Dorty od bývalé architektky obdivuje celý svět. S tvorbou jí pomáhá i umělá inteligence. Podívejte se do galerie!
Původně byla architektkou, ale pak ji naprosto uchvátil svět cukrařiny. Seznamte se s Dinarou Kasko, cukrářkou původem z Ukrajiny, která způsobila revoluci ve světě výroby dezertů tím, že spojila své odborné znalosti z architektury a designu a vášeň pro sladké pečení. A ještě do toho zapojila umělou inteligenci!
Dinara Kasko nechtěla jen napodobovat ostatní cukráře. Jejím cílem bylo vytvořit něco nového. A to se jí úspěšně daří. Vystudovala na Ukrajině Vysokou školu architektury a designu a dokonce absolvovala s červeným diplomem. Několik let pak pracovala jako architekt-designér a 3D vizualizér, pak ale začala víc péct a sladký svět cukrařiny ji naprosto pohltil. Zatímco profesionální cukráři obvykle začínají svou kariéru ve věku kolem 16 let a absolvují praxe v různých hotelech a restauracích, Dinara byla na začátku své cukrářské kariéry už vdaná, měla dítě, dorty se učila dělat hlavně doma ve své malé kuchyni a čas od času navštěvovala kurzy u slavných profesionálních cukrářů. Nečekanou slávu jí přineslo zveřejnění fotografií jejích pěti dortů v časopise So Good Magazine. Najednou s ní všichni chtěli dělat rozhovory a během dvou měsíců získala 300 000 sledujících na Instagramu (dnes jich má téměř milion). V roce 2018 si pak otevřela cukrářské studio a začala provozovat internetový obchod s přísadami a pomůckami pro cukráře. Jenže na Ukrajině začala válka, cukrárnu v roce 2022 vybombardovali, rodina musela uprchnout a nakonec se usadila ve Velké Británii.
Dort Pavlova vypadá jako malé umělecké dílo a můžete si ho udělat doma>>>
Když je architektura krásná a chutná
Jako bývalá architekta a designérka se Dinara Kasko se ve své práci snaží propojit své odobrné znalosti s cukrařinou. „Krásný dort, stejně jako krásná budova, potřebuje předběžný návrh. Je potřeba správně pracovat s formou, objemem, kompozicí, proporcí, barvou a texturou. Správná kombinace všech těchto faktorů umožní vytvořit dobře vyvážený dort i vyváženou budovu,“ vysvětluje Kasko. Přestože hodně využívá geometrické konstrukční principy, důležité pro ni hlavně je, aby výsledný produkt byl nejen krásný, ale také jedlý a chutný.
Na výrobu dortů používá cukrářka vlastní formy, které si sama navrhuje. Nejdříve vytvoří v počítači model, který vytiskne na 3D tiskárně a z něj se pak odlévá silikonová forma. Dinara už před lety začala spolupracovat s výrobci silikonových forem, a tak je možné její originální formy snadno sehnat i u nás.
S nápady jí pomáhá umělá inteligence
Umělá inteligence neboli AI je fenoménem současnosti a ať chceme nebo ne, postupně se víc a víc vkrádá do našich životů. A kreativní profese včetně cukrařiny nejsou výjimkou. Podle Dinary je zbytečné se před AI uzavírat, mnohem chytřejší je využít ji k vytváření jedinečných a mnohdy nepředstavitelných výtvorů. Kdo už někdy umělou inteligenci vyzkoušel, dobře ví, že toto jí jde velmi dobře. Dinara Kasko konkrétně vyzkoušela aplikaci MidJourney, která dokáže jakýkoli text převést na obrázky. Když napsala jednoduché zadání: 'Bílá koule s tekutými vlnami dort,' po chvíli dostala od umělé inteligence několik návrhů, z nichž potom vybrala dva, které se jí zdály naprosto skvělé. Musela je pak sice ještě převést do trojrozměrného formátu, aby z nich bylo možné vytvořit silikonové formy, nicméně dá se říci, že základní návrh vymyslel na základě požadavku robot. A vznikl z toho nakonec například takovýto dort:
Díky těmto v podstatě nekonečným možnostem se tedy jistě můžeme těšit na řadu dalších neuvěřitelných sladkých výtvorů.
Dostali jste chuť na něco sladkého? Upečte si Míša řezy>>>