3x moučník na víkend: Pudinková hrnková bábovka, šumavský povidloň a kakaový koláč s jablky
Na Šumavu se nejezdí jen za krásnou přírodou, ale také za skvělou kuchyní. A právě z oblasti tohoto krásného pohoří na hranicích Česka pochází i tři moučníky, které si můžete upéct třeba právě na víkend. Který si vyberete?
Co si upečete dobrého?
K snídani si můžete o víkendu udělat lívance>>>
Pudinková hrnková bábovka
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíci másla na vymazání formy
- 3 lžíce strouhanky na vysypání formy
Na náplň:
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 200 ml mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
Postup:
1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, až vznikne hustá světlá směs. Přidejte mouku, kypřicí prášek, olej a mléko a opět vyšlehejte do hladkého těsta.
2. Z pudinkového prášku, mléka a krupicového cukru uvařte hustší pudink.
3. Připravené těsto rozdělte na dvě poloviny, do jedné přidejte kakao a dobře promíchejte.
4. Formu na bábovku vymažte máslem a důkladně vysypejte strouhankou. Nalijte do ní polovinu světlého těsta, na něj nalijte polovinu tmavého těsta a na něj pudink. Vše zalijte druhou půlkou tmavého a pak i světlého těsta.
5. Formu dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50–60 minut. Zda je bábovka hotová, otestujte špejlí. Zapíchněte ji do středu těsta, a pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, bábovku vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy.
Šumavský povidloň
Co budete potřebovat:
- 2 skleničky vody (400 ml)
- 1 skleničku oleje (200 ml)
- sůl
- 250 g hladké mouky
- 6 vajec
- tuk na vymazání plechů
- moučkový cukr na posypání
Na náplň:
- 500 g povidel
- 100 ml rumu
- 4 měkké tvarohy
- krupicový cukr podle chuti
- 1 vanilkový cukr
- 2 smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
Postup:
1. V hrnci přiveďte k varu vodu, olej a špetku soli. Pak přisypte mouku a rychle míchejte. Až se vše spojí v kompaktní těsto, které se přestane přichytávat na stěny hrnce, odstavte ho z ohně a nechte vychladnout.
2. Do vychladlého těsta postupně zašlehejte jedno po druhém vejce. Těsto rozdělte na dvě části, rozetřete je na dva plechy vymazané tukem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, každý plech zvlášť. Do vyhřáté trouby můžete dát kastrůlek s vodou a vytvořit si tak záparu. Během pečení troubu neotevírejte. Po upečení nechte pláty vychladnout.
3. Povidla rozmíchejte s rumem a potřete jimi jeden upečený plát. Tvarohy vyšlehejte s cukrem a vanilkou a vmíchejte smetanu se ztužovačem ušlehanou do tuha. Tvarohovou náplň rozetřete na povidla a přiklopte druhým upečeným plátem.
4. Povidloň nechte vystydnout a před podáváním ho pocukrujte a nakrájejte na řezy.
Kakaový koláč s jablky
Co budete potřebovat:
- 700 g nahrubo nastrouhaných jablek
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g krupicového cukru
- 1 a 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce kakaa
- 200 g změklého či rozpuštěného másla
- 4 vejce
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
Postup:
1. Jablka omyjte a i se slupkou je nastrouhejte na hrubém struhadle.
2. V míse smíchejte polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a kakao. Přidejte změklé máslo, vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec přimíchejte jablka a vymíchejte hladké těsto.
3. Těsto nalijte do pekáče vyloženého papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 ºC a pečte asi 30–40 minut. Zda je koláč upečený, poznáte podle tradičního triku se špejlí, kterou zapíchnete do těsta alespoň 5 cm od kraje koláče. Pokud je po vytažení suchá, je koláč hotový.
A znáte krtkovy muffiny?