Bavorské vdolečky: Nestárnoucí klasika, na které si pochutná celá rodina!

6. června 2023 • 00:00

Smažené bavorské vdolky patří mezi nejzamilovanější sladké obědy a není se čemu divit. Když se zakousnete do ještě vlažného a rumem provoněného vdolečku, potřeného povidly a ozdobeného kopcem nadýchané šlehačky, je to nebe na zemi. Jeden zkrátka nikdy nestačí, proto na nic nečekejte a oslaďte si den s rodinou tímto lahodným evergreenem.

Z kynutého těsta se připravuje mnoho tradičních receptů české kuchyně. Bavorské vdolečky jsou společně s také velmi oblíbenými koblihami jedinečné v tom, že se na rozdíl od většiny jiného pečiva smaží. Právě proto se do těsta přidává i pár kapek rumu, který kromě oblíbeného aroma zamezí díky obsaženému alkoholu zároveň také tomu, aby se při smažení do vdolečků nevstřebalo příliš mnoho tuku. Tento lahodný pokrm naší kuchyně si však nepřipravujeme, abychom počítali kalorie, ale abychom si opravdu pochutnali. Proto se nikterak nežinýrujte a pusťte se s chutí do práce.

Pochutnat si s rodinou můžete i na oblíbených lívancích>>>

Video se připravuje ...

Vdolky si můžeme dopřát nejen jako hlavní chod, ale také jako vydatný dezert ke kávě. Doplnit je můžeme jak oblíbenými povidly, džemem či marmeládou, tak nastrouhaným tvrdým tvarohem a šlehačkou. Pokud se chcete pustit do kynuté dozlatova usmažené klasiky, připravili jsme pro vás několik tipů, aby se vám vdolečky povedly stejně jako ty, na kterých jste si pochutnávali jako malí na prázdninách u babičky.

Tipy na přípravu kynutého těsta:

  • Než se pustíte do práce, pamatujte na to, aby měly všechny ingredience pokojovou teplotu.
  • Při přípravě kvásku je důležité, aby nebylo mléko příliš teplé a nezničili jsme tak kvasinky obsažené v droždí.
  • Těsto bude snadněji kynout, když do kvásku přidáme kromě cukru také lžíci mouky.
  • Při zpracování těsta je důležité, abychom přilili nejdříve kvásek a mléko a až potom zchladlé rozehřáté máslo. V opačném případě by tuk zamezil dokonalému vstřebání tekutiny do mouky a těsto by mohlo hůře kynout.
  • Vdolečky smažíme ve vyšší vrstvě oleje rozehřátého na cca 180 °C. Pokud bychom měli tuk rozpálený na příliš vysokou teplotu, vdolky na povrchu zezlátnou příliš rychle a těsto uvnitř bude ještě syrové.

Rozpis na 20 kusů

Doba přípravy je asi 125 minut

Ingredience:

●       21 g čerstvého droždí

●       2 lžíce cukru krupice

●       250 ml mléka

●       500 g polohrubé mouky + na pomoučnění

●       2 lžíce másla

●       1 vejce

●       1 žloutek

●       2 lžíce tmavého rumu

●       citronová kůra z půlky citronu

●       olej na smažení

●       150 g měkkého tvarohu

●       1 lžíce moučkového cukru

●       švestková povidla k podávání

●       tvrdý tvaroh na posypání

Postup na vdolky:

1. Připravte kvásek. V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, přidejte polovinu mléka, lžíci mouky, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut.   

2. Do mísy robotu dejte změklé máslo, zbylý cukr a ušlehejte světlou pěnu. Vyměňte šlehací metlu za hnětací hák, přidejte vejce, žloutek, tuzemák, citronovou kůru a kvásek. Začněte suroviny pomalu míchat a postupně přidávejte mouku a zbylé mléko. Lehce zvyšte výkon a asi 10 minut zpracovávejte těsto, které by mělo mít hladkou a vláčnou konzistenci. Těsto přendejte do čisté mísy lehce vytřené olejem, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.

3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rozválejte na plát silný asi 1 cm. Sklenkou vykrajujte kolečka o průměru 6–8 cm. Zakryjte je utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.

4. V kastrolu rozehřejte zhruba 5 cm vysokou vrstvu oleje. Do každého vdolku udělejte palcem důlek a postupně vdolky vhazujte do rozpáleného oleje důlkem dolů. Jakmile vdolkům zezlátnou okraje, obraťte je. Smažte je postupně v několika dávkách, z každé strany 1–2 minuty, a odkládejte na papírovou utěrku.

5. Tvaroh umíchejte s cukrem. Do prohlubní vdolků dejte po lžičce povidel, přidejte kopeček tvarohu a zasypte nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Vyzkoušejte také tvarohové buchty podle Evy Holubové >>>

Video se připravuje ...

Autor: red