Kytičkový koláč s rebarborou a jahodami: Podrobný recept krok za krokem

3. června 2023 • 00:00

Pokud přemýšlíte, co upéct k nedělní kávě nebo dětem ke svačině, vyzkoušejte tento sezónní koláč. Na první pohled možná vypadá složitě, ale vůbec není. Přípravu křehkého těsta zvládne i začátečník a ke krásnému výtvoru vám bude stačit jen vykrajovátko na cukroví.

Sezóna reveně neboli rebarbory trvá přibližně od poloviny května do konce června. A právě v tu dobu také dozrávají jahody. Příroda to chytře zařídila a my bychom toho měli využít. Kombinace sladkých jahod a chuťově výraznější a nakyslé rebarbory je totiž v moučnících naprosto dokonalá. 

Rebarborou se dá zvýraznit i chuť domácí jahodové marmelády>>>

Video se připravuje ...

Spojení jahod a rebarbory si můžete vychutnat v řadě sladkých receptů. Zkuste třeba tyto: 

Jahodovo-rebarborový kynutý koláč

Jahodovo-rebarborový sypaný koláč

Bezlepková galetka s rebarborou a jahodami

Rebarbora a jahody s mascarpone

Kokosové palačinky s jahodovo-reveňovým kompotem

Kytičkový koláč krok za krokem

Doba přípravy: 40 minut

Doba chlazení: 30 minut

Doba pečení: 50 minut

Kytičkový koláč s jahodami a rebarborou Kytičkový koláč s jahodami a rebarborou • Autor: David Háva

Co budete potřebovat (na formu 26 cm):

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 240 g másla
  • 4–6 lžic studené vody

Na náplň:

  • 450 g jahod
  • 450 g rebarbory
  • 175 g cukru
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 1 lžíci mléka

Suroviny, které budete na koláč potřebovat Suroviny, které budete na koláč potřebovat • Autor: David Háva

Postup:

1. Mouku prosejte na vál a nakrájejte na ni studené máslo. Prsty začněte tvořit drobenku, pak zpracovávejte rukama těsto. Podle potřeby do něj přidávejte po lžících vodu. Hotové těsto můžete ihned válet, ale lépe vám to půjde, když ho zabalíte do fólie a dáte na 30 minut až hodinu do lednice.

2. Připravené těsto rozdělte na větší a menší část (3:2). Tu větší vyválejte mezi dvěma fóliemi na placku o průměru 40 cm. Fólii odstraňte, těsto přeneste pomocí válečku do koláčové formy vymazané máslem, přimáčkněte ke dnu a stěnám a přebytečné okraje odřízněte nožem. 

3. Jahody zbavte stopek a omyjte, z rebarbory odřízněte zaschlé konce a oloupejte z ní vlákna pomocí škrabky na zeleninu. Obojí pak nakrájejte na kousky, dejte do mísy a promíchejte s cukrem a vanilkovým pudinkem v prášku.

Základem náplně jsou nakrájené jahody a rebarbora smíchané s cukrem a pudinkovým práškem Základem náplně jsou nakrájené jahody a rebarbora smíchané s cukrem a pudinkovým práškem • Autor: David Háva

4. Náplň nasypte na připravený korpus ve formě.

5. Ze zbylé, menší části těsta vyválejte placku silnou 3–4 mm (se silnější se lépe pracuje). Část nakrájejte na proužky a těmi poklaďte ovoce v korpusu. Okraje proužků zahněte směrem dolů. Nebojte se, když někde bude kousek chybět nebo přebývat, vše se ještě dá zakrýt ozdobami.

Ovocnou náplň zakryjte proužky těsta Ovocnou náplň zakryjte proužky těsta • Autor: David Háva

6. Ze zbytku vyváleného těsta vykrajujte pomocí vykrajovátek kytičky a případně i lístky, kterým můžete nožem naznačit žebrování. Středové otvory v květinách vytlačte brčkem nebo párátkem.

Nakonec koláč ozdobte kytičkami a lístky vykrojenými ze zbylého těsta Nakonec koláč ozdobte kytičkami a lístky vykrojenými ze zbylého těsta • Autor: David Háva

7. Podle libosti koláč ozdobte, proužky a ozdoby z těsta potřete mlékem a při 185 °C pečte asi 50 minut. Pokud máte pocit, že koláč hnědne moc rychle, zakryjte ho po 30 minutách alobalem.

UŽITEČNÉ TIPY:

Než budete koláč podávat, nechte ho chvíli stát, aby se nedrobil a netekla z něj šťáva. Druhý a třetí den se bude lépe krájet i chutnat, déle ho ale neuchovávejte – čerstvé ovoce se rychle kazí.

Ovoce pustí hodně šťávy, kterou zahustí pudink. Je ale lepší, když nakrájené jahody a rebarboru přibližně hodinu před pečením promícháte s cukrem, slijete z nich šťávu a teprve pak je promícháte s pudinkem.  

Video se připravuje ...

Autor: AK, BPŽ