Víkendové pečení z přezrálých banánů: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

10. března 2024 • 03:28

Banány jsou nejen chutné, ale i zdravé. Často se nám, a možná i vám, ale stane, že nějaké zbudou, změknou, začnou černat a mají to nejlepší za sebou. Rozhodně je nevyhazujte. Poradíme vám několik receptů, jak je chutně zpracovat. Připravte si s námi lahodné lívance, voňavou bábovku nebo nadýchané suflé.

Co si z banánů upečete?

Banánový perník

Banánové brownies

Banánové lívance

Banánová bábovka

Banánové suflé

Banánovou bábovku si můžete upéct i podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Banánový perník

Banánový perník Banánový perník • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 300 g špaldové mouky
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 lžíce kakaa
  • 150 ml podmáslí  
  • 100 ml oleje
  • 3 banány

Postup:

1. V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do perníku a kakaem. Přidejte olej, podmáslí, dva banány rozmačkané vidličkou a promíchejte. 

2. Hotové těsto nalijte do pekáčku vyloženého papírem na pečení a navrch přidejte poslední, na plátky nakrájený banán.

3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.

Banánové brownies

Banánové brownies Banánové brownies • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 3 hodně zralé banány
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 velké vejce
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 až 2 banány a hrst lískových oříšků na ozdobení

Postup:

1. Oloupané banány rozmačkejte vidličkou na kaši. Čokoládu rozlámejte na kousky a nechte rozpustit v rendlíku v misce nebo kastrůlku v horké vodní lázni. 

2. V míse smíchejte všechny sypké suroviny. K této směsi přidejte celé vejce, máslo, mléko, rozpuštěnou čokoládu, rozmačkané banány a umíchejte husté těsto.

3. Připravené těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a povrch ozdobte nakrájeným banánem a lískovými oříšky. Vše dejte do trouby předehřáté na
200 °C, ihned ztlumte teplotu na 180 °C a pečte asi 35 minut. 

Banánové lívance

Banánové lívance Banánové lívance • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 2 banány
  • 1 lžíci másla
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení
  • rozehřátou čokoládu nebo slaný karamel a banány na ozdobení

Postup:

1. V míse prošlehejte vejce s mlékem. Přidejte mouku, prášek do pečiva, banány rozmačkané vidličkou a rozpuštěné máslo. Vše důkladně prošlehejte.

2. Těsto nechte chvilku odpočinout a pak z něj upečte na oleji nebo přepuštěném másle lívance.

3. Lívance podávejte přelité čokoládou nebo slaným karamelem a ozdobené banány. Můžete přidat i kopeček mascarpone nebo zakysané smetany.

Slaný karamel si můžete připravit podle videa>>>

Video se připravuje ...

Banánová bábovka

Banánová bábovka Banánová bábovka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 banány
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g nasekaných ořechů
  • 70 g nasekané tmavé čokolády
  • máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
  • čokoládovou polevu a nasekané ořechy na ozdobení

Postup:

1. Tvaroh rozmíchejte vidličkou, přidejte vejce, mléko a olej. Zralé banány rozmačkejte vidličkou, přidejte do tvarohové směsi a vše dobře promíchejte.

2. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte škrob, prášek do pečiva a oba druhy cukru. Nakonec přimíchejte tvarohovou směs, nasekané ořechy a čokoládu.

3. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy, dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 50 minut.

4. Upečenou bábovku nechte krátce vychladnout, pak ji opatrně vyklopte a když úplně vychladne, přelijte ji čokoládovou polevou, posypte nasekanými ořechy a nechte zaschnout.

Banánové suflé

Banánové suflé Banánové suflé • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 25 g moučkového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • 3 banány
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • máslo na vymazání misek
  • šlehačku nebo zmrzlinu na ozdobení

Postup:

1. Z bílků a moučkového cukru ušlehejte tuhý sníh. 

2. Mouku smíchejte s kakaem a vše opatrně zapracujte do bílkové hmoty. Přidejte banány rozmačkané vidličkou, citronovou šťávu a opatrně promíchejte.

3. Misky na zapékaní nebo hrnečky vymažte máslem a naplňte je asi do dvou třetin připraveným těstem. Rozložte je na plech, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.

4. Hotové suflé ozdobte kopečkem šlehačky nebo zmrzliny a ihned podávejte. 

Autor: Jana Dvořáková