3x moučník na víkend: Pudinková hrnková bábovka, šumavský povidloň a kakaový koláč s jablky

12. dubna 2024 • 04:30

Na Šumavu se nejezdí jen za krásnou přírodou, ale také za skvělou kuchyní. A právě z oblasti tohoto krásného pohoří na hranicích Česka pochází i tři moučníky, které si můžete upéct třeba právě na víkend. Který si vyberete? 

Co si upečete dobrého?

Pudinková hrnková bábovka

Šumavský povidloň

Kakaový koláč s jablky

K snídani si můžete o víkendu udělat lívance>>>

Video se připravuje ...

Pudinková hrnková bábovka

Pudinková hrnková bábovka Pudinková hrnková bábovka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíci másla na vymazání formy
  • 3 lžíce strouhanky na vysypání formy

Na náplň:

  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru

Postup:

1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, až vznikne hustá světlá směs. Přidejte mouku, kypřicí prášek, olej a mléko a opět vyšlehejte do hladkého těsta.

2. Z pudinkového prášku, mléka a krupicového cukru uvařte hustší pudink.

3. Připravené těsto rozdělte na dvě poloviny, do jedné přidejte kakao a dobře promíchejte. 

4. Formu na bábovku vymažte máslem a důkladně vysypejte strouhankou. Nalijte do ní polovinu světlého těsta, na něj nalijte polovinu tmavého těsta a na něj pudink. Vše zalijte druhou půlkou tmavého a pak i světlého těsta.

5. Formu dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50–60 minut. Zda je bábovka hotová, otestujte špejlí. Zapíchněte ji do středu těsta, a pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, bábovku vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy. 

Šumavský povidloň

Šumavský povidloň Šumavský povidloň • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 2 skleničky vody (400 ml)
  • 1 skleničku oleje (200 ml)
  • sůl
  • 250 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • tuk na vymazání plechů
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 500 g povidel
  • 100 ml rumu
  • 4 měkké tvarohy
  • krupicový cukr podle chuti
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky

Postup:

1. V hrnci přiveďte k varu vodu, olej a špetku soli. Pak přisypte mouku a rychle míchejte. Až se vše spojí v kompaktní těsto, které se přestane přichytávat na stěny hrnce, odstavte ho z ohně a nechte vychladnout.

2. Do vychladlého těsta postupně zašlehejte jedno po druhém vejce. Těsto rozdělte na dvě části, rozetřete je na dva plechy vymazané tukem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, každý plech zvlášť. Do vyhřáté trouby můžete dát kastrůlek s vodou a vytvořit si tak záparu. Během pečení troubu neotevírejte. Po upečení nechte pláty vychladnout.

3. Povidla rozmíchejte s rumem a potřete jimi jeden upečený plát. Tvarohy vyšlehejte s cukrem a vanilkou a vmíchejte smetanu se ztužovačem ušlehanou do tuha. Tvarohovou náplň rozetřete na povidla a přiklopte druhým upečeným plátem.

4. Povidloň nechte vystydnout a před podáváním ho pocukrujte a nakrájejte na řezy.

Kakaový koláč s jablky

Kakaový koláč s jablky Kakaový koláč s jablky • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 700 g nahrubo nastrouhaných jablek
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce kakaa
  • 200 g změklého či rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry 

Postup:

1. Jablka omyjte a i se slupkou je nastrouhejte na hrubém struhadle.

2. V míse smíchejte polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a kakao. Přidejte změklé máslo, vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec přimíchejte jablka a vymíchejte hladké těsto.

3. Těsto nalijte do pekáče vyloženého papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 ºC a pečte asi 30–40 minut. Zda je koláč upečený, poznáte podle tradičního triku se špejlí, kterou zapíchnete do těsta alespoň 5 cm od kraje koláče. Pokud je po vytažení suchá, je koláč hotový. 

Další skvělé recepty ze Šumavy najdete v Šumavské kuchařce, která je právě v prodeji>>>

Šumavská kuchařka Šumavská kuchařka • Autor: archiv redakce

Autor: AK, Blesk Česká kuchařka