Delikatesa jménem hummus: Dá se připravit na mnoho různých způsobů, vyzkoušejte je!

23. února 2023 • 00:00

Toto nepříliš lichotivé označení má chutný a zdravý pokrm, jehož rodištěm je Blízký východ. Ten nejlepší ochutnáte nejspíš v Izraeli, Turecku, Libanonu nebo Egyptě. Vynikající hummus si ale můžete připravit snadno a rychle i sami doma, a navíc ve variantě, která vám nejvíc vyhovuje. Poradíme vám, jak na to.

Stručně řečeno je hummus skvěle ochucená pasta (nebo, chcete-li, pomazánka), která se připravuje z rozmixované vařené cizrny. Na základní verzi hummusu potřebujete kromě cizrny ještě sezamovou pastu tahini, kvalitní olivový olej, římský kmín, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Možností, jak hummus dále ochutit a vylepšit, je mnoho. Přidává se koření (červená paprika, chilli…), bylinky (petrželka, koriandr), zelenina (sušená rajčata, paprika, olivy, avokádo, červená řepa, mrkev…), ořechy a semínka (piniová, lněná, sezamová). Existují i recepty, v nichž se hummus zjemňuje jogurtem či smetanou.

Cizrna je výborná nejen vařená, ale i pečená>>>

Video se připravuje ...

Hodně lidí odradí při vaření domácího hummusu přípravná fáze, a to namáčení cizrny přes noc a její vaření. To lze jednoduše obejít tím, že použijete cizrnu konzervovanou. Tu nemusíte namáčet ani vařit, stačí ji propláchnout vodou.

Vyzkoušejte tyto recepty:

Základní recept na hummus

Avokádový hummus

Mrkvový hummus s pestem

Hummus s pečenou paprikou

Hummus s chilli

Je nejen dobrý, ale i zdravý

Cizrna, ze které se hummus připravuje, je výborným zdrojem rostlinného proteinu a vlákniny. Díky nim vás hummus dostatečně zasytí a doplní tělu potřebné bílkoviny. Studie dále ukázaly pozitivní vliv cizrny na hladinu cholesterolu, hypertenzi a kardiovaskulární činnost. Cizrna v kombinaci s česnekem má i protizánětlivé účinky. Vysoký obsah vlákniny v cizrně prospěje vašemu zažívacímu traktu a zbaví ho nečistot. V neposlední řadě obsažený škrob, který není nic jiného než komplexní sacharid, zásobuje tělo energií po delší dobu, než kdybyste jedli potraviny složené z jednoduchých cukrů (např. bílé pečivo, těstoviny, brambory apod.).

Sendviče s hummusem z červené řepy Sendviče s hummusem z červené řepy • Autor: iStock

Není hummus jako hummus

Název hummus pochází z tureckého slova humus, což v překladu znamená cizrna. Z toho logicky vyplývá, že se hummus připravuje vždy z cizrny. Nicméně někdy se můžete setkat i s hummusem, jehož základem jsou místo cizrny jiné luštěniny, například bílé fazole, nebo zelenina, třeba lilek.

Jak ho podávat?

Stejně jako existuje řada receptů na přípravu hummusu, tak si ho můžete i mnoha způsoby vychutnat. Jako dip k čerstvé zelenině nebo opečeným tortillám, jako pomazánku na chleba či do sendvičů, jako přílohu například k rybám, mletým masovým kuličkám či falafelu, anebo jako součást salátu. Hummusem se dají dokonce zahušťovat omáčky.

Hummus s falafelem a arabským chlebem Hummus s falafelem a arabským chlebem • Autor: iStock

Zkuste hummus například v těchto kombinacích:

Bagely s hummusem

Falafel burger s halloumi a hummusem

Hovězí kofta s hummusem

Špenátové lívance s hummusem, batáty a vejcem

Kuřecí shawarma s pikantním hummusem

Placky s avokádovým hummusem

Autor: AK