Znáte miso pastu? Tahle zázračná superpotravina je nejenom zdravá, ale skrývá v sobě i kouzlo umami
Umí být sladká, slaná i tak trochu záhadná. Řeč je o miso pastě, naprosto výjimečné ingredienci, která povýší polévky, omáčky nebo třeba marinády na úplně novou úroveň. Proč by neměla chybět ve vaší kuchyni? A jaké dobroty se z ní ještě dají připravit?
Miso pasta pochází z Japonska, kde se objevila už v 6. století. Jde o tradiční koření vyrobené z fermentovaných sójových bobů, často v kombinaci s dalšími přísadami, jako je rýže nebo ječmen a sůl. Obsahuje i koji, speciální kulturu plísně, která pomáhá spustit fermentaci a vytváří charakteristickou umami chuť. Směs se nechává fermentovat zpravidla po dobu několika měsíců až let, v závislosti na tom, jakého je druhu, a na požadované intenzitě chuti.
Zkuste přidat trošku miso pasty třeba do této květákové polévky:
Proč je miso tak zdravé?
Všechny druhy miso pasty mají úžasné zdravotní benefity, údajně patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Miso pasta podporuje trávení díky probiotikům, posiluje také imunitní systém a pomáhá při srdečních chorobách. Je bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů skupiny B a minerálů jako mangan, měď a zinek, stejně jako omega-3 mastných kyselin. Vědci z japonského centra pro výzkum rakoviny zjistili, že u lidí, kteří si pravidelně dopřávali miso polévky, se mnohem méně vyskytovaly některé formy rakoviny. A dokonce se jí přisuzuje i zásluha na dlouhověkosti Japonců.
Jaké miso si račte přát?
Miso pasta má nespočet různých druhů. Podle barvy pak poznáte, jaká chuť vás pravděpodobně čeká. Čím je totiž miso tmavší, tím je jeho chuť aromatičtější a intenzivnější. Liší se podle použitých surovin a doby fermentace. Shiro miso neboli bílé miso je nejjemnější a nejsladší. Hodí se do salátů, polévek nebo marinád. Aka miso (červené miso) má intenzivnější a lehce slanější chuť. Je perfektní do vydatných jídel, jako jsou omáčky nebo grilované maso, skvěle ladí s kořenovou zeleninou a houbami.
Shinshu miso (světlé miso) je něco mezi shiro a aka miso. Má univerzální použití. Genmai miso neboli středně hnědé miso vyráběné ze sóji a rýže natural je slanější a aromatičtější. Mugi miso, což je ječmenné miso, má lehce sladké aroma. Smíšené miso (Awase) je směs bílého a červeného misa, kombinuje přitom sladkost a robustní chuť obou typů. A nakonec nejvýraznější a nejtmavší Hatcho miso vyráběné jen ze sóji má intenzivní, zemitou a lehce uzenou chuť, hodí se na dušená jídla nebo hutné omáčky.
Miso pasta je skvělá nejenom do polévky.
Jak miso pastu používat?
Miso je hlavní ingrediencí do miso polévky, která je tradiční součástí japonské kuchyně. Další možností jsou marinády, kdy se například smíchá miso pasta s medem, zázvorem a sójovou omáčkou. A miso lze přidat i do krémových omáček nebo dresinků. Můžete si i trošku zaexperimentovat a přidat miso pastu do těsta na chleba nebo do slaných muffinů. Pasta si ovšem zachová nejvíc prospěšných látek, když ji použijete ve studené kuchyni nebo ji přidáte až ke konci vaření. Stačí rozmíchat miso v trošce vody a přidat do jídla. To dosolte až po přidání misa.
Kde miso pastu koupit a jak ji skladovat?
Miso pastu snadno seženete ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami nebo on-line. Po otevření je dobré ji skladovat v ledničce, kde vydrží i několik měsíců. Ujistěte se ale, že je obal těsně uzavřený, aby se zabránilo vysychání a kontaminaci. Při používání miso pasty stačí malé množství, protože její chuť je velmi koncentrovaná. Začněte proto s menší dávkou a postupně přidávejte, než dosáhnete požadované chuti.
Miso polévka:
Ingredience:
- 4 šálky vody
- 2 lžičky dashi koření
- 3 lžíce miso pasty
- 1 balení tofu (225 g), nakrájeného na kostičky
- 2 jarní cibulky
Postup:
1. Připravte si všechny ingredience. V menším hrnci smíchejte vodu a dashi (základní vývar používaný v japonské kuchyni) za středně vysoké teploty a přiveďte k varu.
2. Snižte teplotu na střední stupeň a zašlehejte miso pastu. Přidejte tofu. Oddělte vrstvy jarní cibulky a nakrájené přidejte do polévky. Vařte na mírném ohni 2 až 3 minuty a podávejte.
A co takhle připravit si i tradiční japonské sushi?