Od pondělí do pátku: Studené večeře jsou ideální do horkého počasí. Tyto připravíte do 30 minut!

3. července 2023 • 00:00

Hledáte jednoduché a osvěžující večeře, které lze připravit za pouhých 30 minut? Máme pro vás skvělé recepty! Tento týdenní jídelníček nabízí studená jídla, která jsou perfektní pro letní období. Jsou nejen rychlá, ale také chutná a plná živých barev.

Když přemýšlíte o večeřích, které lze připravit rychle a bez nutnosti trávit hodiny u sporáku, studená jídla jsou tím pravým řešením. V tomto článku vám představíme pět receptů na studené večeře, které jsou hotové do 30 minut.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Osvěžující letní salát podle šéfkuchaře

Úterý: Španělská gazpacho polévka

Středa: Řecký salát s kuřecím masem

Čtvrtek: Křupavé pečivo se zeleninou a hermelínem

Pátek: Řecké tzatziki s čerstvým pečivem

Pondělí: Osvěžující letní salát podle šéfkuchaře

Video se připravuje ...

Úterý: Španělská gazpacho polévka

Španělská gazpacho polévka Španělská gazpacho polévka • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 kg dobře vyzrálých rajčat
  • 1 okurka
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Rajčata nakrájejte na čtvrtky, okurku na plátky a papriky na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.

2. Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.

3. Přidejte olivový olej, ocet, sůl a pepř. Dobře promíchejte.

4. Polévku dejte na pár hodin do lednice, aby se vychladila a chutě propojily.

5. Podávejte ji vychlazenou doplněnou čerstvým chlebem nebo posypanou chlebovými krutony.

Středa: Řecký salát s kuřecím masem

Řecký salát s kuřecím masem Řecký salát s kuřecím masem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 kuřecí prsa (opečená a nakrájená na plátky)
  • 1 okurka (nakrájená na kostičky)
  • 2 rajčata (nakrájená na kostičky)
  • 1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • 100 g sýru Feta
  • 50 g černých oliv
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V míse smíchejte kuřecí prsa, okurku, rajčata, cibuli, pokrájený sýr a celé nebo rozpůlené olivy.

2. Ve sklenici smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, sůl a pepř.

3. Dresinkem přelijte salát a dobře promíchejte.

4. Salát podávejte ihned nebo jej uložte do lednice pro pozdější servírování.

Čtvrtek: Křupavé pečivo se zeleninou a hermelínem

Zapečené pečivo se zeleninou a hermelínem Zapečené pečivo se zeleninou a hermelínem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 bageta nebo 4 plátky toastového chleba
  • 2 zelené papriky (nakrájené na plátky)
  • 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 200 g hermelínu (nakrájeného na plátky)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plátky bagety (nebo toastového chleba) položte na plech vyložený pečicím papírem.

2. Na plátky bagety položte papriky, cibuli, česnek a plátky hermelínu.

3. Zakápněte olivovým olejem a posypte tymiánem. Dochuťte solí a pepřem.

4. Pečivo zapékejte v předehřáté troubě po dobu 10-12 minut, dokud se sýr krásně nerozteče.

5. Podávejte studené.

Pátek: Řecké tzatziki s čerstvým pečivem

Tzatziki s čerstvým kouskem pečiva Tzatziki s čerstvým kouskem pečiva • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 okurky (oloupané a nastrouhané)
  • 2 šálky řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce kopru (nasekaného)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V míse smíchejte nastrouhané okurky, jogurt, česnek, kopr a citronovou šťávu.

2. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

3. Salát podávejte studený na plátcích čerstvého pečiva.

TIP: Pokud chcete tzatziki ještě trochu vyladit, přidejte do něj trochu nasekané máty.

Máte-li rádi saláty, zkuste i rychlý těstovinový salát s kuřecím masem>>>

Video se připravuje ...

Autor: TR