French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani připravíte i ze zbytků!

28. února 2021 • 00:00

Kolik kuchyní, tolik názvů. Francouzský toast je oblíbený v mnoha zemích a má přezdívky jako chudí rytíři, smažené pavézky nebo ztracený chléb. Základem jsou plátky bílého pečiva obalené v těstíčku z vajec a mléka, osmažené na pánvi. Nejčastěji se podává nasladko, ale existují i slané verze. Inspirujte se našimi recepty.

Zbyly vám housky, bagetka nebo toastový chléb? Připravte si oblíbený francouzský toast k snídani nebo k odpolední kávě. Do těstíčka můžete přidat skořici, vanilku, muškátový oříšek i trochu vína. Na ozdobu se skvěle hodí šlehačka, ovoce, džem nebo med. A pokud máte radši slanou snídani, sáhněte třeba po oblíbeném druhu sýra a čerstvém špenátu.

Základní recept na sladký french toast můžete dozdobit podle svých představ a možností. Nejlepší je využít suroviny „co dům dal“ a připravit si parádní snídani ze zbytků.

Základní recept

  • plátky libovolného bílého pečiva
  • 2 vejce
  • 1/3 šálku mléka

Z vajec a mléka udělejte těstíčko, které můžete vylepšit o skořici, muškátový oříšek a vanilkový cukr v případě sladkého toastu nebo špetku pepře, chilli a sekaných bylinek v případě slaného. Plátky pečiva v těstíčku nechte namočit ze všech stran a opečte na pánvi s trochou oleje. Následuje čas na zdobení, kterému se meze nekladou.

Francouzský toast z croissantu podle časopisu F.O.O.D.

Počet porcí: 2

Čas na přípravu: 15 minut

Suroviny:

  • 1 šálek mraženého bobulového ovoce
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 2 větší croissanty
  • 3 vejce
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžíce másla
  • řecký jogurt k podávání

Postup:

Mražené ovoce nechte v kastrůlku přes noc povolit. Ráno k němu přidejte cukr a povařte na mírném ohni asi 5–10 minut. Šťáva, kterou ovoce pustí, se zredukuje na hustší sirup.

Mezitím na suché pánvi opražte mandlové plátky dozlatova a přesypte je do misky. Croissanty rozkrojte na poloviny a v ploché misce rozmíchejte vejce se skořicí. Na pánvi rozpusťte máslo. Croissanty postupně namáčejte ve vejcích a smažte z obou stran dozlatova. Postačí minuta až dvě z každé strany – obracečkou je můžete k pánvi vždy trochu přitlačit.

Opečené croissanty podávejte s poctivou porcí řeckého jogurtu, ovocným rozvarem a opečenými mandlovými lupínky.

Slaný toast s čedarem a pestem

Počet porcí: 2

Čas na přípravu: 15 minut

Suroviny:

  • 6 plátků toastového chleba
  • 3 vejce
  • 4 plátky čedaru
  • 4 plátky šunky od kosti
  • 2 vrchovaté lžíce pesta
  • rostlinný olej na smažení
  • čerstvé sekané bylinky – pažitka, petrželka (nemusí být)
  • špetka pepře, a pokud máte rádi, tak i chilli

Postup:

Z vajec, pepře, chilli a sekaných bylinek vymíchejte omáčku. Toasty namočte ze všech stran a opečte na pánvi s malým množstvím oleje. Plátek hotového toastu pomažte pestem, přidejte čedar a šunku a ihned přiklopte druhým, ještě horkým plátkem, aby se sýr rozpustil. Stejný postup opakujte tak, abyste získali dva toasty o 3 patrech. Podávejte s vaší oblíbenou čerstvou zeleninou.

Další skvělé recepty, rady a tipy najdete v březnovém čísle časopisu F.O.O.D.

Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D. Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Autor: MM, F.O.O.D.