Specialita z hor, kterou musíte ochutnat: Pozor, je však pouze pro dospělé!

18. února 2023 • 12:00

Je pravda, že v zimě vás nejlépe zahřeje teplý svetr, ale co když potřebujete prohřát i zevnitř? Jestli nepatříte mezi ty, kteří drží suchý únor, jste na správném místě.

Lahodný vaječný koňak a kapka něčeho ostřejšího, to je přesně to, co vás v zimě pořádně prohřeje. Jestli hádáte, o jaký nápoj se jedná, nebudeme vás dlouze napínat. Jde o bombardino! Na horách nebo na trzích za něj zaplatíte okolo sta korun, ale díky našemu receptu už nemusíte. Můžete si ho připravit do termosky nebo ozdobené šlehačkou pro krásné chvíle.

Video se připravuje ...

Suroviny:

  • 100 ml vaječného koňaku
  • 40 ml mléka
  • 40 ml whisky
  • šlehačka na ozdobení

Postup:

1   Vaječný koňak zahřejeme s whisky a mlékem.  

2   Dáváme pozor, aby se tekutina nevařila, na kuchyňském teploměru můžeme hlídat, aby teplota nepřesáhla 80 °C.

3   Bombardino ihned nalijeme do sklenic a ozdobíme šlehačkou.

Kde se vůbec bomba jménem bombardino vzala?

I když bombardino najdete skoro v každém supermarketu, původně se nejedná o výmysl potravinářského průmyslu. Traduje se, že roku 1972 v italských Alpách, konkrétně v lyžařském středisku v Lombardii, dorazila skupina vymrzlých lyžařů do restaurace. Potřebovali se zahřát, ale kvůli venkovní vánici neměl restauratér velký výběr surovin. Údajně vzal, co bylo, zamíchal, zahřál a s mírnými obavami naservíroval. Jeden z lyžařů po ochutnání vykřikl „Bomba!“ – a bombardino bylo na světě. Také překlad názvu z italštiny znamená malá bomba, což přesně vystihuje nápoj, podávaný v hrnečcích. Ať už je příběh o původu pravdivý, nebo ne, i vy si můžete tuto gastronomickou bombičku vychutnat.

Je na vás bombardino moc sladké nebo jste milovníci tradičnějších horkých nápojů? Vyzkoušejte ten nejlepší svařák podle našeho videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR