Upečte si štěstíčka: Sušenky se vzkazem k Mezinárodnímu dni štěstí
Křupavé koláčky s proroctvím uvnitř možná znáte z čínských restaurací, kde se podávají po jídle. Sušenky ale z Číny nepocházejí, vznikly pravděpodobně v Kalifornii. Nejčastěji se vyrábějí z mouky, cukru, vanilky a sezamového oleje. Zkuste si je upéct doma, potěšíte rodinu či známé a příprava bude bavit i děti!
Originální tvar, vanilková vůně a tajemné křupnutí ve chvíli, kdy jste zvědaví, jaký vzkaz bude uvnitř! To jsou sušenky štěstí, které snadno připravíte i doma.
Co je štěstí? Zeptali jsme se známých krásek >>>
Koláčky štěstí
- 3 velké bílky
- 3/4 šálku cukru krupice
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mandlového extraktu (případně 1/2 lžičky jen jednoho z nich)
- 3 lžíce vody
- 1 šálek hladké mouky
Postup:
1. Nejprve si předehřejte troubu na 150 °C. Plech vyložte pečicím papírem a připravte si libovolné vzkazy napsané na tenkých papírcích, širokých maximálně 1 cm a dlouhých asi 7–8 cm.
2. Bílky ušlehejte s cukrem, pak vmíchejte rozpuštěné máslo, extrakty a vodu a zpracujte metličkou nebo šlehačem. Přisypávejte mouku a zpracujte v těsto.
3. Polévkovou lžící dejte těsto na plech a zmáčkněte na kolečka o průměru asi 10 cm. Pokud si jich upečete moc najednou a nemáte v kuchyni pomocníky, může se stát, že je nestihnete včas zabalit, proto je lepší péct nejprve třeba jen 3 kusy.
Zkuste také báječné skotské sušenky shortbread. Hodí se k čaji i ke kávě!
4. Pečte 7–8 minut, dokud okraje mírně nezhnědnou. Pokud budou příliš hnědé, budou při tvarování praskat. A pokud málo, budou se naopak spíše trhat.
5. Jakmile upečené sušenky vyndáte z trouby, rychle je otočte a složte na polovinu do půlkruhu. Nyní do něj vložte štěstíčko, ale pozor, aby nebyla sušenka příliš horká a papír se na ni nenalepil. Položte půlkruh na okraj šálku a konce rychle sklopte dolů, aby se nalisoval do tvaru koláčku štěstí.
6. Nejlepší je nechat štístka vychladnout ve formě na muffiny, aby udržela svůj tvar.