3x moučník na víkend: Hrnkový i nepečený koláč nebo letní lívance s jogurtem
I když je vedro k padnutí, mnozí si víkend bez sladkého moučníku neumí vůbec představit. Opět pro vás máme tři recepty a můžete si vybrat, zda si dobrotu k nedělní kávě upečete klasicky v troubě, na plotně, nebo zda tentokrát pečení úplně vynecháte a zapojíte do přípravy sladkého koláče jen lednici.
Co si na víkend připravíte dobrého?
Do vedra je ideální i panna cotta>>>
Hrnkový koláč s blumami
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 1 a 1/2 hrnku podmáslí
Na náplň a drobenku:
- 1 kg blum
- 100 g studeného másla
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/2 hrnku nahrubo nasekaných ořechů
- 1 hrnek hrubé mouky
Postup:
1. Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva, cukrem a citronovou kůrou. Přidejte olej, podmáslí a krátce promíchejte tak, aby se směs spojila a vzniklo hladké těsto. To pak rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
2. Omyté blumy vypeckujte, nakrájejte na čtvrtky a naskládejte na těsto.
3. Máslo na drobenku nakrájejte na kostičky a promněte ho prsty s cukrem, ořechy a hrubou moukou, až vznikne sypká drobenka. Nasypte ji na blumy, koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.
Nepečený koláč se švestkami
Co budete potřebovat:
- 200 g máslových sušenek
- 90 g másla
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 4 plátky želatiny
- 400 g měkkého tvarohu
- 200 g krémového sýra
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 50 ml mandlového likéru (nebo cukrového sirupu)
- 600 g švestek
- 1 lžíci javorového sirupu
- lístky meduňky na ozdobení
Postup:
1. Sušenky rozdrťte a promíchejte s 60 g měkkého másla a mletou skořicí, nejlépe v robotu s noži. Hmotu pak upěchujte na dno rozevírací dortové formy o průměru 20 cm a dejte ztuhnout do ledničky.
2. Plátky želatiny namočte asi na 10 minut do studené vody. Mezitím vyšlehejte tvaroh s krémovým sýrem, cukrem a 1 lžící citronové šťávy. Nabobtnalou želatinu vymačkejte, vložte do kastrůlku s likérem a mírně zahřejte (nevařte). Promíchejte, aby se želatina rozpustila, a pak ji vmíchejte do tvarohu. Směs rozprostřete na vychlazený korpus a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
3. Švestky rozkrojte a vypeckujte. V pánvi zahřejte citronovou šťávu, javorový sirup a máslo. Přidejte švestky, krátce je poduste a nechte vychladnout.
4. Před podáváním rozložte švestky na povrch koláče, zakapejte je zbylou šťávou z pánve a posypte čerstvou meduňkou.
Lívance s jogurtem a ovocem
Co budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 400 ml polotučného mléka
- 80 g másla
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 10 g droždí
- špetku soli
- 1 lžičku strouhané citronové kůry
- řepkový olej
Na dokončení:
- 300 g malin
- 50 g moučkového cukru + na posypání
- 250 g plnotučného bílého jogurtu
- 300 g ovoce na podávání (borůvky, maliny, ostružiny…)
Postup:
1. Mouku prosejte. Mléko mírně zahřejte a rozpusťte v něm máslo. Směs přelijte do mísy, přidejte rozšlehané žloutky, vanilkový cukr, sůl, rozdrobené droždí a po chvíli citronovou kůru a mouku. Vše vyšlehejte, až vznikne hladké husté těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě bez průvanu.
2. Lívanečník vymažte olejem, rozehřejte ho a z připraveného vykynutého těsta v něm usmažte lívance z obou stran dozlatova.
3. 100 g malin dejte do kastrůlku, přidejte cukr, 50 ml vody a rozvařte. Pokud vám vadí zrníčka, propasírujte směs ještě přes sítko, abyste získali hladkou omáčku.
4. Lívance servírujte s malinovou omáčkou, jogurtem a ovocem.
Švestky dozrávají, udělejte si z nich sladké knedlíky>>>