Na grilu nemusíte připravovat jen klasické suroviny, jako je maso nebo zelenina. I sladká stránka grilovací sezony si zaslouží pozornost. Připravte si s námi šest lahodných dezertů, které promění váš gril nebo táborák v nečekanou cukrárnu pod hvězdami.
1. Banány neloupejte, jen jim podélně nařízněte slupku a část dužniny.
2. Otvory v banánech lehce rozevřete, vložte do nich kousky čokolády a posypte je třtinovým cukrem a skořicí.
3. Banány položte na gril a opékejte asi 10 minut, dokud se čokoláda nezačne roztékat.
Grilované nektarinky s mascarpone a medem
Grilované nektarinky
• Autor:
iStock
Co budete potřebovat:
4 nektarinky
2 lžíce třtinového cukru
200 g mascarpone
2 lžíce medu
čerstvou mátu na ozdobení
Postup:
1. Nektarinky rozkrojte na půlky a odstraňte pecky. Řeznou stranou je obtiskněte do třtinového cukru, položte je na gril nad mírnější žár řeznou stranou dolů a grilujte několik minut, dokud na řezu mírně nezkaramelizují.
2. Nektarinky rozdělte na dezertní talířky řeznou stranou nahoru, ozdobte je kopečky mascarpone, pokapejte je medem, přidejte pár lístků čestvé máty a ihned podávejte.
1. Ananas oloupejte a nakrájejte ho na stejně silná kolečka. Pokud z nich chcete odstranit tvrdé středy, vykrojte je kulatým vypichovátkem na cukroví.
2. Řezy ananasu obalte v třtinovém cukru, položte je na mřížku grilu a opékejte na mírnějším žáru 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlaté a mírně zkaramelizované.
3. Řezy přendejte na talířky, doplňte kopečky zmrzliny a ihned podávejte.
Jablka pečená v ohni
Jablko pečené v popelu
• Autor:
iStock
Co budete potřebovat:
4 velká jablka
4 lžičky másla
4 lžíce hnědého cukru
1 lžičku mleté skořice
hrst rozinek
Postup:
1. Jablka omyjte a z každého opatrně vydlabejte střed s jádřincem tak, aby jablko zůstalo v celku.
2. Změklé máslo smíchejte s hnědým cukrem, skořicí a rozinkami a touto směsí naplňte dutiny v jablkách.
3. Jablka zabalte každé zvlášť do alobalu, položte je do žhavých uhlíků nebo popela a nechte péct asi 20–30 minut, podle velikosti jablek.
4. Po upečení nechte jablka chvíli odpočinout, pak je opatrně rozbalte a podávejte.
1. Balzamikový ocet nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a dále vařte asi 10–15 minut, dokud ocet neztmavne a nezhoustne.
2. Meloun omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Lehce je potřete olejem, položte na mřížku středně rozpáleného grilu a grilujte asi 2 minuty z každé strany nebo dokud se na povrchu neobjeví tmavé pruhy.
3. Grilovaný meloun přeneste na talíře, pokapejte balzamikovou redukcí, ozdobte čerstvou mátou a ihned podávejte.
TIP: Pokud si chcete vychutnat meloun spíš naslano, posypte ho po opečení na grilu ještě rozdrobenou fetou.
Grilované hrušky se zmrzlinou a karamelem
Grilované hrušky
• Autor:
iStock
Co budete potřebovat:
4 zralé, ale pevné hrušky
200 ml vanilkové zmrzliny
100 ml karamelové omáčky
máslo na potření
nasekané opražené vlašské ořechy na posypání
Postup:
1. Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Potřete je rozpuštěným máslem, položte řeznou stranou dolů na mřížku středně rozpáleného grilu a grilujte asi 4–5 minut nebo dokud nejsou měkké.
2. Hrušky přeneste na talíře, na každou dejte kopeček vanilkové zmrzliny, pokapejte je karamelovou omáčkou, posypte opraženými vlašskými ořechy a ihned podávejte.