Dovolená na talíři: Provoňte si domov specialitami ze slunného Řecka

20. července 2023 • 10:00

Slunečné Řecko má mnoho lákadel - krásné písečné pláže, modré moře, půvabné vesničky a také skvělé jídlo. Nevzpomínejte na krásnou dovolenou v Řecku jen nad albem fotek a provoňte si domov některou z tamních specialit. A nezapomeňte přizvat celou rodinu nebo přátele. Podle Řeků totiž nikdo nemá jíst sám.

Řekové tvrdí, že když jí člověk sám, je to ten nejsmutnější způsob, jak naplnit žaludek, protože duše zůstává prázdná. Filozofie řecké kuchyně hovoří hlavně o vztahu, komunikaci a přátelství. Proto Řekové nejen nejedí sami, ale ani z jednoho talíře. Jídlo se podává vždy na několika talířích, z nichž si všichni nabírají, ochutnávají a konverzují. Zkuste to také.

Tzatziki

Dip z hustého bílého jogurtu se údajně do Řecka dostal z Indie, kde se připravuje podobný pokrm zvaný raita. Tajemstvím úspěchu tzatziki je hustý bílý řecký jogurt, nesnažte se ho proto nahradit jinou variantou. A nejlepší je podávat ho s čerstvým pita chlebem a grilovaným masem na špejli zvaným souvlaki.

Video se připravuje ...
 

Co budete potřebovat:

  • 1 větší salátovou okurku
  • 240 g řeckého bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 – 4 stroužky česneku
  • čerstvý kopr podle chuti
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Okurku omyjte, nastrouhejte nahrubo a nechte chvíli stát, až pustí vodu. Pak z ní v sítu vymačkejte vodu.

2. V misce smíchejte bílý jogurt s prolisovaným česnekem, olivovým olejem a octem, osolte, opepřete a vmíchejte nasekaný kopr (tím nešetřete).

3. Do této směsi přidejte vymačkanou okurku, promíchejte a nechte chvíli odstát, aby se chutě propojily.

TIP: Spolu s koprem můžete přidat i trochu nasekané máty a vinný ocet nahradit citronovou šťávou.

Souvlaki

Souvlaki Souvlaki • Autor: iStock

Souvlaki, někde také suvlaki, je zdrobnělinou řeckého slova suvla, což česky znamená špejle. Právě na špejle se napichují malé kousky masa, někdy i zeleniny, a pak se grilují. V Řecku se souvlaki tradičně dělá z vepřového nebo jehněčího a stále častěji i z kuřecího masa a můžete se setkat i s rybí variantou. A jak již bylo zmíněno, jeho chuť dokonale vynikne v kombinaci s tzatziki a lehce ogrilovaným pita chlebem. Servíruje se buď zvlášť na talířích, oblíbená je i takzvaná souvlaki pita, což je pita plněná souvlaki, nakrájenými rajčaty, cibulí a tzatziki. 

Co budete potřebovat:

  • 500 kg vepřového masa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky oregana
  • 1 lžičku tymiánu
  • sůl a mletý pepř

Postup:

1. Maso nakrájejte na drobné kousky. Přidejte olej, citronovou šťávu, ocet, nasekaný česnek a bylinky, osolte, opepřete, promíchejte a nechte uležet nejlépe přes noc. 

2. Naložené maso pak napíchněte na špízy a opečte ze všech stran na grilu.  

Gyros

Gyros podávaný s hranolky a tzatziki Gyros podávaný s hranolky a tzatziki • Autor: iStock

Gyros a kebab známe důvěrně i z našich fast foodů a málokdo mezi nimi vidí nějaký větší rozdíl. V Řecku a Turecku, odkud tyto speciality pocházejí, jsou ale na záměnu těchto dvou specialit dost hákliví. Zaprvé, kebab pochází z Turecka a gyros z Řecka. U obou je základem vertikálně grilované maso, v případě kebabu nikdy ne vepřové, naopak řecký gyros je většinou z vepřového masa. Liší se také použitá koření, a zatímco turecký kebab se dnes podává s různými omáčkami (ten původní byl bez omáčky), ke gyrosu nikdy nesmí chybět omáčka, o které tu již byla několikrát řeč - tzatziki. A pak také hranolky a nakrájená zelenina.

Co budete potřebovat:

  • 400 g vepřového masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 1 lžičku oregana
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Vepřové maso nakrájejte na tenké proužky, přidejte k němu olivový olej, papriku, oregano a kurkumu, osolte, opepřete a promíchejte. Maso dejte do uzavíratelné nádoby a nechte nejméně hodinu odležet v lednici.

2. Pak maso opečte na grilovací pánvi dozlatova a podávejte s tzatziki, nakrájenou zeleninou (rajčata, okurka, červená cibule) a pita chlebem nebo hranolky. 

Stifado

Stifado Stifado • Autor: iStock

Skvělé a poměrně jednoduché jídlo pro všechny, kteří mají rádi guláš. Řecká varianta je ještě o něco voňavější. 

Co budete potřebovat:

  • 600 g telecího nebo hovězího masa (kližka)
  • 600 g malých cibulek, ideálně šalotek
  • olivový olej
  • 2-3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • polosladké červené víno (ideálně řecké Imiglikos)
  • 500 g rajčatového pyré nebo sekaných rajčat v konzervě
  • kousek skořice
  • sůl a mletý pepř
  • trochu vinného octa

Postup:

1. Cibulky oloupejte a celé je opečte v hrnci na rozpáleném olivovém oleji. Přidejte maso nakrájené na kostky (podobně jako na guláš), bobkové listy a rozmačkaný česnek a rychle vše opečte (pozor, aby se česnek nepřipálil).

2. Maso zalijte červeným vínem, po chvíli přilijte rajčatové pyré, osolte, opepřete, přidejte kousek celé skořice a případně i zakápněte troškou vinného octa. Hrnec zakryjte poklicí a pomalu vařte asi 2 hodiny, dokud není maso úplně měkké a omáčka hustá. 

3. Stifado podávejte s čerstvým bílým pečivem a ideálně se sklenkou dobrého červeného vína, samozřejmě nejlépe řeckého. 

Musaka

Řecká musaka Řecká musaka • Autor: iStock

Musaka se připravuje i v Turecku a na Balkáně, ta řecká je ale nejznámější. Vrstvy mletého masa podušeného s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a někdy i brambor se připravují zvlášť, takže vám dá musaka trochu víc práce. Když se ale to všechno pak zapeče s bešamelovou omáčkou, výsledek předčí všechna očekávání. Připravte si řeckou musaku podle receptu časopisu F.O.O.D., který najdete ZDE.

Baklava

Baklava s pistáciemi Baklava s pistáciemi • Autor: iStock

Tradiční sladký zákusek, který má kořeny zřejmě v Turecku, najdete kromě Řecka i v dalších balkánských zemích. Základem jsou tenké plátky filo těsta, které připomíná naše listové. To se vrství do pekáčku a prokládá náplní z  ořechů, medu a koření. Každá vrstva těsta se bohatě potírá máslem a čerstvě upečená baklava se ještě přelévá cukrovým sirupem. Nic pro dietáře, ale za malý (nebo velký) sladký hřích baklava určitě stojí. Recept najdete ZDE

Autor: AK