French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani připravíte i ze zbytků!

11. dubna 2024 • 03:15

Kolik kuchyní, tolik názvů. Francouzský toast je oblíbený v mnoha zemích a má přezdívky jako chudí rytíři, smažené pavézky nebo ztracený chléb. Základem jsou plátky bílého pečiva obalené v těstíčku z vajec a mléka, osmažené na pánvi. Nejčastěji se podává nasladko, ale existují i slané verze. Inspirujte se našimi recepty.

Zbyly vám housky housky, bagetka nebo toastový chléb? Připravte si z nich oblíbený francouzský toast k snídani nebo k odpolední kávě. Do těstíčka můžete přidat skořici, vanilku, muškátový oříšek i trochu bílého vína. Na ozdobu se skvěle hodí šlehačka, ovoce, džem nebo med. A pokud máte radši slanou snídani, sáhněte třeba po oblíbeném druhu sýra a čerstvém špenátu.

French toast si můžete připravit i ze zbylých domácích houstiček>>>

Video se připravuje ...

Základní recept na sladký french toast můžete dozdobit podle svých představ a možností. Nejlepší je využít suroviny „co dům dal“ a připravit si parádní snídani ze zbytků.

Základní recept

  • plátky libovolného bílého pečiva
  • 2 vejce
  • 1/3 šálku mléka

Z vajec a mléka udělejte těstíčko, které můžete vylepšit skořicí, muškátovým oříškem a vanilkovým cukrem v případě sladkého toastu nebo špetkou pepře, chilli a sekaných bylinek v případě slaného. Plátky pečiva v těstíčku namočte ze všech stran a opečte na pánvi s trochou oleje. Pak už je stačí jen ozdobit podle vlastní chuti a fantazie.

Francouzský toast z croissantu podle časopisu F.O.O.D.

Francouzský toast z croissantu je královská dobrota! Francouzský toast z croissantu je královská dobrota! • Autor: F.O.O.D.

Počet porcí: 2

Čas na přípravu: 15 minut

Suroviny:

  • 1 šálek mraženého bobulového ovoce
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 2 větší croissanty
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce másla
  • řecký jogurt k podávání

Postup:

1. Mražené ovoce nechte v kastrůlku přes noc povolit. Ráno k němu přidejte cukr a povařte na mírném ohni asi 5–10 minut. Šťáva, kterou ovoce pustí, se zredukuje na hustší sirup.

2. Mezitím na suché pánvi opražte mandlové plátky dozlatova a přesypte je do misky.

3. Croissanty rozkrojte na poloviny a v ploché misce rozmíchejte vejce se skořicí. Na pánvi rozpusťte máslo. Croissanty postupně namáčejte ve vejcích a smažte z obou stran dozlatova. Postačí minuta až dvě z každé strany – obracečkou je můžete k pánvi vždy trochu přitlačit.

4. Opečené croissanty podávejte s poctivou porcí řeckého jogurtu, ovocným rozvarem a opečenými mandlovými lupínky.

Zkuste i francouzské toasty z chleba s červeným ovocem.

Slaný toast s čedarem a pestem

Zkuste french toast naslano Zkuste french toast naslano • Autor: iStock

Počet porcí: 2

Čas na přípravu: 15 minut

Suroviny:

  • 6 plátků toastového chleba
  • 3 vejce
  • 4 plátky čedaru
  • 4 plátky šunky od kosti
  • 2 vrchovaté lžíce pesta
  • rostlinný olej na smažení
  • čerstvé sekané bylinky – pažitka, petrželka (nemusí být)
  • špetka pepře, a pokud máte rádi, tak i chilli

Postup:

1. Z vajec, pepře, chilli a sekaných bylinek vymíchejte omáčku. Toasty v ní namočte ze všech stran a opečte je na pánvi s malým množstvím oleje.

2. Plátek hotového toastu pomažte pestem, přidejte čedar a šunku a ihned přiklopte druhým, ještě horkým plátkem, aby se sýr rozpustil.

3. Stejný postup opakujte tak, abyste získali tři toasty o 2 patrech (nebo dva toasty o 3 patrech). Podávejte s vaší oblíbenou čerstvou zeleninou.

Zkuste i francouzské toasty s pestem.

Autor: red