Tereza Kostková se nezalekne ani české klasiky! Ochutnejte její oblíbený recept z dětství

5. listopadu 2021 • 00:15

Tereza Kostková, skvělá divadelní i filmová herečka a báječná moderátorka, kterou nyní vídáte každou sobotu při moderování úspěšné taneční show StarDance. Její hlas také můžete slýchat v pořadu Blízká setkání Českého rozhlasu Dvojka a například u něj si můžete upéct Tereziny báječné moravské koláčky, které si zamilujete od prvního kousnutí!

Terezu Kostkovou k vaření přivedla touha zkoušet a rozvíjet nové stravovací trendy, které se u nás po revoluci objevovaly. Toto nadšení ji neopustilo dodnes, jelikož ráda zkouší novinky a doma vaří především ona sama. Tereza miluje středomořskou kuchyni, ale pochutná si i na indické. To však neznamená, že by českou klasikou opovrhovala! Přesvědčí vás o tom její recept na lahodné moravské koláčky, které neodmyslitelně patří do oblíbených jídel Tereziina dětství.

Video se připravuje ...

Božské moravské koláčky s povidly a mákem podle Terezy Kostkové!

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: pro 4 osoby

Suroviny:

  • 125 ml mléka
  • 30 g cukru
  • 80 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • Špetka soli
  • 250 g ztuženého tuku
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 1 lžička citronové kůry  

Suroviny na náplň:

  • 250 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • Cukr dle chuti
  • 1 lžička citronové kůry
  • Švestková povidla
  • 1 lžíce rumu
  • Drobenka dle chuti

Postup:

1. Nejprve svařte mák s mlékem. Ochuťte citronovou kůrou a cukrem. Povidla rozmíchejte s rumem.

2. Poté vytvořte těsto. Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Na vál dejte mouku, přidejte sůl, nastrouhaný tuk, vejce, vzešlý kvásek a zadělejte na těsto.

3. Těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce. Do středu dejte mák, svažte do uzlíku a položte spojenou stranou na plech vyložený pečicím papírem.

4. Nechte kynout 10 minut, poté do každého koláčku udělejte důlek, přidejte povidla, posypte drobenkou a pečte dozlatova.

Moravské koláče i s videoreceptem najdete ZDE >>>

Autor: DF