Od pondělí do pátku: Studené večeře jsou ideální do horkého počasí. Tyto připravíte do 30 minut!
Hledáte jednoduché a osvěžující večeře, které lze připravit za pouhých 30 minut? Máme pro vás skvělé recepty! Tento týdenní jídelníček nabízí studená jídla, která jsou perfektní pro letní období. Jsou nejen rychlá, ale také chutná a plná živých barev.
Když přemýšlíte o večeřích, které lze připravit rychle a bez nutnosti trávit hodiny u sporáku, studená jídla jsou tím pravým řešením. V tomto článku vám představíme pět receptů na studené večeře, které jsou hotové do 30 minut.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Osvěžující letní salát podle šéfkuchaře
Úterý: Španělská gazpacho polévka
Středa: Řecký salát s kuřecím masem
Čtvrtek: Křupavé pečivo se zeleninou a hermelínem
Pátek: Řecké tzatziki s čerstvým pečivem
Pondělí: Osvěžující letní salát podle šéfkuchaře
Úterý: Španělská gazpacho polévka
Suroviny:
- 1 kg dobře vyzrálých rajčat
- 1 okurka
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Rajčata nakrájejte na čtvrtky, okurku na plátky a papriky na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
2. Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
3. Přidejte olivový olej, ocet, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
4. Polévku dejte na pár hodin do lednice, aby se vychladila a chutě propojily.
5. Podávejte ji vychlazenou doplněnou čerstvým chlebem nebo posypanou chlebovými krutony.
Středa: Řecký salát s kuřecím masem
Suroviny:
- 2 kuřecí prsa (opečená a nakrájená na plátky)
- 1 okurka (nakrájená na kostičky)
- 2 rajčata (nakrájená na kostičky)
- 1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 100 g sýru Feta
- 50 g černých oliv
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. V míse smíchejte kuřecí prsa, okurku, rajčata, cibuli, pokrájený sýr a celé nebo rozpůlené olivy.
2. Ve sklenici smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, sůl a pepř.
3. Dresinkem přelijte salát a dobře promíchejte.
4. Salát podávejte ihned nebo jej uložte do lednice pro pozdější servírování.
Čtvrtek: Křupavé pečivo se zeleninou a hermelínem
Zapečené pečivo se zeleninou a hermelínem
Suroviny:
- 1 bageta nebo 4 plátky toastového chleba
- 2 zelené papriky (nakrájené na plátky)
- 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 200 g hermelínu (nakrájeného na plátky)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plátky bagety (nebo toastového chleba) položte na plech vyložený pečicím papírem.
2. Na plátky bagety položte papriky, cibuli, česnek a plátky hermelínu.
3. Zakápněte olivovým olejem a posypte tymiánem. Dochuťte solí a pepřem.
4. Pečivo zapékejte v předehřáté troubě po dobu 10-12 minut, dokud se sýr krásně nerozteče.
5. Podávejte studené.
Pátek: Řecké tzatziki s čerstvým pečivem
Tzatziki s čerstvým kouskem pečiva
Suroviny:
- 2 okurky (oloupané a nastrouhané)
- 2 šálky řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 2 lžíce kopru (nasekaného)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. V míse smíchejte nastrouhané okurky, jogurt, česnek, kopr a citronovou šťávu.
2. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
3. Salát podávejte studený na plátcích čerstvého pečiva.
TIP: Pokud chcete tzatziki ještě trochu vyladit, přidejte do něj trochu nasekané máty.
Máte-li rádi saláty, zkuste i rychlý těstovinový salát s kuřecím masem>>>