Osvěžující je avokádová zmrzlina s mátou Osvěžující je avokádová zmrzlina s mátou • Autor: iStock

Avokádová zmrzlina s banánem

Co budete potřebovat:

  • 2 zralá avokáda
  • 1 zralý banán
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 plechovku kokosového mléka (400 ml)
  • 4–5 větších lístků máty

Postup:

1. Avokáda rozkrojte, zbavte pecky a kůry a dejte do mixéru. Přidejte pevnou část kokosového mléka (tekutinu si schovejte třeba do kari) a rozmixujte dohladka.

2. Pak přidejte nakrájený banán, javorový sirup, citronovou šťávu a lístky máty a znovu rozmixujte, dokud nebude směs hladká a krémová.

3. Směs nalijte do vychlazené vhodné nádoby, rovnoměrně ji rozprostřete, uzavřete víčkem nebo zakryjte fólií a dejte alespoň na 4 hodiny do mrazáku.

TIPY:

  • Máte-li rádi čokoládovou zmrzlinu, přidejte do směsi 2 lžíce dobrého kakaového prášku.
  • Nádobu, do které budete dávat zmrzlinu, nechte předtím 24 hodin v mrazáku a směs do ní naplňte ihned po rozmixování. Zlepší to výslednou konzistenci zmrzliny.

Avokádová zmrzlina podle Jamieho Olivera

Co budete potřebovat:

  • 1 vanilkový lusk (můžete nahradit 1–2 lžičkami vanilkového extraktu)
  • 100 g cukru
  • 1/2 citronu
  • 1/2 limetky
  • 2 zralá avokáda
  • 250 ml plnotučného mléka

Postup:

1. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrabejte z něj semínka a dejte je i s luskem do hrnce. Přidejte cukr a kůru a šťávu z citronu a limetky. Přiveďte k varu a několik minut povařte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Sirup odstavte z ohně, opatrně přelijte do vhodné misky (pozor, ať se nespálíte) a nechte vychladnout.

2. Z vychladlého sirupu vyndejte vanilkový lusk a citrusovou kůru a přelijte ho do mixéru. Přidejte dužninu avokáda a mléko a mixujte, dokud nezískáte hladký krém.

3. Krém nalijte do vhodné nádoby (ideálně kovové), zakryjte víkem nebo fólií a dejte na několik hodin do mrazáku. Přibližně každou půlhodinu zmrzlinu promíchejte, aby se v ní neutvořily ledové krystalky.

TIP: Do krému můžete před mražením přimíchat ještě 150 g nasekané hořké čokolády nebo nesolených pistácií.

Autor: AK