Toasty, jaké jste ještě neviděli! Japonská designérka dělá z obyčejných plátků chleba umělecká díla

13. října 2024 • 04:57

Pokud jde o plátky toastového chleba, každý má svůj oblíbený způsob, jak si je vychutnat. Někomu stačí potřít je máslem a marmeládou, jiný si je rád obloží šunkou a sýrem, a někdo zase dává přednost avokádu a vejci. Patrně nic se ale nevyrovná tomu, jak je připravuje talentovaná tokijská designérka Manami Sasaki. Z toastů totiž tvoří přímo umělecká díla!

Manami Sasaki byla jednou z mála, které covid ovlivil i pozitivně. S ním spojená omezení ji totiž donutila, aby posunula svou kreativitu na zcela novou úroveň. „Důvodem, proč jsem začala tyto toasty dělat, byl lockdown. Předtím jsem každý den strávila hodinu a půl dojížděním do práce, jenže pak jsem musela pracovat z domova, a to vedlo k tomu, že jsem vstávala pozdě a lenošila," svěřila se Sasaki internetovému magazínu Vogue. Potřebovala si proto vytvořit nějakou ranní rutinu, která by ji bavila a přinutila vstávat brzy. A protože odmalička miluje toasty, začala si je k snídani dělat mnohem kreativněji. Své kulinářské výtvory postupně zveřejňovala na Instagramu a postupně si získala fanoušky po celém světě. Ranní toasty se tak pro ni staly nejen možností, jak předvést svůj talent, ale také způsobem, jak představit japonskou kulturu, jídlo i zvyky místních obyvatel.  

Nechcete zkusit upéct si výborný domácí toastový chleba? 

Nejméně tři hodiny práce

Když si prohlédnete její jedlá díla, zjistíte, že Sasaki ještě posunula hranice toho, čím vším se dají plátky toastového chleba obložit, a vytvořila nové techniky experimentováním s barvami, tvary, texturami i rozměry. Na zdobení používá v podstatě všechno, co je k dispozici – nejrůznější ovoce a zeleninu, jikry z tresky, majonézu, vajíčka, brokolicové klíčky, ořechy, chobotnicový inkoust nebo dokonce i jedlé plátky zlata. A protože jde o toasty, musí brát Sasaki v úvahu také to, že některé suroviny po vložení do toastovače změní barvu nebo tvar.

Výroba jednoho toastu jí trvá minimálně tři hodiny. Poté, co se se rozhodne, jak by měl toast vypadat, jde do místního supermarketu a nakoupí potřebné suroviny. To většinou dělá již večer předtím, aby druhý den brzy ráno mohla hned začít tvořit. 

Krásné a lahodné zároveň

Inspiraci nachází Sasaki v podstatě všude. Často to bývají různé geometrické vzory, staré japonské obrazy, ale také americké komiksy, filmové plakáty nebo Disney postavičky. Nemyslete si ale, že jde jen o estetickou stránku. Sasaki si dává velmi záležet také na tom, aby kombinace surovin, které na toastu použije, byla lahodná. Na jednom toastu s květinovým vzorem tak například použila kombinaci borůvek, sezamové a zakysané smetany a kerblíku a to vše zakončila kapkou medu. Podívejte se v galerii v úvodu článku, co vše se dá na plátcích toastového chleba vytvořit.

Naše české obložené chlebíčka jsou ovšem taky skvělé!

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková