Víkendové pečení z přezrálých banánů: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení
Banány jsou nejen chutné, ale i zdravé. Často se nám, a možná i vám, ale stane, že nějaké zbudou, změknou, začnou černat a mají to nejlepší za sebou. Rozhodně je nevyhazujte. Poradíme vám několik receptů, jak je chutně zpracovat. Připravte si s námi lahodné lívance, voňavou bábovku nebo nadýchané suflé.
Co si z banánů upečete?
Banánovou bábovku si můžete upéct i podle videoreceptu>>>
Banánový perník
Co budete potřebovat:
- 2 vejce
- 120 g třtinového cukru
- 300 g špaldové mouky
- 1 prášek do perníku
- 1/2 lžíce kakaa
- 150 ml podmáslí
- 100 ml oleje
- 3 banány
Postup:
1. V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do perníku a kakaem. Přidejte olej, podmáslí, dva banány rozmačkané vidličkou a promíchejte.
2. Hotové těsto nalijte do pekáčku vyloženého papírem na pečení a navrch přidejte poslední, na plátky nakrájený banán.
3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.
Banánové brownies
Co budete potřebovat:
- 3 hodně zralé banány
- 100 g hořké čokolády
- 2 lžíce holandského kakaa
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 hrnku cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 velké vejce
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce mléka
- 1 až 2 banány a hrst lískových oříšků na ozdobení
Postup:
1. Oloupané banány rozmačkejte vidličkou na kaši. Čokoládu rozlámejte na kousky a nechte rozpustit v rendlíku v misce nebo kastrůlku v horké vodní lázni.
2. V míse smíchejte všechny sypké suroviny. K této směsi přidejte celé vejce, máslo, mléko, rozpuštěnou čokoládu, rozmačkané banány a umíchejte husté těsto.
3. Připravené těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a povrch ozdobte nakrájeným banánem a lískovými oříšky. Vše dejte do trouby předehřáté na
200 °C, ihned ztlumte teplotu na 180 °C a pečte asi 35 minut.
Banánové lívance
Co budete potřebovat:
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 2 banány
- 1 lžíci másla
- olej nebo přepuštěné máslo na smažení
- rozehřátou čokoládu nebo slaný karamel a banány na ozdobení
Postup:
1. V míse prošlehejte vejce s mlékem. Přidejte mouku, prášek do pečiva, banány rozmačkané vidličkou a rozpuštěné máslo. Vše důkladně prošlehejte.
2. Těsto nechte chvilku odpočinout a pak z něj upečte na oleji nebo přepuštěném másle lívance.
3. Lívance podávejte přelité čokoládou nebo slaným karamelem a ozdobené banány. Můžete přidat i kopeček mascarpone nebo zakysané smetany.
Slaný karamel si můžete připravit podle videa>>>
Banánová bábovka
Co budete potřebovat:
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 banány
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g nasekaných ořechů
- 70 g nasekané tmavé čokolády
- máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
- čokoládovou polevu a nasekané ořechy na ozdobení
Postup:
1. Tvaroh rozmíchejte vidličkou, přidejte vejce, mléko a olej. Zralé banány rozmačkejte vidličkou, přidejte do tvarohové směsi a vše dobře promíchejte.
2. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte škrob, prášek do pečiva a oba druhy cukru. Nakonec přimíchejte tvarohovou směs, nasekané ořechy a čokoládu.
3. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy, dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 50 minut.
4. Upečenou bábovku nechte krátce vychladnout, pak ji opatrně vyklopte a když úplně vychladne, přelijte ji čokoládovou polevou, posypte nasekanými ořechy a nechte zaschnout.
Banánové suflé
Co budete potřebovat:
- 4 bílky
- 25 g moučkového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíci kakaa
- 3 banány
- 2 lžičky citronové šťávy
- máslo na vymazání misek
- šlehačku nebo zmrzlinu na ozdobení
Postup:
1. Z bílků a moučkového cukru ušlehejte tuhý sníh.
2. Mouku smíchejte s kakaem a vše opatrně zapracujte do bílkové hmoty. Přidejte banány rozmačkané vidličkou, citronovou šťávu a opatrně promíchejte.
3. Misky na zapékaní nebo hrnečky vymažte máslem a naplňte je asi do dvou třetin připraveným těstem. Rozložte je na plech, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.
4. Hotové suflé ozdobte kopečkem šlehačky nebo zmrzliny a ihned podávejte.