Grog 6x jinak: Připravte si českou klasiku, pravý námořnický, karamelový nebo hořící
Jestli existuje důvod, proč si zamilovat i chladné a nevlídné počasí, pak je to zcela jistě grog. Tento voňavý horký nápoj vám opět vlije teplo do žil, rozehřeje zkřehlé prsty, zabarví tváře dočervena a pozvedne náladu. Vychutnejte si ho v některé z jeho mnoha chutných verzí.
Jaký grog si vyberete?
Námořnický grog
Vylepšený námořnický grog
Grog po česku
Karamelový grog s máslem
Hořící grog
Moravský grog ze slivovice
Pod pojmem grog si většina z nás představí horký nápoj připravený z tuzemáku. Ovšem grog může být i z jiných druhů alkoholu, například ze slivovice nebo griotky. A pokud jde o ten původní, připravoval se výhradně z třtinového rumu.
K zimě patří i svařák>>>
Kde se vlastně vzal?
Ač to zní možná neuvěřitelně, popíjením jakéhosi nordického rumu si lidé na severu Evropy zpříjemňovali tuhé zimy už v době bronzové a železné. Historie grogu se ale začala psát až mnohem později, v 17. století na lodích britského námořnictva. Ty se stále častěji dostávaly i do oblasti Karibiku, a námořníci tak začali dostávat kromě slabého piva a brandy s vodou i příděly rumu. Protože ho bylo ale poměrně hodně, byla často následkem opilost. A tak nařídil anglický viceadmirál Edward Vernon, že se musí rum ředit vodou. Kdo měl peníze, mohl si nápoj ještě vylepšit koupeným cukrem a limetkovou šťávou. A tak vznikl nápoj, který vděčí Vernonovi i za svůj název. Vernonova přezdívka byla totiž „Old Grog“, protože nosil často pláštěnku z grogrénu, hrubé látky z hedvábí a vlny. Grog se námořníkům podával dvakrát denně s voláním „Up spirits!" (Na zdraví!). Téměř neuvěřitelné je, že tato praxe anglického námořnictva trvala několik století, ukončena byla až 31. července 1970.
Jak připravit námořnický grog
Mezi námořníky se traduje, že pravý grog by měl být prst na prst. Do sklenky tedy nejdříve nalijete tolik rumu, kam až sahá váš ukazováček postavený svisle. Pak dolijete sklenku horkou vodou také na prst, ovšem tentokrát položený vodorovně. To je ovšem verze jen pro silné povahy. Nechcete-li po první sklence odpadnout, je lepší poměr vody a alkoholu trochu upravit:
Suroviny:
- 50 ml tmavého jamajského rumu
- 200 ml horké vody
- 1 lžička tmavého cukru (můžete vynechat)
- 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
Postup:
Rum nalijte do silnostěnné sklenice nebo hrnku, zalijte ho horkou vodou, přidejte cukr a citronovou nebo limetkovou šťávu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Vylepšený námořnický grog
Suroviny:
- 200 ml vody
- 2 hřebíčky
- kousek skořice a citronové kůry
- 100 ml rumu
- třtinový cukr a citronová šťáva podle chuti
- kousek másla
Postup:
1. V kastrůlku svařte vodu s hřebíčkem, skořicí a citronovou kůrou.
2. Do silnostěnné sklenice nebo hrnku nalijte rum, zalijte ho připravenou horkou (ne úplně vroucí) vodou a podle chuti oslaďte a dochuťte citronovou šťávou.
2. Na hladinu položte kousek másla, to se rozpustí, udrží nápoj déle teplý a zabrání odpařování alkoholu.
Grog po česku
Přestože grog existuje v mnoha chutných variantách vylepšených kořením a dalšími přísadami, my Češi nedáme dopustit na ten naprosto nejjednodušší, připravený z tuzemáku, který nejvíc chutná u stánku na sjezdovce.
Suroviny:
- 40 ml tuzemáku
- 200 ml vody
- 2-3 lžičky cukru
- 1 silnější plátek citronu nebo lžička citronové šťávy
Postup:
Tuzemák nalijte do silnostěnné skleničky nebo hrnku, zalijte ho horkou vodou, oslaďte a přidejte plátek citronu.
Máte-li chuť, vyzkoušejte i další, vylepšené verze grogu:
Karamelový grog s máslem
Suroviny:
- 500 ml rumu
- 525 ml vody
- 50 g cukru
- 5 hřebíčků
- 2 svitky skořice
- 15 g másla
- 1 citron
Postup:
1. Cukr nasypte do kastrůlku, zalijte ho 25 ml vody a zahřívejte bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje. Dávejte pozor, aby karamel nezačal hnědnout, byl by hořký.
2. Karamel zalijte půl litrem horké vody, přidejte hřebíčky a skořici a krátce povařte. Přilijte rum a už jen krátce prohřejte, nevařte.
3. Do vhodných sklenic nebo hrnků rozdělte po lžičce másla, přidejte kolečko citronu a zalijte je horkým grogem. Nápoj pijte přes bohatou pěnu, která se vytvoří.
Hořící grog
Suroviny:
- 50 ml rumu
- 150 ml vody
- 3 lžičky cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- tenký plátek citronu
Postup:
1. Do nahřáté silnostěnné sklenice dejte cukr, zakápněte ho citronovou šťávou, zalijte vroucí vodou a zamíchejte.
2. Na hladinu nápoje položte plátek citronu, na něj opatrně nalijte zahřátý rum, opatrně ho zapalte a ihned podávejte.
3. Jakmile se nápoj lžičkou promíchá, hořící grog zhasne.
Moravský grog ze slivovice
Suroviny:
- 100 ml rumu
- 100 ml slivovice
- 200 ml červeného vína
- 500 ml vody
- cukr podle chuti
- 1 citron
Postup:
Do vhodných sklenic rozdělte rum, slivovici a víno, dolijte horkou vodou svařenou s cukrem a ozdobte kolečkem citronu.