Cukrárna u táboráku: 6 receptů na dezerty z grilu a ohně

6. července 2024 • 05:50

Na grilu nemusíte připravovat jen klasické suroviny, jako je maso nebo zelenina. I sladká stránka grilovací sezony si zaslouží pozornost. Připravte si s námi šest lahodných dezertů, které promění váš gril nebo táborák v nečekanou cukrárnu pod hvězdami.

Jaké recepty pro vás máme:

Banány v čokoládovém kabátě

Grilované nektarinky s mascarpone a medem

Ananasové řezy se zmrzlinou

Jablka pečená v ohni

Grilovaný meloun s balzamikem

Grilované hrušky se zmrzlinou a karamelem

Takto si můžete na grilu připravit ananas>>>

Video se připravuje ...

Banány v čokoládovém kabátě

Co budete potřebovat:

  • 4 zralé a pevné banány
  • 100 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice

Grilované banány plněné čokoládou Grilované banány plněné čokoládou • Autor: iStock

Postup:

1. Banány neloupejte, jen jim podélně nařízněte slupku a část dužniny.

2. Otvory v banánech lehce rozevřete, vložte do nich kousky čokolády a posypte je třtinovým cukrem a skořicí.

3. Banány položte na gril a opékejte asi 10 minut, dokud se čokoláda nezačne roztékat. 

Grilované nektarinky s mascarpone a medem

Grilované nektarinky Grilované nektarinky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 nektarinky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 2 lžíce medu
  • čerstvou mátu na ozdobení

Postup:

1. Nektarinky rozkrojte na půlky a odstraňte pecky. Řeznou stranou je obtiskněte do třtinového cukru, položte je na gril nad mírnější žár řeznou stranou dolů a grilujte několik minut, dokud na řezu mírně nezkaramelizují.

2. Nektarinky rozdělte na dezertní talířky řeznou stranou nahoru, ozdobte je kopečky mascarpone, pokapejte je medem, přidejte pár lístků čestvé máty a ihned podávejte.

Ananasové řezy se zmrzlinou

Grilovaný ananas Grilovaný ananas • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 celý ananas
  • třtinový cukr na obalení
  • 200 ml zmrzliny podle vlastní chuti

Postup:

1. Ananas oloupejte a nakrájejte ho na stejně silná kolečka. Pokud z nich chcete odstranit tvrdé středy, vykrojte je kulatým vypichovátkem na cukroví

2. Řezy ananasu obalte v třtinovém cukru, položte je na mřížku grilu a opékejte na mírnějším žáru 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlaté a mírně zkaramelizované.

3. Řezy přendejte na talířky, doplňte kopečky zmrzliny a ihned podávejte. 

Jablka pečená v ohni

Jablko pečené v popelu Jablko pečené v popelu • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 velká jablka
  • 4 lžičky másla
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • hrst rozinek

Postup:

1. Jablka omyjte a z každého opatrně vydlabejte střed s jádřincem tak, aby jablko zůstalo v celku.

2. Změklé máslo smíchejte s hnědým cukrem, skořicí a rozinkami a touto směsí naplňte dutiny v jablkách. 

3. Jablka zabalte každé zvlášť do alobalu, položte je do žhavých uhlíků nebo popela a nechte péct asi 20–30 minut, podle velikosti jablek.

4. Po upečení nechte jablka chvíli odpočinout, pak je opatrně rozbalte a podávejte.  

Grilovaný meloun s balzamikem

Grilovaný meloun Grilovaný meloun • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 středně velký meloun bez semínek
  • 100 ml balzamikového octa
  • olivový olej
  • lístky čerstvé máty na ozdobení

Postup:

1. Balzamikový ocet nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a dále vařte asi 10–15 minut, dokud ocet neztmavne a nezhoustne. 

2. Meloun omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Lehce je potřete olejem, položte na mřížku středně rozpáleného grilu a grilujte asi 2 minuty z každé strany nebo dokud se na povrchu neobjeví tmavé pruhy.

3. Grilovaný meloun přeneste na talíře, pokapejte balzamikovou redukcí, ozdobte čerstvou mátou a ihned podávejte.

TIP: Pokud si chcete vychutnat meloun spíš naslano, posypte ho po opečení na grilu ještě rozdrobenou fetou.

Grilované hrušky se zmrzlinou a karamelem

Grilované hrušky Grilované hrušky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 zralé, ale pevné hrušky
  • 200 ml vanilkové zmrzliny
  • 100 ml karamelové omáčky
  • máslo na potření
  • nasekané opražené vlašské ořechy na posypání

Postup:

1. Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Potřete je rozpuštěným máslem, položte řeznou stranou dolů na mřížku středně rozpáleného grilu a grilujte asi 4–5 minut nebo dokud nejsou měkké.

2. Hrušky přeneste na talíře, na každou dejte kopeček vanilkové zmrzliny, pokapejte je karamelovou omáčkou, posypte opraženými vlašskými ořechy a ihned podávejte.

Připravte si slaný karamel podle videa>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková