Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší? Sladké i slané varianty!

30. srpna 2017 • 11:41

Čeká vás narozeninová oslava anebo jen chcete něco upéct k odpolední kávě? Ať tak či onak, muffiny jsou stoprocentně správná volba, upravit si je totiž můžete podle toho, k jaké příležitosti je připravujete. V případě, že se chystáte na oslavu, můžete je například sladit s narozeninovým dortem. Výhodou muffinů je, že si je návštěva může vzít jen tak do ruky a především děti z nich budou nadšené, stačí je jen správně ochutit a nazdobit. 

V poslední době se rozmáhá trend tzv. cupcakes, což jsou vlastně malé dortíky, které jsou bohatě ozdobené. Mnoha lidem by se mohlo zdát, že se jedná právě o muffiny, ale rozdíl je v tom, že cupcakes většinou mají polevu, jsou polité různými krémy a posypkami, zatímco uvnitř je jen jednoduché těsto. U muffinů je to naopak, i když striktní pravidla samozřejmě neexistují.

Zkuste základní recept na snadné čokoládové muffiny, který najdete ZDE.

Čokoládové muffiny Čokoládové muffiny • Autor: iStock

Jestli máte z pečení strach, můžeme vás ujistit, že pokud se budete držet jednoduchého receptu, není žádný důvod, proč by výsledek vaší snahy neměl být uspokojující. Muffiny  jsou totiž něco, co by zvládlo i dítě školou povinné. Kdyby náhodou výsledek byl jiný než vaše očekávání (stát se může cokoliv), možná jste udělali některou ze základních chyb.

Přece jen existuje pár pravidel, kterých byste se měli držet:

1) Šlehač nechte ve skříni, pokud „přemícháte“ suroviny, muffiny nebudou tak nadýchané. Raději si zvlášť smíchejte suroviny tekuté a sypké a až potom je spojte dohromady.

2) Snažte se o to, aby suroviny měly stejnou teplotu, chlazené věci tedy včas vyndejte z lednice.

3) Pečte je zhruba 20–25 minut při teplotě 180 °C, dokud nebudou po zmáčknutí na povrchu pevné a uvnitř ještě vláčné. U slaných muffinů dobu pečení protáhněte na 25–35 minut.

Slané muffiny Slané muffiny • Autor: iStock

4) Pohlídejte si množství prášku do pečiva, pokud ho přidáte moc, muffiny se rychle zvednou a potom hned spadnou, nakonec budou tuhé a nevzhledné.

5) Používejte hladkou pšeničnou nebo hladkou špaldovou mouku, část můžete nahradit celozrnnou, ale potom musíte počítat s tím, že muffiny budou trochu zplihlé. Pro vytvoření hrubší struktury, ale křupavé krusty na povrchu použijte mouku polohrubou.

6) Nezapomeňte přidat dostatečné množství tuku, muffiny zůstanou mnohem déle čerstvé a měkké.

7) Pokud chcete mít těsto hutnější a vláčnější, nahraďte část mléka kefírem, jogurtem nebo zakysanou smetanou.

8) Velmi záleží i na formě, ve které je pečete. Pokud zvolíte papírové košíčky, vybírejte opravdu kvalitní, jinak se vám muffiny připečou a ven je nedostanete. Velmi dobře poslouží i teflonová forma vymazaná máslem a vysypaná moukou anebo forma silikonová.

Slaná chuť na ozvláštnění 

Muffiny, na rozdíl od cupcakes, můžete péct také ve slané variantě. Jak by vám chutnaly třeba takové sýrové, špenátové, pizzové anebo šunkové? Věřte, že stojí za vyzkoušení a i návštěva bude překvapená, že místo sladké chuti má na jazyku slanou. 

Vyzkoušejte tyto skvělé muffiny s rajčaty a olivami, recept najdete ZDE. 

Slané muffiny Slané muffiny • Autor: iStock

Zdobte podle nálady a chuti

Pokud zůstaneme u sladké verze, po upečení nás čeká ta zábavnější část, a to zdobení. Zdobení byste měli alespoň trochu přizpůsobit tomu, co jste přidávali dovnitř těsta. Velmi dobře vypadá, pokud v závěru pečení na muffiny přidáte oříšek, lžičku kokosu anebo do nich zabodnete čtvereček hořké čokolády. 

Upečte své malé princezně cupcakes s růžovým krémem, více čtěte ZDE.

Cupcakes Cupcakes • Autor: iStock

Jestliže jste náročnější a chcete si s tím pohrát, máte možnost. Existuje mnoho receptů na různé krémy a polevy. Využít můžete také barevné posypky anebo marcipán, který snadno vyrobíte i doma. Z něj potom můžete vytvarovat figurky, kytičky nebo všemožné jiné tvary. Velmi dobře také vypadá čerstvé ovoce, udělá muffiny svěžejší, lehčí a dodá jim skvělou barvu.

Borůvkové muffiny Borůvkové muffiny • Autor: iStock

Autor: Redakce