Tereza Kostková se nezalekne ani české klasiky! Ochutnejte její oblíbený recept z dětství
Tereza Kostková, skvělá divadelní i filmová herečka a báječná moderátorka, kterou nyní vídáte každou sobotu při moderování úspěšné taneční show StarDance. Její hlas také můžete slýchat v pořadu Blízká setkání Českého rozhlasu Dvojka a například u něj si můžete upéct Tereziny báječné moravské koláčky.
Terezu Kostkovou k vaření přivedla touha zkoušet a rozvíjet nové stravovací trendy, které se u nás po revoluci objevovaly. Toto nadšení ji neopustilo dodnes, jelikož ráda zkouší novinky a doma vaří především ona sama. Tereza miluje středomořskou kuchyni, ale pochutná si i na indické. To však neznamená, že by českou klasikou opovrhovala! Přesvědčí vás o tom její recept na lahodné moravské koláčky, které neodmyslitelně patří do oblíbených jídel Tereziina dětství.
Božské moravské koláčky s povidly a mákem podle Terezy Kostkové
Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: pro 4 osoby
Suroviny:
Na těsto:
- 125 ml mléka
- 30 g cukru
- 80 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 250 g ztuženého tuku
- 2 vejce + 1 na potření
- 1 lžička citronové kůry
Na náplň:
- 250 g mletého máku
- 300 ml mléka
- cukr dle chuti
- 1 lžička citronové kůry
- švestková povidla
- 1 lžíce rumu
- drobenka
Moravské koláčky Terezy Kostkové jsou skvělým tipem na sladkou tečku za nedělním obědem!
Postup:
1. Nejprve svařte mák s mlékem. Ochuťte citronovou kůrou a cukrem. Povidla rozmíchejte s rumem.
2. Poté vytvořte těsto. Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Na vál dejte mouku, přidejte sůl, nastrouhaný tuk, vejce, vzešlý kvásek a zadělejte těsto.
3. Těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce. Do středu dejte mák, svažte do uzlíku a položte spojenou stranou na plech vyložený pečicím papírem.
4. Nechte kynout 10 minut, poté do každého koláčku udělejte důlek, přidejte povidla, posypte drobenkou a pečte dozlatova.
Moravské koláče i s videoreceptem najdete ZDE >>>