3x moučník na víkend: Hrnkový i nepečený koláč nebo letní lívance s jogurtem

16. srpna 2024 • 05:47

I když je vedro k padnutí, mnozí si víkend bez sladkého moučníku neumí vůbec představit. Opět pro vás máme tři recepty a můžete si vybrat, zda si dobrotu k nedělní kávě upečete klasicky v troubě, na plotně, nebo zda tentokrát pečení úplně vynecháte a zapojíte do přípravy sladkého koláče jen lednici. 

Co si na víkend připravíte dobrého?

Hrnkový koláč s blumami

Nepečený koláč se švestkami

Lívance s jogurtem a ovocem

Do vedra je ideální i panna cotta>>>

Hrnkový koláč s blumami

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 a 1/2 hrnku podmáslí

Na náplň a drobenku:

  • 1 kg blum
  • 100 g studeného másla
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 hrnku nahrubo nasekaných ořechů
  • 1 hrnek hrubé mouky

Hrnkový koláč s blumami Hrnkový koláč s blumami • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva, cukrem a citronovou kůrou. Přidejte olej, podmáslí a krátce promíchejte tak, aby se směs spojila a vzniklo hladké těsto. To pak rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

2. Omyté blumy vypeckujte, nakrájejte na čtvrtky a naskládejte na těsto.

3. Máslo na drobenku nakrájejte na kostičky a promněte ho prsty s cukrem, ořechy a hrubou moukou, až vznikne sypká drobenka. Nasypte ji na blumy, koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova. 

Nepečený koláč se švestkami

Co budete potřebovat:

  • 200 g máslových sušenek
  • 90 g másla
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 4 plátky želatiny
  • 400 g měkkého tvarohu
  • 200 g krémového sýra
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 ml mandlového likéru (nebo cukrového sirupu)
  • 600 g švestek
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • lístky meduňky na ozdobení

Nepečený koláč se švestkami Nepečený koláč se švestkami • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Sušenky rozdrťte a promíchejte s 60 g měkkého másla a mletou skořicí, nejlépe v robotu s noži. Hmotu pak upěchujte na dno rozevírací dortové formy o průměru 20 cm a dejte ztuhnout do ledničky. 

2. Plátky želatiny namočte asi na 10 minut do studené vody. Mezitím vyšlehejte tvaroh s krémovým sýrem, cukrem a 1 lžící citronové šťávy. Nabobtnalou želatinu vymačkejte, vložte do kastrůlku s likérem a mírně zahřejte (nevařte). Promíchejte, aby se želatina rozpustila, a pak ji vmíchejte do tvarohu. Směs rozprostřete na vychlazený korpus a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.

3. Švestky rozkrojte a vypeckujte. V pánvi zahřejte citronovou šťávu, javorový sirup a máslo. Přidejte švestky, krátce je poduste a nechte vychladnout.

4. Před podáváním rozložte švestky na povrch koláče, zakapejte je zbylou šťávou z pánve a posypte čerstvou meduňkou.

Lívance s jogurtem a ovocem

Lívance s jogurtem a ovocem Lívance s jogurtem a ovocem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 400 ml polotučného mléka
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 g droždí
  • špetku soli
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • řepkový olej

Na dokončení:

  • 300 g malin
  • 50 g moučkového cukru + na posypání
  • 250 g plnotučného bílého jogurtu
  • 300 g ovoce na podávání (borůvky, maliny, ostružiny…)

Postup:

1. Mouku prosejte. Mléko mírně zahřejte a rozpusťte v něm máslo. Směs přelijte do mísy, přidejte rozšlehané žloutky, vanilkový cukr, sůl, rozdrobené droždí a po chvíli citronovou kůru a mouku. Vše vyšlehejte, až vznikne hladké husté těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě bez průvanu.

2. Lívanečník vymažte olejem, rozehřejte ho a z připraveného vykynutého těsta v něm usmažte lívance z obou stran dozlatova.

3. 100 g malin dejte do kastrůlku, přidejte cukr, 50 ml vody a rozvařte. Pokud vám vadí zrníčka, propasírujte směs ještě přes sítko, abyste získali hladkou omáčku.

4.  Lívance servírujte s malinovou omáčkou, jogurtem a ovocem.

Švestky dozrávají, udělejte si z nich sladké knedlíky>>>

Autor: Anna Kopečková