Koláče z křehkého těsta, kterým neodoláte! Mřížkový, zakrytý i s tvarohem

1. července 2019 • 00:00

Když se řekne „křehký koláč“, každému se vybaví tenké máslové těsto, které je tak lehké, že zmizí ze stolu během chvilky. A je to pravda. Křehké těsto má být křupavé, provoněné máslem a cukrem. A nejlíp chutná se šťavnatou náplní z ovoce. Které recepty z křehkého těsta byste si neměli nechat teď v létě ujít?

Křehké těsto patří mezi nejpoužívanější a také mezi nejtvárnější. Potřebujete k němu v základu jen tři ingredience – máslo, hladkou mouku a vejce. Francouzsky se nazývá patè brisèe (s cukrem pak patè sucrèe). Používá se na korpusy sladkých, ale i slaných plněných koláčů a quiche či páje s jednou nebo dvěma vrstvami těsta. Je ideální na košíčky a ozdoby.

Chlad, rychlost a odpočinek

Křehké těsto můžete koupit již hotové, abyste uspořili čas, ale lepší je, když si ho vyrobíte sami. Při přípravě základního receptu byste měli myslet na to, že všechny suroviny by měly být chladné a těsto se musí zpracovat velmi rychle. Když ho máte hotové, dejte ho alespoň na hodinu do ledničky, aby si odpočinulo. Čím chladnější půjde do trouby, tím křehčí výsledek získáte.

Zakryté koláče z křehkého těsta

Z křehkého těsta lze zpracovat i tradiční americký páj, kdy je ovocná náplň zakrytá křehkým těstem a okraje jsou efekně vroubkované. Celý koláč pak vypadá mnohem slavnostněji, dokonce můžete do plátu těsta, kterým zakrýváte náplň, vyřezat libovolné obrazce. Zakrytý borůvkový koláč lahodí nejen oku, ale zamilují si ho také vaše chuťové buňky. Další variantou je zakrytý koláč s jablky, který můžete obohatit rumovým aroma a vanilinovým cukrem. Koláče podávejte s vychlazenou zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem, a pokud si přece jen chcete trochu dopřát, sáhněte po smetanové zmrzlině.

Mřížkové koláče s ovocem

Mřížkové koláče vypadají na pohled velmi přitažlivě, kromě toho evokují dětství a tradiční vůni babiččiny kuchyně. Kombinace křehkého těsta s ovocem je prostě neodolatelná a určitě ho v létě upečte aspoň jednou. Mřížkový koláč s malinami je ideální dezert pro návštěvy, do těsta se navíc přidávají mandle a neobvykle také skořice a hřebíček. Zkusit můžete i roztomilé mřížkové koláčky s javorovým sirupem, vanilkou a jablky. Věděli jste, že když se peče křehké tělo „naslepo", to znamená bez náplně, musí se přidržet nějakou zátěží, aby se nenadzvedlo a nevytvořilo nepraktické bubliny? Pro tuto příležitost se používají tzv. pečicí fazole (kovové, keramické) nebo klidně i obyčejné suché fazole. V případě košíčků lze zatížit těsto jinou formičkou.

Křehké koláče s tvarohem

V létě vám také určitě budou chutnat koláče z křehkého těsta, v nichž je tvarohová náplň a ovoce. Díky osvěžujícímu tvarohu budou koláče mnohem šťavnatější a na horká odpoledne na zahradě jako dělané. Křehký koláč s tvarohovo-jablečnou náplní je originální díky netradiční drobence ze sušenek a mandlového likéru. Neméně lahodný je křehký jablečný koláč, v němž je pro změnu trošku hnědého rumu a rozinek.

Vylepšete náplň nebo samotné těsto trochou vanilky. Vyrobte si domácí vanilkový extrakt ze dvou surovin. >>>

Autor: aši