Specialita z hor, kterou musíte ochutnat: Pozor, je však pouze pro dospělé!
Je pravda, že v zimě vás nejlépe zahřeje teplý svetr, ale co když potřebujete prohřát i zevnitř? Jestli nepatříte mezi ty, kteří drží suchý únor, jste na správném místě.
Lahodný vaječný koňak a kapka něčeho ostřejšího, to je přesně to, co vás v zimě pořádně prohřeje. Jestli hádáte, o jaký nápoj se jedná, nebudeme vás dlouze napínat. Jde o bombardino! Na horách nebo na trzích za něj zaplatíte okolo sta korun, ale díky našemu receptu už nemusíte. Můžete si ho připravit do termosky nebo ozdobené šlehačkou pro krásné chvíle.
Suroviny:
- 100 ml vaječného koňaku
- 40 ml mléka
- 40 ml whisky
- šlehačka na ozdobení
Postup:
1 Vaječný koňak zahřejeme s whisky a mlékem.
2 Dáváme pozor, aby se tekutina nevařila, na kuchyňském teploměru můžeme hlídat, aby teplota nepřesáhla 80 °C.
3 Bombardino ihned nalijeme do sklenic a ozdobíme šlehačkou.
Kde se vůbec bomba jménem bombardino vzala?
I když bombardino najdete skoro v každém supermarketu, původně se nejedná o výmysl potravinářského průmyslu. Traduje se, že roku 1972 v italských Alpách, konkrétně v lyžařském středisku v Lombardii, dorazila skupina vymrzlých lyžařů do restaurace. Potřebovali se zahřát, ale kvůli venkovní vánici neměl restauratér velký výběr surovin. Údajně vzal, co bylo, zamíchal, zahřál a s mírnými obavami naservíroval. Jeden z lyžařů po ochutnání vykřikl „Bomba!“ – a bombardino bylo na světě. Také překlad názvu z italštiny znamená malá bomba, což přesně vystihuje nápoj, podávaný v hrnečcích. Ať už je příběh o původu pravdivý, nebo ne, i vy si můžete tuto gastronomickou bombičku vychutnat.
Je na vás bombardino moc sladké nebo jste milovníci tradičnějších horkých nápojů? Vyzkoušejte ten nejlepší svařák podle našeho videoreceptu >>>