Zdeněk Pohlreich o novém pořadu Pohlreichův souboj restaurací: Moje role je svým způsobem nepříjemná

7. března 2023 • 00:00

Už 8. března startuje na Nově nový pořad Pohlreichův souboj restaurací, díky kterému budou moci diváci nahlédnout do těch nejlepších gastro podniků v Česku. Co nám o pořadu prozradil sám Zdeněk Pohlreich, který bude jeho průvodcem a má nelehkou úlohu vybrat tu nejlepší restauraci. Protože vítěz může být jen jeden.  

Pohlreichův souboj restaurací slibuje parádní podívanou. A nejen proto, že je českou mutací zahraniční show Ramsay’s Best Restaurant, která se na britských ostrovech těšila velké popularitě. Česká verze pořadu nabídne nejzajímavější průřez toho, co česká gastroscéna v současnosti nabízí. Bude to hodně napínavé a můžete se těšit na podniky z celé České republiky. 

Do jakých restaurací Zdeněk Pohlreich rád chodí a jaká jídla vaří doma? >>>

Video se připravuje ...

 

Do pořadu jste vybrali celkem 12 restaurací na základě návrhů, které přišly od diváků. Měly by to být podniky, které nejsou příliš známé, jde o menší rodinné podniky a nepatří mezi ty nejdražší. Je to tak? 

Ano, snažili jsme se preferovat restaurace s rodinným provozem, i když to nebylo stoprocentně možné. A pokud jde o ceny, záleží na tom, kolik v restauraci chcete utratit peněz. Není to tak, že jsme dělali přehled levných restaurací. Takové už ostatně ani neexistují.

V pořadu se kromě tradiční a moderní české kuchyně bude vařit například i italská, americká nebo asijská. Jsou vybrané restaurace ryze české, nebo v některých z nich pracují i zahraniční kuchaři? Ptám se proto, že u vás v restauraci Divinis děláte skvělou italskou kuchyni, přestože v ní nepracuje žádný rodilý Ital.

Já jsem toho názoru, že není nezbytné, aby italskou kuchyni dělal Ital. Je to o tom, jestli pochopíte základní principy, a pak už je úplně jedno, jaké máte v pasu napsané místo narození. A pokud jde o restaurace vybrané do pořadu, nepracují v nich jen Češi, jsou tam i kuchaři jiných národností.

Pohlreichův souboj restaurací – Obora, Poděbrady Pohlreichův souboj restaurací – Obora, Poděbrady • Autor: TV Nova

Pohlreichův souboj restaurací je v podstatě opakem Ano, šéfe! Nechcete v něm ukazovat, co dělají restaurace špatně, ale naopak ukázat ty, které to dělají dobře. Budete tedy tentokrát za hodného?

Já bych úplně zapomněl na Ano, šéfe! S tímto formátem nový pořad nemá vůbec nic společného. Je to něco úplně jiného. Spojuje je jen zahraniční předloha. A samozřejmě moje osoba. Nevím, jestli budu tentokrát za hodného. Prý jsem v pohodě. Je to takový odraz mé životní dráhy, člověk vždy k stáru trochu vyměkne. Mě na tom baví, že celý pořad je o restauracích, které jsou dobré. A to je samozřejmě mnohem příjemnější, než zabývat se něčím, co je špatné. Potkat dvanáct lidí, kteří svou práci v gastronomii dělají dobře, to je velmi příjemná zkušenost. Vlastně jich je mnohem víc, všichni ti lidé by samozřejmě neznamenali vůbec nic bez svých spolupracovníků.

Pořad Pohlreichův souboj restaurací není první, ve kterém jste českou obdobou Gordona Ramsayho. Mluvil nebo setkal jste s ním někdy? A jaký máte na jeho přístup k vaření i k lidem názor?

Viděl jsem se s ním asi minutu nebo dvě, jen jsme si potřásli rukou, ale vůbec se neznáme. Já samozřejmě vím, kdo je on, ale on docela určitě neví, kdo jsem já. Myslím si, a i podle názoru lidí, se kterými jsem se o tom bavil, soudím, že Gordon má dvě tváře. Jedna je ta televizní a jedna ta skutečná. Podle mě se s věkem taky hodně uklidnil. Já ho považuji za naprosto fenomenálního kuchaře, jeho podniky jsou skvělé a co obdivuji ještě víc, je jeho schopnost fungovat v showbyznysu. A on výborně dokáže tyto věci spojit dohromady. Když se podíváte na jeho restaurační a mediální portfolio, je to úchvatné. Jako šéfkuchař a podnikatel musíte zvládnout spoustu věcí a jemu se to povedlo naplnit bezezbytku a přesáhnout hranici toho být dobrý šéfkuchař.

Když jde člověk do restaurace, chce se nejen dobře najíst, ale také se tam cítit příjemně. Předpokládám, že tedy v pořadu nebudete hodnotit jen to, jak jídlo chutná a vypadá.

My řešíme restaurace komplexně. Zabýváme se i úrovní servisu a vším, co s tím souvisí. Dobrá restaurace zdaleka neznamená jen to, že tam je dobré jídlo. Záleží na spoustě dalších věcí a dnes je důležitost servisu obrovská a tlak na lidi je daleko větší než kdykoli předtím. 

Překvapila vás některá z vybraných restaurací, ať už pozitivně, nebo negativně?

Překvapily mě všechny a hodně. Myslím, že česká gastronomie ušla za relativně krátkou dobu obrovský kus cesty a to je výborná zpráva.

Vyhrát v pořadu může jen jeden. Jak spolu mohou ale soupeřit restaurace, když každá z nich je zaměřená na jiný typ kuchyně?

Bavíme se o tom, jestli je restaurace dobrá, nebo špatná. Pak je úplně jedno, jestli je italská, nebo asijská.

Měl jste od začátku mezi restauracemi svého favorita?

Vůbec ne. Zůstat nestranný, přestože je vám někdo víc nebo méně sympatický, je na té mé roli nejtěžší. Zároveň je moje role svým způsobem nepříjemná, protože mé hodnocení vždy bude subjektivní. Každý má svůj názor na to, co je špatná a co dobrá restaurace. A já si neosobuji právo rozhodovat, co je nejlepší na světě. Ale ten pořad nějak musí skončit a já jsem tam od toho, abych udělal konečné rozhodnutí a přijal za něj zodpovědnost. A to se samozřejmě nemusí líbit všem.

V jakém stylu bude velké finále? V britské verzi pořadu si museli soutěžící vytvořit ve vymezeném prostoru i vlastní restauraci, která vystihovala jejich menu. 

Zahraniční předlohu pořadu znáte, tak si počkejte a uvidíte.

Vaše hlášky z předchozích pořadů jsou legendární a někdy byly i poměrně ostré. Budou i v Pohlreichově souboji restaurací?

Já si je vůbec nevybavuju! To všechno byla záležitost několika málo okamžiků, kdy to vznikalo. Ono to ze mě tak nějak padá, ale žádným cíleným způsobem si je nepřipravuju. Uvidíme, co v pořadu zazní. Chovám se prý civilizovaně, tak nevím, co z toho vypadne.

Na které podniky se můžete v pořadu těšit?

Zátěžový test v podobě třiceti hladových Zdeňkových krků, tajný host v době nepřítomnosti majitelů i závěrečný duel v jedné z restaurací Zdeňka Pohlreicha – Next Door by Imperial. Tak budou vypadat první ze zkoušek na cestě hledání té nejlepší tuzemské restaurace. 

Hned v prvním díle se proti sobě postaví dva vyhlášené zájezdní hostince – U Jiskrů ze Strakonic a Na Pašince z Kutné Hory. 

A na které podniky se můžete těšit v dalších dílech pořadu?

Italská kuchyně: Dejvická 34 (Praha 6), Di Nuovo (Horní Jirčany)

Moderní česká kuchyně: Long Story Short (Olomouc), Sůl a řepa (Strakonice)

Americká kuchyně: Obora (Poděbrady), Dock House (Praha 4)

Asijská kuchyně: Dian (Praha 4), Nhà hai hành (Praha 5)

Zážitková kuchyně: Salabka (Praha 7), Mace (Tábor)

Autor: AK