Zpět do školy jedině s chutnou svačinou! 5 receptů na dobroty do baťůžku

12. dubna 2021 • 00:00

Těšili jsme se na návrat dětí do škol, ale vrátit se do zajetých kolejí není vůbec snadné. Potýkáme se tak paradoxně s opačnými problémy, a sice že budou celý den bez našeho dohledu. Jak se učí, co dělají o přestávkách a jak se ve škole stravují? Čerstvé svačinky, jaké jim můžeme připravit doma, nejsou vždy vhodné na převoz ve školních batůžcích. Vysoké nároky na dětské občerstvení ale hravě splníte s našimi recepty!

Tyhle svačinky v koši neskončí

Každé dítě má jiné chutě a trefit se do noty všem je téměř nemožné. Všichni ale chceme dopřát dítku alespoň trochu zdravé občerstvení, které mu dodá během dne potřebné živiny a energii, a zároveň nechceme, aby námi pracně připravená svačinka skončila netknutá na dně aktovky či dokonce v koši.

Co tedy malým školákům stále připravovat? Vybrali jsme pro vás 5 receptů, na kterých si smlsnete i vy, rodiče, kteří chtějí, aby se jejich děti stravovaly zdravě, ale hlavně, aby jim chutnalo! A pokud byste si přeci jen z receptů nevybrali, na konci článku najdete rady a tipy, jak sestavit vlastní svačinky na míru svým malým gurmánům.

Jablečné muffiny

Banánové lívance

Tortilla s kuřecím masem

Sendviče s lososovou pomazánkou

Špaldové sušenky

Jablečné muffiny

Doba přípravy: 20 minut

Počet kusů: 9

Suroviny:

  • 180 g polohrubé mouky
  • 80 g ovesných vloček, jemně mletých
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 jablka
  • 2 vejce
  • 180 ml mléka
  • 60 g rozpuštěného másla

Postup:

1. V míse smíchejte všechny suché ingredience. Jedno jablko nastrouhejte i se slupkou, druhé pokrájejte na malé kostičky a přidejte je do směsi. Přilijte rozšlehaná vejce, mléko a vychladlé máslo.

2. Plech na muffiny vyložte košíčky a naplňte je asi do dvou třetin. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 10 minut.

Banánové lívance s kokosem a mákem

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 3 zralé banány
  • 3 vejce
  • 7 lžic špaldové mouky
  • 7 lžic strouhaného kokosu
  • 2 lžíce máku
  • máslo nebo ghí na smažení

Postup:

1. Do mixéru dejte pokrájené banány, vejce, mouku, kokos a umixujte těsto. Mělo by být hustší, podle potřeby přidejte lžíci mouky. Vmíchejte mák a nechte pár minut odpočinout.

2. V lívanečníku nebo v pánvi rozpusťte kousek másla či ghí a smažte lívance z obou stran dozlatova. Lívance doplňte dle chuti řeckým jogurtem a čerstvým ovocem. Skvělou kombinací ovoce jsou například borůvky a mango.

Tortilla s kuřecím masem

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 2 mrkve
  • 2 avokáda
  • 2 kuřecí prsa – opečená
  • 4 tortilly
  • 200 g krémového sýra
  • 2 saláty Little Gem
  • výhonky řeřichy – dle chuti

Postup:

1. Mrkve očistěte a nastrouhejte. Avokádo rozpulte, zbavte pecky, dužninu vykrojte lžící a podélně nakrájejte. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky. 

2. Tortilly potřete krémovým sýrem, poklaďte je výhonky řeřichy a listy salátu, přidejte avokádo, poctivou hrst mrkve a kuřecí maso. Zabalte wrapy, rozkrojte je na poloviny a pečlivě je zajistěte papírem a provázkem, aby držely pohromadě.

Tip: Wrapy si v klidu připravte večer, zabalte je do potravinové fólie a uložte do ledničky. Ráno jako když je najdete.

Lososová pomazánka

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 4 porce

Suroviny:

  • 200 g pečeného lososa
  • 200 g lučiny
  • 1 jarní cibulka
  • limetková šťáva
  • 8 plátků žitného chleba racio
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 hrst rukoly nebo oblíbených salátových listů
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

1. Porce pečeného lososa zbavte kůže a kostí, maso dejte do mísy a rozmělněte vidličkou. Přidejte lučinu, nadrobno pokrájenou jarní cibulku a trochu limetkové šťávy. Dochuťte solí a pepřem.

2. Krajíce chleba namažte pomazánkou, přidejte ředkvičky pokrájené na kolečka, hrstku rukoly, přiklopte druhým namazaným krajícem a diagonálně překrojte.

Špaldové sušenky

Doba přípravy: 30 minut

Počet kusů: 20

Suroviny:

  • 10 lžic javorového sirupu
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce karobu
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 ml sezamového oleje

Postup:

Olej promíchejte se sirupem, pak přidejte nadrobno posekanou čokoládu a zbylé ingredience. Řádně promíchejte a tvarujte hrudky nebo placičky. Pečte na plechu s pečicím papírem v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Sušenky nechte vychladnout na plechu, protože zpočátku jsou hodně křehké.

Svačina do školy – rady a tipy

Děti mají rády především sladké chutě, a tak, než aby si kupovaly za kapesné čokoládové tyčinky plné cukru, připravte jim raději domácí muffiny, palačinky či müsli tyčinky. Klasickou bílou mouku doplňte nebo zcela nahraďte třeba moukou celozrnnou, pohankovou či luštěninovou, přidejte důležité oříšky, mandle, kokos a semínka. Děti by však neměly přijímat tolik vlákniny jako dospělí, proto to s celozrnnými produkty nepřežeňte.

Pokud mají vaše děti rády sladkosti, ze začátku se cukru nebo dalším sladidlům, jako jsou různé sirupy či med, nevyhnete. Se svačinkou bez sladké chuti byste totiž nejspíš nepochodili. Postupně můžete množství sladidel ubírat a na konec třeba dosladit jen trochou sušeného ovoce nebo rozmačkaným banánem.

Ze slaného občerstvení můžete připravit různé sendviče či tortillové wrapy, ale nezapomeňte na bílkoviny v podobě žervé, tvarohu či ricotty nebo kvalitní šunky či sýra. Kromě čerstvé zeleniny je dále můžete obohatit i o čerstvé bylinky, klíčky a výhonky. Do pomazánek zase můžete přidat za studena lisované oleje, jako je lněný, sezamový či dýňový, nebo vyzkoušet ořechová másla.

Autor: VDŠ