Dvojctihodné koláče: Nejlepší recept a postup cukráře Maršálka

24. dubna 2021 • 00:00

Dochází vám fantazie při pečení? Pak musíte zaručeně vyzkoušet dokonale vláčné dvojctihodné koláčky s tvarohovou náplní a povidly podle cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka . Tyto koláčky z kynutého těsta jsou tak jemné, že si je zamilujete od prvního sousta.

Koláče z jemného kynutého těsta mají tu zvláštnost, že jsou plněné hned dvakrát, a to na povrchu i uvnitř. Koláčky původem z Moravy s tvarohovou náplní, cukrovou drobenkou, lahodnými povidly, ovoněné kapkou rumu a skořicí potěší každého milovníka sladkých dobrot!  

Dvojctihodné koláče s tvarohem a povidly

Počet: 20 ks

Příprava: 120 minut

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 130 g mléka
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 2 g soli
  • 10 g droždí 
  • kůra z citronu 

Na tvarohovou náplň:

Na drobenku:

  • 60 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 1 lžička rumu
  • 1g soli

Na pomazání: 

  • 50 g másla
  • 30 ml rumu

Na dokončení:

  • 200 g povidel
  • Špetka mleté ​​skořice a hřebíčku 

Postup na ty nejlepší dvojctihodné koláčky:

1. Na těsto do mísy navážíme všechny ingredience, máslo musí být měkké a mléko nejlépe vlažné. Hněteme, dokud nedostaneme hladké a kompaktní těsto, které se nelepí na vařečku ani na mísu. Těsto necháme na teplém místě vykynout, objem po této době bude dvojnásobný. 

2. Na tvarohovou náplň smícháme všechny ingredience do hladké hmoty.

3. Na drobenku promneme prsty mouku, sůl, cukr a máslo; rum přidáme až na závěr.

4. Vykynuté těsto přeneseme opatrně na pomoučenou plochu a opatrně rozválíme na obdélník 30 x 20 cm. Rádýlkem jej rozřízneme na 20 přibližně stejných čtverců. Doprostřed každého dáme 1 lžičku tvarohové náplně, rohy prohneme přes náplň, spojíme a zakoulíme.

Pokud se nebojíte experimentovat, vyzkoušejte pečená povidla, jistě si je hned zamilujete!

5. Odložíme na plech s papírem na pečení, necháme lehce nakynout a poté pomocí malé skleničky či čistého vajíčka uděláme v každém koláčku důlek. Koláče potřeme rozpuštěným máslem, důlek naplníme povidly smíchanými s kořením a dobře je zasypeme drobenkou.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch při 200 ° C asi 12-14 minut dozlatova. Ještě horké potřeme zbylým máslem smíchaným s rumem.

JAK NA POVIDLA V TROUBĚ SE DOZVÍTE VE VIDEU.

Autor: DF