Jídla pečená v popelu: 6 skvělých receptů ze zeleniny, masa i ovoce

15. června 2024 • 04:43

Pečení v popelu je jedna z nejstarších metod přípravy jídla, která dodává pokrmům nezaměnitelnou kouřovou chuť a jemnost. Tato technika, často používaná při táborácích a venkovních akcích, je známá svou schopností povznést běžné suroviny na gastronomické zážitky. Zkuste si něco upéct v popelu i vy. A nemusí to být jen brambory!

Co si můžete v popelu upéct?

Brambory s bylinkovým máslem

Cibulové chleby

Hovězí žebra

Kuřecí stehna

Sladké banány

Kukuřice

Maso nebo i zeleninu můžete před pečením potřít touto marinádou>>>

Video se připravuje ...

Popelové brambory s bylinkovým máslem

Popelové brambory s bylinkovým máslem Popelové brambory s bylinkovým máslem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 velké brambory (nebo 8 středních)
  • 4 lžíce másla
  • čerstvé bylinky (pažitka, petržel)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory důkladně umyjte a osušte, nezbavujte je slupky. Vložte je do žhavého popela tak, aby byly celé zakryté, a pečte asi 60 minut nebo dokud nejsou měkké (máte-li menší brambory, stačí jim poloviční čas).

2. Změklé máslo smíchejte s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.

3. Hotové brambory vyndejte z popela, nařízněte, naplňte bylinkovým máslem a ihned podávejte.

TIP: Brambory pečené v popelu jsou skvělé také se sýrem cottage. Promíchejte kelímek sýru cottage s hrstí nasekaných bylinek, přidejte trochu soli a pepře, případně asi lžičku citronové šťávy a nasekaný stroužek česneku. 

Cibulové chleby v popelu

Cibulové chleby v popelu Cibulové chleby v popelu • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g chlebové mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 velkou cibuli
  • sůl

Postup:

1. V míse smíchejte chlebovou mouku, droždí, vodu a sůl a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.

2. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a vmíchejte do vykynutého těsta.

3. Z těsta vytvarujte menší bochánky, každý zabalte do dvojité vrstvy alobalu a pečte v horkém popelu přibližně 45 minut.

Hovězí žebra pečená v popelu

Hovězí žebra pečená v popelu Hovězí žebra pečená v popelu • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 kg hovězích žeber
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci mletého černého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 3 stroužky česneku

Postup:

1. Hovězí žebra omyjte a osušte. Ve velké míse smíchejte olivový olej, sůl, pepř, papriku, tymián a nasekaný česnek. Žebra v této marinádě obalte a nechte alespoň 30 minut marinovat.

2. Připravená žebra zabalte do několika vrstev alobalu, vložte do horkého popela a pečte asi 2–3 hodiny nebo dokud maso není měkké, pak se snadno odděluje od kosti.

Kuřecí stehna pečená v popelu

Kuřecí stehna pečená v popelu Kuřecí stehna pečená v popelu • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku drceného červeného pepře
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuřecí stehna očistěte a osušte. V misce smíchejte olivový olej, koriandr, kmín, červený pepř, sůl, pepř a citronovou šťávu. Stehna obalte v marinádě a nechte odpočívat asi 30 minut.

2. Připravená stehna zabalte do alobalu a pečte v horkém popelu přibližně 1 hodinu nebo dokud kuře není zcela propečené a šťavnaté. Podávejte s čerstvým pečivem, zeleninou a různými omáčkami.

Sladké banány v popelu

Sladké banány v popelu Sladké banány v popelu • Autor: iStock

Postup:

Tento recept je naprosto jednoduchý. Zralé banány vložte i se slupkou asi na 15 minut do horkého popela. Pak je vyndejte, podélně rozřízněte a můžete podávat. Skvělé jsou také, pokud je ještě před podáváním polijete javorovým sirupem.

Druhou variantou je pečení v alobalu. Banány podélně nařízněte a do vzniklého otvoru vložte kousky čokolády, případně i marshmallows. Banány zabalte do alobalu a dejte asi na 20 minut do horkého popela. 

Kukuřice pečené v popelu

Kukuřice pečené v popelu Kukuřice pečené v popelu • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • celé kukuřice
  • máslo
  • sůl

Postup:

1. Kukuřice očistěte, ale nechte na nich listy. Ty pouze ohněte tak, abyste odhalili zrna. Každou kukuřici potřete máslem a osolte. Pak listy vraťte zpět, abyste zrna zakryli, a každou kukuřici zabalte do alobalu.

2. Kukuřice dejte do horkého popela a pečte asi 30 minut. 

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková