3x moučník na víkend: Svěží citronová bábovka, pruhovaná zebra a voňavé skořicové šneky

8. března 2024 • 03:27

Ještě nevíte, co upéct sladkého na víkend? My víme! Vybrali jsme pro vás tři recepty, které určitě nezklamou. Dva jsou krásně voňavé, jeden je krásný na pohled. A všechny jsou samozřejmě moc dobré. Dáte přednost lehoučké bábovce, pruhované zebře nebo voňavým šnekům?  

Co si upečete dobrého?

Citronovo-jogurtová bábovka

Tvarohová zebra

Voňavé skořicové šneky

Máte-li formu na muffiny, můžete si upéct i cupcaky>>>

Video se připravuje ...

Citronovo-jogurtová bábovka

Citronovo-jogurtová bábovka Citronovo-jogurtová bábovka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 60 ml oleje
  • 60 ml citronové šťávy
  •  nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 280 g řeckého jogurtu
  • 260 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte olej, citronovou šťávu a kůru, řecký bílý jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva a umíchejte hladké těsto.

2. Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 50–60 minut. Zda je těsto propečené vyzkoušejte zapíchnutím špejle do jeho středu. Pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je bábovka hotová.

3. Upečenou bábovku nechte krátce prochladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopte, nechte vychladnout a pocukrujte.

Tvarohová zebra

Tvarohová zebra Tvarohová zebra • Autor: archiv BPŽ

Co budete potřebovat:

  • 400 g bílého jogurtu
  • 500 g tučného tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g čokolády nebo 3 lžíce kakaa
  • 3 vejce
  •  7 lžic krupicového cukru
  • 7 lžic polohrubé mouky
  • 7 lžic oleje

Postup:

1. V míse prošlehejte jogurt a tvaroh a přidejte ostatní suroviny kromě čokolády.  Tu rozlámejte na kousky a rozpusťte v misce v horké vodní lázni.

2. Těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

3. Kulatou koláčovou formu vymažte tukem. Do středu dejte jednu velkou lžíci tmavého těsta a pak doprostřed na tmavé těsto jednu velkou lžíci světlého těsta. Dále dejte zase velkou lžíci tmavého těsta na světlé těsto a takto obě těsta střídejte, dokud je nespotřebujete.  

4. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a dopékejte dalších 20 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je koláč propečený. Pokud zůstane po upečení suchá a bez drobečků, vyndejte koláč z trouby a nechte ho ve formě úplně vychladnout.

Voňavé skořicové šneky

Skořicové šneky Skořicové šneky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky  + na posypání válu
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla + na vymazání formy

Na náplň:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 6 lžic jemně mletých ovesných vloček
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíci mleté skořice

Postup:

1. Do mísy robotu dejte obě mouky, cukr a špetku soli. Rozklepněte vejce, rozdrobte droždí a vlijte vlažné mléko a rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto pomalu a důkladně zpracovávejte hákovým nástavcem, alespoň 10 minut při nižší rychlosti. Vznikne vláčné, hladké a nelepivé těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě 30 minut kynout.

2. Mezitím rozpusťte máslo na náplň a v misce smíchejte vločky, cukr a skořici na drobenku.

3. Těsto vyndejte na pomoučněný vál a vyválejte z něj asi půl metru dlouhý obdélník. Celý plát těsta potřete máslem a posypte skořicovou drobenkou. Pak těsto uchopte oběma rukama na delší straně a pevně ho zaviňte do rolády. Nakrájejte ji na stejně velké kousky široké 4–6 cm (jejich výška závisí na výšce vaší formy).

4. Troubu předehřejte na 200 °C. Formu důkladně vymažte máslem a šneky do ní naskládejte těsně vedle sebe řeznou stranou nahoru. Formu dejte do trouby, teplotu snižte na 180 °C a pečte asi 30 minut. Propečení kontrolujte špejlí. Pokud těsto rychle chytí barvu, ale uvnitř stále nebude dopečené, zakryjte šneky alobalem.

TIP: Chcete-li si šneky ještě vylepšit, potřete je po vychladnutí polevou umíchanou ze 4 lžic změklého másla, 250 g smetanového sýru (například Lučiny) a 100 g moučkového cukru.

Výborný je i hrnkový perník>>>

Autor: Anna Kopečková