Jídla pečená v popelu: 6 skvělých receptů ze zeleniny, masa i ovoce
Pečení v popelu je jedna z nejstarších metod přípravy jídla, která dodává pokrmům nezaměnitelnou kouřovou chuť a jemnost. Tato technika, často používaná při táborácích a venkovních akcích, je známá svou schopností povznést běžné suroviny na gastronomické zážitky. Zkuste si něco upéct v popelu i vy. A nemusí to být jen brambory!
Co si můžete v popelu upéct?
Maso nebo i zeleninu můžete před pečením potřít touto marinádou>>>
Popelové brambory s bylinkovým máslem
Popelové brambory s bylinkovým máslem
Co budete potřebovat:
- 4 velké brambory (nebo 8 středních)
- 4 lžíce másla
- čerstvé bylinky (pažitka, petržel)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory důkladně umyjte a osušte, nezbavujte je slupky. Vložte je do žhavého popela tak, aby byly celé zakryté, a pečte asi 60 minut nebo dokud nejsou měkké (máte-li menší brambory, stačí jim poloviční čas).
2. Změklé máslo smíchejte s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
3. Hotové brambory vyndejte z popela, nařízněte, naplňte bylinkovým máslem a ihned podávejte.
TIP: Brambory pečené v popelu jsou skvělé také se sýrem cottage. Promíchejte kelímek sýru cottage s hrstí nasekaných bylinek, přidejte trochu soli a pepře, případně asi lžičku citronové šťávy a nasekaný stroužek česneku.
Cibulové chleby v popelu
Co budete potřebovat:
- 500 g chlebové mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 300 ml vlažné vody
- 1 velkou cibuli
- sůl
Postup:
1. V míse smíchejte chlebovou mouku, droždí, vodu a sůl a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
2. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a vmíchejte do vykynutého těsta.
3. Z těsta vytvarujte menší bochánky, každý zabalte do dvojité vrstvy alobalu a pečte v horkém popelu přibližně 45 minut.
Hovězí žebra pečená v popelu
Co budete potřebovat:
- 1 kg hovězích žeber
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci mletého černého pepře
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku mleté papriky
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 3 stroužky česneku
Postup:
1. Hovězí žebra omyjte a osušte. Ve velké míse smíchejte olivový olej, sůl, pepř, papriku, tymián a nasekaný česnek. Žebra v této marinádě obalte a nechte alespoň 30 minut marinovat.
2. Připravená žebra zabalte do několika vrstev alobalu, vložte do horkého popela a pečte asi 2–3 hodiny nebo dokud maso není měkké, pak se snadno odděluje od kosti.
Kuřecí stehna pečená v popelu
Co budete potřebovat:
- 4 kuřecí stehna
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžičku drceného červeného pepře
- 2 lžíce citronové šťávy
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuřecí stehna očistěte a osušte. V misce smíchejte olivový olej, koriandr, kmín, červený pepř, sůl, pepř a citronovou šťávu. Stehna obalte v marinádě a nechte odpočívat asi 30 minut.
2. Připravená stehna zabalte do alobalu a pečte v horkém popelu přibližně 1 hodinu nebo dokud kuře není zcela propečené a šťavnaté. Podávejte s čerstvým pečivem, zeleninou a různými omáčkami.
Sladké banány v popelu
Postup:
Tento recept je naprosto jednoduchý. Zralé banány vložte i se slupkou asi na 15 minut do horkého popela. Pak je vyndejte, podélně rozřízněte a můžete podávat. Skvělé jsou také, pokud je ještě před podáváním polijete javorovým sirupem.
Druhou variantou je pečení v alobalu. Banány podélně nařízněte a do vzniklého otvoru vložte kousky čokolády, případně i marshmallows. Banány zabalte do alobalu a dejte asi na 20 minut do horkého popela.
Kukuřice pečené v popelu
Co budete potřebovat:
- celé kukuřice
- máslo
- sůl
Postup:
1. Kukuřice očistěte, ale nechte na nich listy. Ty pouze ohněte tak, abyste odhalili zrna. Každou kukuřici potřete máslem a osolte. Pak listy vraťte zpět, abyste zrna zakryli, a každou kukuřici zabalte do alobalu.
2. Kukuřice dejte do horkého popela a pečte asi 30 minut.