První dort jako z pohádky: 60 nejroztomilejších dětských dortů k prvním narozeninám

29. srpna 2020 • 00:00

Narozeninový dort pro ty nejmenší má co do surovin svá pravidla. To ovšem neznamená, že nemůžete mít na oslavě jeden krásný pro ostatní hosty, ze kterého malý oslavenec jen trochu ochutná. Podívejte se na nejkrásnější první dorty a zamilujte se na první pohled.

Dort k narozeninám zkrátka patří a na oslavě by neměl chybět ani v případě, že oslavenec jídlu ještě příliš nedá. Než začnete řešit složení prvního dortu a suroviny, které by měl nebo neměl dort obsahovat, je potřeba si uvědomit, kolik ho dítě ve skutečnosti sní. Pokud mu dáte na talíř symbolický kousek, ze kterého si ukrojí jednu nebo dvě lžičky a zbytek skončí na podlaze, šatech nebo ho budete dojídat vy, nemá smysl dělat obrovský dort bez špetky cukru. Oslavenec nesní téměř nic a zbytek té nádhery zbude na vás a příbuzné.

Podívejte se na 60 nejkrásnějších dortů k prvním narozeninám ve fotogalerii v úvodu článku.

S klidným srdcem udělejte na první narozeniny dort klasický, který bude chutnat všem hostům a bude se vám líbit. Na fotkách z oslavy bude vypadat krásně a vy ho s chutí sníte. Dětem můžete dát trochu ochutnat (jedna lžička vaše snahy o zdravý jídelníček nezhatí) nebo jim připravte jeden malý neslazený cupcake zvlášť, případně nazdobte ovocem neslazené lívanečky z banánů nebo batátů.

Nenechte se nachytat

Pozor si dejte na všechny recepty se zdánlivě zdravými alternativami klasických surovin. Řepný cukr, třtinový cukr, med i různá zdánlivě zdravější sladidla nebo sirupy mají prakticky identické složení. Jestli dort osladíte bílým cukrem, kokosovým cukrem nebo datlovým sirupem, je to úplně jedno, organismus rozdíl nepozná. Ten pozná pouze vaše peněženka.

Nechce se vám do pečení dortu? Zkuste jednoduchý smetanový dezert:

Dítě navíc není malý dospělý. Jeho potřeba vlákniny je mnohonásobně menší než u dospělých. V případě ročního dítěte je to přibližně 6 g (doporučené denní množství vlákniny pro dospělého je 30 g). Nesnažte se mu proto nutně péct dort z celozrnné mouky smíchané z ovesnými vločkami, takhle malým dětem dejte bez výčitek mouku bílou. Vůbec to nevadí.

Pozor si samozřejmě při pečení pro děti dejte na zdobení. Vynechte velké kusy ořechů, bonbónů nebo cukrářských ozdob, které by dítě mohlo snadno vdechnout.

Recepty na skvělé dorty pro děti od jednoho roku najdete ZDE >>>

Autor: KF